AL` SE SLAVILO

tekst i foto: Josip Mayer
26168Novi Vinodolski/ Diljem Europe i svijeta po raznim mjestima upriličuju se proslave na različite načine, ispraćaji Stare i dočeci Nove godine.

Te proslave zanimljive su kako domaćim tako i stranim gostima/ turistima. Slično je bilo i u Novom Vinodolskom.

Supruga Brigita i moja malenkost, nakon dugo godina odlučili smo ove godine preko Božića i Nove godine  ostati u Novom Vinodolskom, te zajedno s  Novljanima, domaćim gostima i turistima, proslaviti te velike blagdane u dobrom društvu i veselom raspoloženju.

Tako je i bilo! Bila je gužva, a tamo gdje je velika gužva, tamo se nešto i događa.

Novljani su i ove godine, kao i inače upriličili svečani ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, te su glasno pozdravili točno u podne, u 12 sati dolazak Nove, 2018. godine.

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Centar za kulturu Grada Novi Vinodolski, Grad Novi Vinodolski,u suradnji s Lovačkim društvima “Košutnjak” i “Gradina” te Udrugom prijatelja grožđa i vina Novi Vinodolski,  organizirali su  Zdravicu Novoj 2018. godini.

Manifestacija je održana 31. prosinca 2017. godine s početkom u 10,00 sati u centru Novog Vinodolskog.

Za dobro i veselo raspoloženje pobrinula se je  klapa “Rišpet”. Nastupali su domaći i susjedni tamburaši tako da se sviralo i zabavljalo na više strana.

Što se tiče gastro ponude, nudio se prigodan novogodišnji paket: lovački gulaš, suvenir šalica i kuhano vino u neograničenim količinama po cijeni od 30,00 kuna. Bilo je u zamjenu za gulaš i domaćih kobasica od srne i jelena.

Tako se  u centru grada na Trgu Ivana Mažuranića okupilo  više od oko 5000 domaćih gostiju, turista i građana Novog Vinodolskog, Prava je to prilika sve zajedno povezati i s ljetnim turizmom kroz veću podjelu turističkog promidžbenog materijala.

U ime domaćina i udruga kao  suorganizatora tog događaja, pozdrav Novoj godini, Grada Novog Vinodolskog i Turističke zajednice, svima je  autohtonim pjenušcem 1288, nazvanim prema godini donošenja Vinodolskog zakona, proizveden u novljanskom Pavlomiru, nazdravio novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.

Nakon završetka pozdravnih govora, letjeli su baloni, a kasnije su letjele  u zrak rakete različitih boja. I na kraju,  nastavilo se i dalje uz glazbu, ples,veselje. I pjevanjem domaćih pjesama iz okolice Vinodola, ali i iz  čitave Lijepe Naše.

“Mi u Novom Vinodolskom volimo se, družimo se, sviramo, pjevamo i plešemo. Ujedno, zajednički radimo na tome kako bi nam u Novoj 2018. godini bilo svima zajedno jednako, još veselije, uspješnije, čarobnije i bolje. Pa eto, nadajmo se u ovoj godini  boljitku i poboljšanju nečega s više zajedničke odgovornosti!”

Na pozivnom plakatu je još dodatno bilo napisano:

“ Bit će i velikih zimskih iznenađenja!”

U 11 sati ponestalo  je lovačkog gulaša, a gulaš se  nudio kao glavno jelo za bon uz šalicu. Sama sreća da je bilo dovoljno kobasica u zamjenu za gulaš. Za budućnost se tu nameće razmišljanje: ili pripremiti  više  ponude poput, ribe priređene na kiselo ili pečene na roštilju, sendviča sa sirom i pršutom, ili skuhati duplo više gulaša nego do sada.

I na kraju, sve je prošlo uz veliko veselje. Zdravica je završila negdje oko 17 sati.Bilo je dovoljno vremena i za obiteljske proslave ili otići negdje drugdje na doček Nove godine u hotel u Selce ili obližnju Crikvenicu.

Nakon pospremanja stolova i prodajnih kućica, bilo je i razgovora među članovima udruge “Ružica Vinodola”, vinara i vinogradara.  Svi smo se složili da uz malo poboljšanje, iduća novogodišnja proslava treba nam biti još lakša, te bolje i kvalitetnije upriličena.

A dotle ćemo imati i dovoljno vremena za razmišljanje i studiranje, te za sakupljanje dobrih i kvalitetnih novih ideja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
6 years ago

Marija@
Pa, čovječe Božji, molim Vas, ušutite već jednom!
Marija već ste mi odavno oljepšali dan.Skorom sam pomislio da se iza Vašeg nika nalazi vuk.:-)

Marija
Marija
6 years ago

Pa, čovječe Božji, molim Vas, ušutite već jednom!

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Može netko sakriti i svoje ime,na to ima demokradsko pravo.Taj je sumljiv.Ali mu se nemože sakriti jer upravo karakter govori o čovjeku.I takav još da me izvrta.Ma nema šanse da osobno izustim njegovo ime.Taj krši kriterij dobrih namjera. .Tko ne prepoznaje, male sitne,ali i te kako važne i bitne za čovjeka stvarčice.Taj ne vidi ni velike,grube pogrješke.Taj je sklon kršiti i hrvatske zakone, i europske kriterije.Upravo lovački LOVAČKI GULAŠ,kao glavno jelu,na domaćem i europskom tržištu trebao je već odavno postati hrvatski BREND.I spasiti sa svojim posebnim reitingom ,uz druge hrvatske brendove,hrvatski turizam u cjelini,a ne da je svrha..Uz što se… Read more »

Marija
Marija
6 years ago

Ni jednom riječju nisam spomenula ni jednu negativnost na račun grada. To što vozači jure, nije naša ni Vaša pogreška. Lijepo je voljeti svoje mjesto, ali zašto tražiti dlaku u jajetu kad za to nema potrebe. Pa što ako nije bilo dovoljno gulaša!? Snalažljivi domaćini su se snašli kako i priliči pravom domaćinu.
Molim Vas, gospodine Mayeru, oslobodite me svojih komentara! Bit ću Vam zahvalna , ako me poslušate i uvažite moju zamolbu!

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Eto još jednom ponavljam! “Mi u Novom Vinodolskom volimo se, družimo se, sviramo, pjevamo i plešemo. Ujedno, zajednički radimo na tome kako bi nam u Novoj 2018. godini bilo svima zajedno jednako, još veselije, uspješnije, čarobnije i bolje. Pa eto, nadajmo se u ovoj godini boljitku i poboljšanju nečega s više zajedničke odgovornosti!”Vrijedi i za druge hrvatske gradove.Naravno da se nekome i dan danas može rampa zatvoriti da mora čekati,dokle se elektronska ili mehanička pogrješka odkloni.Slično se to može dogoditi u nekim drugim,europskim i svjetskim demokradskim moderno razvijenim gradovima.Ako dobro ne pazi prolazeći ulicom i ako kroz pješačku stazu. Da… Read more »

Marija
Marija
6 years ago

A sada bih nastavila s pričom vezanom uz Novi.Bili smo na ljetovanju u Selcima. Kako je dan bio neprikladan za kupanje, krenuli smo u jednu vožnjicu duž naše obale. Zadržali smo se u Novom Vinodolskom. Da ne bismo ostavili auto bilo gdje, upakirali smo se ne gradsko parkiralište. Rampa nije bila dignuta pa smo bez problema zauzeli mjesto na parkingu. Ali , kad je trebalo izići, nastali su problemi. Rampa se ne diže i mi smo blokirani u autu. Muvali se po parkiralištu razmišljajući kako se izvući, ali rješenja ne nađosmo. Tada se pojavio jedan gospodin, pretpostavljam zaposlenik i pomogao… Read more »

Marija
Marija
6 years ago

Dok sam čitala ovaj tekst, vratila su mi se u misli neka sjećanja vezana uz ovaj grad.Naime, kad se počeo HNOS provoditi u školama, nas nekoliko učitelja/učiteljica posjećivali smo stručne skupove po cijeloj RH.Tako sam obišla većinu gradova i hotela na Jadranu.Jednom prigodom odsjela sam u hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom.Do smo mi vrijeme provodili na predavanjima ili radionicama,moj muž (koji nas je vozio) vrijeme je provodio šetajući i uooznavajući grad.Jedne prigode sav izbezumljen požalio se:”Znaš da sam ja malo prije skoro magistrirao!”Kako, gdje?” upitah ga znatiželjno.”Pa ,dok sam prelazio magistralu, umalo da me nije pregazio auto.” Druga zgoda vezana… Read more »