NOVI VINODOLSKI

Pisma čitatelja
Moje bivše radne kolege iz Mercedesa su me zamolili da im pošaljem malo godišnjeg ozračja, pa sam si razmišljao zašto to ne poslati svima zajedno odjednom …u Hrvatski Gas Berlin, kad se već pruža ta mogućnost. Poslati u njihove domove i radna mjesta malo sunčane vedrine, a ujedno poslati mnogima.

Kada već govorim o radnim kolegama rado ih se sjećam, lijepo mi je bilo raditi sa njima, u Mercedesu …europskom i svjetskom gigantu u kojemu radi više nacija …naravno i Hrvata.

Prema tome dragi prijatelji znanci čitatelji našeg glasila i oni koji to niste, ali ćete biti i postati, ako još dosad nistenašli pogodno mjesto u kojem bi proveli godišnji dmor preporučujem vam Novi Vinodolski.

Da se bolje razumijemo svaki grad u Hrvatskoj ima svoje specifičnosti tako i Novi Vinodolski, To je grad sa svojom posebnom pričom …ne bih sada o povjesti to se može upravo preko interneta lako pronaći.

Više bih govorio iz mojih iskustava. Od glavnog kupališta iza hotela „Lišan“, na desno prema Bribirskoj obali …sve do hotela „Zagori“, pruža se duga šetnica …oko četiti kilometara, ali i  mješovita plaža …od sitnog pijeska do krupnog šljunka, sve do raznoraznih uvala i kamenih pukotina, gdje se uz obitelji okupljaju i mladi parovi i pojedinci. Isto tako lijevo od hotela „Lišanj“ duž obale prema Povilama nalazi se šumski veliki park gdje se kupači mogu sakriti u hladovinu.

Ono što želim još posebno naglasiti Novi Vinodolski se prepoznaje osim povjesti i po svojim prirodnim ljepotama, pitka izvorna voda, dobro vino, kojeg su obnovili u toku svog izbjeglištva upravo vrijedni Vukovarci te otvorili trgovinu i svoj vinski podrum.

Tako je Vinodolska vinska cesta i Ružica vinodola, sve prepoznatljiva kao vinska kraljica u sklopu berbe grožđa, vrlo dobro posječena prigodna fešta u sklopuMartinja.

Da ne bih išao predaleko …ima toga još i više, ipak to vam još moram napomenuti Novi Vinodolski i Crikvenica posjeduju dvije različite klime, jednu onu primorsku vruću na kojoj se čovjek ako dobro ne pazi može i izpržiti.

A na drugu stranu onu alpsku sa raznim šetnicama zdravim biljkama i raznim cvijećem na oko 840 m nadmorske visine.

Sve to možete vidjeti provozate li se kolima preko Bribira prema Grižani, Lukovu, Breze, Ravnome …prema Križišću i Fužinama… tu će vam klima biti umjesto 30 do 38 stupnjeva, biti negdje oko 25 u ljetno doba …znači …vrlo ugodna, a možete naići ponekad na divlje životinje ili pak na skupinu konja, kojega magarca…

Dalje ne bih …nešto je čovjeku potrebno i vidjeti, a nešto će vam pokazati i slike.

Vaš, Josip Mayer


 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ova sezona će sigurno sve predhodne promašiti plaže su već u 10 sati popunjene dobro se mora pripaziti hodajući k moru da ne stanete nekome na nogu. Temperatura mora je 26% C a na kopnu dobri 35%C sutra kažu da će biti još vrućije.Na graničnim prelazima stižu novi putnici,turisti,pa se je stvarno za upitati hoće li Hrvatska ove godine daj Bože probiti sve turističke rekorde.

Svima onima koji su bilo gdi na putu naravno i u Hrvatsku,želimo sretan put i povratak povodom godišnjeg odmora da se opet sretno vrate svojim kućama i domovima.