IVICA I MARICA

Iz naše arhive ...objavljeno 24.06.2011

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Ako su Ivica i Marica brat i sestra, je li Ivica Maričin brat, a Marica Ivičina sestra ili je pak Ivica Maricin brat, a Marica Ivicina sestra?

Pitanje je zapravo kako glase pravilni oblici posvojnih pridjeva muških i ženskih imena na …ica kao što su primjerice Jurica, Perica, Tomica, Milica, Đurđica, Dragica…

U hrvatskom književnom jeziku posvojni pridjevi spomenutih imena trebaju uvijek biti na –in, a ispred toga –in c prelazi u č (Dragic+in > Dragičin) pa je zvršetak pridjeva čin, a ne cin: Juričin, Peričin, Tomičin, Miličin, Đurđičin, Dragičin, pa bismo trebali govoriti i pisati i da je Ivica Maričin brat odnosno da je Marica Ivičina sestra. Pa je onda i vještičina kuća, a ne vješticina.

Osim za imena, to vrijedi i za prezimena koja završavaju na …ica kao što su Desnica, Malenica i Letica pa je tako ispravno reći, primjerice, da čitamo Desničin roman ili da se slažemo s MaleničinimLetičinim mišljenjem.

Isto pravilo vrijedi i za posvojne pridjeve od nekih općih imenica kao što su primjerice učiteljica, slušateljica, slikarica, prijateljica koje trebaju glasiti učiteljičin, slušateljičin, slikaričin, prijateljičin.

Katkada nam se može učiniti da takvi oblici zvuče nezgrapno, npr. pjevačičin (od pjevačica) ili Ivančičin (od Ivančica) …naime, ako nam to čičin stvara poteškoću u govoru ili razumijevanju, dostatni su to razlozi da ostane čicin: pjevačicin, Ivančicin.

U ostalih imena i imenica, koje ne završavaju na čica (Sunčica, tratinčica) treba dosljedno upotrijebiti oblik na čin: babica, babičin; kraljica, kraljičin; Anica, Aničin; banica, baničin… a Sunčica i tratinčica, jednostavnosti radi neka budu Sunčicin i tratinčicin, a ne Sunčičin i tratinčičin.

Savjet napisao: Alen Orlić

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Možda me netko nije dobro razumio

Nit je moj brat, nit je moja sestra
ali je ipak dijete od moje majke.

Tko je to ?

Josip Mayer
12 years ago

Niti je Ivica moj brat ..niti je Marica moja sestra
ali je dijete od moje majke.

Tko je to onda ?