ODA  BUKEFALU

piše: Ruža Zubac-Ištuk

Nakon petnaestak godina, u centru grada, nadomak fontane srela sam Bukefala. Prepoznao me očima jastreba.

Gledala sam ga tišinom raspeća jer mi se njegov pogled činio kao zamka za neočekivani prizor koji je svaki trenutak mogao izazvati naš slučajni susret i baciti me pred neukroćena kopita zbog neobuzdane slobode moga jezika.

Nisam znala želi li sebe u kristalnu svjetlost raspršiti da u njoj zasvjetluca zlatna ruka velikog gospodara iz koje ponekad primi kocku šećera, ili mene snagom iluzije u gorušičino zrno pretvoriti i upozoriti tko je on, a tko ja.

Hrzao je ispred fontane diveći se svemu što je ratno i poratno vrijeme učinilo za njega, ne pitajući se što je meni uzelo dok je njemu davalo.

U hrzanju sam mogla razaznati pripitomljeno zadovoljstvo u opanku koji se nije snalazio u ulozi skupe čizme, labuđi pjev iz močvare zaveden taštinom, klasičnu prljavštinu u igri riječi koja nagriza kulturu govora, začahurene komplekse spremne raspuknuti se ispod dodira znatiželjnog kažiprsta, osobni konformizam i zadovoljstvo samim sobom pred drugima jer je on, Bukefal, odabrao pravu stranku za plaćanje članarine i dopustio Aleksandrima 21. stoljeća da ga jašu.

Kažem mu, Bukefale, svaka ti čast! Tko bi rekao, dok si bosonog u hrpicu prašine pišao i oblikovao lončiće bolje od seoskog grnčara, da ćeš jednoga dana stajati ispred mikrofona i …

Počeo je prodorno hrzati, kopitima razbijati beton zbog onoga što još nisam rekla.

Nisam ga potapšala da ga udobrovoljim – sape su mu bile neugodno znojne.

I hrzao bi unedogled u obzorju svoga djetinjstva i rane mladosti da ga razigrana dječica nisu poprskala vodom.

Raširio je nozdrve, pokazao meni i djeci velike, žute zube pa neočekivano, bježeći od svoje sjene, otkasao do prve gostionice.

Sjela sam na rub fontane, zaogrnula se dječjom cikom i silno željela potisnuti u podsvijest neočekivani susret. Nisam uspjela. Šum vode neumorno je u meni ponavljao:

U Lijepoj Našoj sve više je onih koji prodorno hržu, a boje se tuđe sjene više nego Bukefal svoje.“

  1. 5. 2020.
5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Esad
Esad
5 months ago

Odlično