MOSTOVI MEĐUSOBNOG POVEZIVANJA

1. dani armenske kulture u Hrvatskoj

prilog: Lahorka Rožić, mag. art., akademska slikarica i prof. Likovne kulture

Zagreb/ Armenski su glazbeni umjetnici donijeli ljepotu armenske umjetnosti u Zagreb i zajedno s hrvatskim glazbenim umjetnicima podarili nam predivne 1. dane armenske kulture u Hrvatskoj. Bogatstvom ljepote svoje glazbene umjetnosti darivali su publiku vrhunskim koncertima za pamćenje. U prisutnosti umjetnosti vrijeme je prolazilo uz oduševljenje kvalitetnom glazbom.

Dvoje izvrsnih armenskih umjetnika Katarine Hovsepyan, pijanistica, i Hayk Vardanyan, tenor, oduševili su ljubitelje glazbe nadahnutim, emotivnim i osebujnim interpretacijama skladbi najznačajnijeg armenskog skladatelja i muzikologa Komitasa  u Dvorani “Svetislav Stančić” na Muzičkoj akademiji.

Skladbe armenskih skladatelja u izvedbi armenskih i hrvatskih glazbenika plijenile su pažnju slušatelja, a pažnju su plijenila i likovna djela Aline Gishyan, armenske umjetnice s hrvatskom adresom, u kojima je šipak ili nar, kao nacionalni simbol Armenije, izmodelirala u glini, pekla u keramičkoj peći i glazirala donoseći keramiku dojmljivu gledateljima. Ukupnom estetskom dojmu doprinijele su originalne Alinine kreacije glagoljičkih slova. Nov i drukčiji način likovnog izražavanja spojila je s armenskim stilom dajući važan doprinos suvremenoj keramici.

Ruben Dalibaltayan virtuoznom interpretacijom skladbi Komitasa i Arna Babadjanyana  na glasoviru oduševio je publiku, a oduševila su ih i njegova dvojica sinova koji su okruženi glazbom, krenuli očevim stopama i već nastupaju zajedno s ocem, ali Aleksandar na flauti, a Andrej na violončelu.

Eva Kirhmayer Bilić, pijanistica, osim što je pokazala rezultate bogatstva svog profesionalnog neumornog rada, ima zaslugu i za buđenje interesa za glazbu Armenije kod najmlađih zboraša iz župe sv. Ivana Nepomuka iz Lučkog, koje je naučila pjevati „Oče naš“ na armenskome jeziku.

Lilit Bleyan, istaknuta armenska kantautorica, i Tigran Ter Stepanian, gitarist, dvoje su umjetnika snažnih umjetničkih energija koji su čudesno lijepim koncertom sazdanim od samih osjećaja uvukli publiku da osjete i udahnu ozračje armenske glazbe.

Svoj darovani talent pokazao je Darko Domitrović, skladatelj mjuzikla „Byron“, na glasoviru prateći Luciju Jelušić Šimatović.

Bogatom i raznolikom programu doprinos je dala izvrsna pijanistica Arpy Vardanyan izvodeći djela Eduarda Gazaryana i Eduarda Abrahamyana.

Publika je uživala i višestrukim pljeskom zahvalila umjetnicima za predivne glazbene doživljaje.

Dani su zaokruženi u ozračju duhovnosti, obiljem Božjeg blagoslova, liturgijom koju je predvodio biskup Datev Hagopian dana 27. travnja 2024. u crkvi sv. Blaža u Zagrebu, a taj dan će ostati upisan kao povijesni dan jer je prvi puta služena Božanska liturgija Armenske apostolske crkve u Hrvatskoj.

Na svečanostima obilježavanja 1. dana armenske kulture u Hrvatskoj sudjelovali su vrhunski glazbeni umjetnici koji su zagrebačkoj publici približili ljepotu glazbene umjetnosti Armenije.

Nadam se da će još biti prigoda za uživanje u glazbi i da će ovi lijepi mostovi međusobnog povezivanja kultura zaživjeti i postati tradicionalni.

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments