PRIZNANJE JE STIGLO U PRAVO VRIJEME I U PRAVE RUKE

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin izražava ponos i zahvalost dobitkom priznanja Večernjakove Domovnice 2024. godine.

Predsjednica Karmen Meić: „Priznanje je zasluga i svih upravnih odbora i predsjednika u povijesti Zajednice dugoj četiri decenije.“

tekst i foto: objava: Fenix Magazin

Berlin/ Nedavna završnica izbora najpopularnijih u iseljeništvu prema izboru čitatelja Večernjeg lista i stručnog ocjenjivačkog suda, koja se odigrala u Bad Homburgu, donijela je radost mnogim udrugama i pojedincima u kategorijama sport, glazba, showbizz događaj godine i osoba godine.

Posebno su Večernjakove domovnice u svom osamnaestom izdanju obradovale pojedince i udruge u Berlinu. Naime, ovo vrijedno priznanje u Bad Homburgu je primio i za Berlin ponio Stipe Erceg (gluma), klapa Poverello (glazba), papinski nuncij, nadbiskup Nikola Eterović (osoba godine) i na koncu, kao „šlag na tortu“, posebno priznanje Večernjakove domovnice dobila je (uz Hrvatsku kulturnu zajednicu Calw, NK Croatia Heilbronn i SV Croatia Reutlingen) i Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin.

Ovo lijepo priznanje dodijeljeno u godini u kojoj berlinska Zajednica obilježava četiri decenije djelovanja, obradovalo je sve članove ovog udruženja i sve aktiviste i volontere u Berlinu koji rade na njegovanju i očuvanju hrvatskog identiteta, te znaju i mogu ocijeniti koliko je truda uloženo u prošlih 40 godina.

Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin osnovana je 01. 05. 1984. godine. Osnivači, uprava i članovi željeli su njegovati i očuvati hrvatsku kulturu, umjetnost, i sport, zajedno provoditi vrijeme uz hrvatsku glazbu, ples, folklor i dragi jezik. I u tome se kontinuirano i bez prekida,  uspijevalo svih 40 prošlih godina.

Priznanje Večernjakove domovnice došlo je u prave ruke i u pravo vrijeme.

U Bad Homburgu je s početka ožujka, u ime Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, priznanje primila predsjednica udruženja, Karmen Meić koja nam je o dojmovima, značenju ovog priznanja te sadašnjosti i budućnosti udruženja kojemu je na čelu u trećem mandatu, rekla sljedeće:

„Večernjakova domovnica je značajna i jedina nagrada koja se dodjeljuje pojedincima i udrugama koji su aktivni izvan Republike Hrvatske,  Kao udruga smo jako ponosi što smo prepoznati zbog našeg četiri decenije dugog postojanja i kontinuiranog djelovanja. Priznanje je zasluga svih upravnih odbora i svih predsjednika u povijesti Zajednice dugoj 40 godina.

Prekrasno je bilo biti u Bad Homburgu i primiti priznanje u ime Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Sama organizacija Večernjakove domovnice je izvrsna, divno je susresti se s različitim ljudima, upoznati one s kojima se najčešće čujemo samo telefonski ili preko društvenih mreža. To je jedinstvena prigoda, naprosto neprocjenjivo. Hvala organizatorima, sponzorima, bilo bi prekrasno da im svi mi koji smo dobili priznanje možemo uzvratiti za sav taj trud koji godinama ulažu na organiziranju i ostvarenju Večernjakove domovnice. Čine da se stvarno prepoznaju i nagrade i dalje motiviraju osobe i udruge koje vrijedno rade u brojnim oblastima kulture i sporta izvan Republike Hrvatske.

Zahvajujemo Stipi i Dubravki Puđa, Marijani Dokoza, Večernjem listu i Fenixu, svima onima  koji sudjeluju u tome i svoju enregiju daju za to da bi se ta manifestacija održavala u kontinuitetu. Želimo im da nastave tako i dalje jer je to zaista jedina nagrada i priznanje koje je postalo važno ljudima izvan Hrvatske.

O aktivnostima i planovima ovog berlinskog udruženja i jedne od najstarijih zajednica u Europi, predsjednica Meić kaže:

„Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin posljednjih godina radi na održavanju različitih seminara koji koriste usavršavanju naše folklorne skupine i skupine izvornog pjevanja kao i folklornih skupina drugih udruženja. Radimo i na projektima kojima možemo pomoći našim ljudima na bilo kojoj razini. Radimo i na učvršćivanju veza s drugim klubovima. Prošle smo godine bili u Bremenu, u Hamburgu,  Rimu, posjetili Molize, zajednicu Hrvata koji tamo opstaju već 500 godina i pokušavaju ne zaboraviti svoju matičnu zemlju, kulturu i jezik. Od 2. do 4. svibnja ove godine bit će naša proslava četrdesete obljetnice. Proslavit ćemo ju na neki način i radno. Organiziramo opet seminar folklora i izvornog pjevanja. Partner nam je Hrvatska kulturna zajednica iz Bremena a sudjeljuje i Hrvatska zajednica iz Hamburga. Pozvali smo i goste iz Rima, iz Molize, te s otoka Ugljana. Sva tri dana će biti seminar folkora i tradicijskog pjevanja a bit će predstavljenja i knjiga „Dva doma“ autorice Jasne Čapo koja govori o povijesti i kretanjima iseljeništva.  Bit će prikazan i dokumentarni film o Moliškim Hrvatima a posljednjeg dana, 4. svibnja, imat ćemo završni domjenak gdje ćemo podijeliti i zahvalnice u povodu 40-te obljetnice. U šestom mjesecu idemo u goste prijateljskoj udruzi Điran s Ugljana i bit ćemo sudionici u proslavi njihova mjesta. Za deseti mjesec imamo u planu jedno putovanje i gostovanje u Njemačkoj a u jedanaestom mjesecu organiziramo proslavu Martinja u Berlinu. Nakon duže stanke u organiziranju različitih zabava za širu publiku, odlučili smo to napraviti za ovu godinu. S božićnim domjenkom završit ćemo ovu jubilarnu godinu. Nadamo se uskoro ponovo imati Hrvatski kutak gdje ćemo organizirati razne sekcije i razna događanja, promocije i kulturne susrete. Ponosni smo na četiri decenije dugu povijest udruženja a imamo i puno planova pred nama. Nastavljamo kontinuitet njegovanja hrvatskog identiteta u Berlinu. Stoga je, uvjerena sam, priznanje iz Bad Homburga stiglo u pravo vrijeme i u prave ruke“, riječi su Karmen Meić, predsjednice Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments