ŠTO JE TO FAŠIZAM

KOLUMNA POVODOM
piše: Emil Cipar
Ovih dana slavimo antifašističku borbu. Fašisti su zločesti, a antifašisti dobri. Zašto su fašisti zločesti? Zbog toga što su prava pojedinca u fašizmu skroz ukinuta, a nasilje je institucionalizirano kao oruđe unutrašnje, pa i vanjske politike. Bila je dozvoljena samo jedna stranka, a slobode tiska i izražavanja nisu postojale.Takav sustav je neprijateljski raspoložen prema pojedincu i treba se protiv njega boriti. To je dužnost svakog sloboduljubivog čovjeka.

Malo drukčije to izgleda kada se protiv njega bore ideologije, koje i same uključuju nepoštivanje ljudskih prava. Kada, u fašizmu potlačene ideologije same dođu na vlast, ponašaju se kao pobjeđeni, ali si rado prikrpe naziv antifašista.

Tako je to i u Hrvatskoj. Zločinački, fašistički režim Ante Pavelića je pobjeđen, ali pobjednici prihvatili i sami fašizam kao sredstvo vladanja.

No to nije najveće zlo kojega treba iz temelja iskorjeniti. Najgore je što je fašizam podijelio narod, pa nisu više u pitanju državna vodstva, nego osobe, pojedinci …susjedi, prijatelji, rodbina…

Da pojasnim. Kada je Ante Pavelić došao na vlast krio je svoje fašističke nakane i pokazao se u dobrom svijetlu. Govorio je u ime velikog dijela Hrvata, pa su ga mnogi i slijedili. Da se razumijemo …mnogima od njih nisu bili poznati njegovi planovi niti njegove sklonosti fašizmu.
S druge strane Josip Broz Tito. Sa svojim parolama o državi radnika i seljaka oduševio je siromašne  i obespravljene kojih je bilo jako puno, pa nije čudo da je našao puno sljedbenika.

Niti on nije javno pokazivao svoju mračnu stranu. Ona je došla na vidjelo tek kada se njegova ideologija učvrstila na vlasti. Dotadašnji antifašist i sam je postao fašist, kao i mnogi njegovi komunistički drugovi.

Fašizam je počinio puno zla po svijetu …ne ponovilo se!  Ali, fašizam nije iskorjenjen da bi sada mogli mirne duše spavati. Ima ga i danas i lako ga je prepoznati. To je svaki državni sustav, koji ne poštuje osnovna ljudska prava, bez obzira kako se on zvao.

Čak i svetinje, koje se nazivaju demokratski sustavi, zaražene su virusom fašizma. Američka demokracija, pojam svih demokracija i ljudskih prava prihvaća fašizam kao sredstvo da bi se održala. Rat u Vijetnamu, Golfskom zaljevu, Gvantanamo… samo su neki od primjera.

I zbog toga mi se čini da ne znamo što radimo kada polažemo vijence na spomenike borbi protiv fašizma. I danas …sedamdeset godina poslije nismo prepoznali opasnost koja se zove fašizam. Nije to bila borba protiv fašizma, nego borba različitih oblika fašizma među sobom. Jer …komunisti koji su 1941. krenuli u borbu za ljudska prava i slobodu su već 1945. prekršili ista i počinili neoprostive zločine.

Do danas nismo prepoznali fašizam i načine na koji on dolazi na vlast. Jer …fašizam, nikada i nigdje sam sebe ne naziva tako, nego se krije iza imena iza kojih se ne bi trebao dati slutiti, a to je nacionalni socijalizam, komunizam, demokracija…

Dijeljenje na fašiste i antifašiste je glupo i besmisleno. Treba prepoznati fašističke nakane i boriti se protiv njih. U tom slučaju nam ne trebaju vijenci ni masovni skupovi. Treba taj dan razgovarati sa samim sobom, prisjetiti se da je kao jedinka odgovoran za sebe i za društvo.

Masovni skupovi na kojima se ističe hrabra borba hrvatskih antifašista imala bi smisla, kada bi na istim skupovima osudili svoje ponašanje nakon pobjede. Takvih riječi nisam čuo, pa ne mogu ni prihvatiti komuniste kao antifašiste. Žao mi je zbog žrtava, ali fašizam nisu pobjedili, nego su ga samo preuzeli i dali mu drugo ime.

Nacionalni socijalizam i komunizam su stvar prošlosti. Mene brine da ni demokracija nije imuna na virus fašizma. Protiv toga se valja boriti na tu opasnost treba ukazati.

Tada bi Dan borbe protiv fašizma imao nekog smisla.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Neki kažu da ni Tito
nije bio toliko loš koliko njegovi titići.
Ako pak na taj način razmišljanja o tuđmanovcima
dobit ćemu neku sličnu sliku što danas imamo.

Josip Mayer
12 years ago

Emile, slažem se sa vama i sa gospodinom Stjepanom Poropaticem, vaši me članci potiču da razmišljam u hodu o svemu, pitanje mi se sve više puta nameće.

Emile, na što će se još sve Hrvati dijeliti ako dobro i kvalitetno ne premisle.

Još je gore kada se sa raznim manipulacijama bivši fašisti pretvaraju u sadašnje antifašiste koji manipuliraju hrvatskim građanstvom da ni građani sami često ne znaju na čemu su.

Stjepan Poropatic
Stjepan Poropatic
12 years ago

Emile,
svaka ti cast, napisao si mi iz duse: Koji normalni covjek nije protiv fasizma – ali svih vrsta, kako ti
posteno i cestito pises

Svako dobro!
Stjepan