MULJANJE NACIJE

TRN U OKU
piše: Mirko Orčen

Ugovor s EU je važan kao i neovisnost Hrvatske! ( Ivo Josipović )
Iz tragične hrvatske povijesti mogu se izvući mnoge pouke, ali i ona istina koja kazuje, kako nema političke slobode bez države i kako nema naroda bez države. Politička sloboda i vlastita država jedini je temelj svakog napretka i stoga se ne smije dovoditi u pitanje. Slatkorječiva zavaravanja okviraštvom stoga predstavljaju obično političko muljanje sa sumnjivom pozadinom, sumnjivim namjerama i ciljevima iz razloga, jer je svaki okvir temelj neslobode i nazadovanje te ga, kao neku tobožnje spasonosnu ideju, treba odbaciti.

U okvirima izravni suverenitet pripada zajedničkoj državi koja u međunarodnim odnosima nastupa za cjelokupnost u njoj okupljenih jedinica, ona je subjekt međunarodnog prava, te epitet državnosti u okviru ne pripada jedinicama nego cjelini.

U okviru je jedino savezna vlast suverena, dok vlast jedinica to nije i stoga se jedinice u sklopu okvira ne mogu smatrati državom. One raspolažu samo određenim stupnjem autonomije i nemaju nikakvu nadležnost u međunarodnim odnosima.

Takvo stanje bio je jugoslavenski okvir, a jednako tako neslobodan okvir biti će i novi, jer da bi bio okvir slobode i suverenosti naroda, onda bi ta nova kombinacija morala izvirati iz stanja državnih suverenosti, a to nije. Okvirni narodi nikada nisu bili i državni narodi, svi okvirni narodi su nedržavni narodi. Samim time bi i hrvatski narod ulaskom u novi okvir izgubio svoju teško stečenu državnost.

Ne samo hrvatska povijest, nego i europska uči kako ni jedan okvir nikada nije bio i afirmacija slobode , bilo one vojničkog, političkog ili ekonomskog reda, nego u svakom pogledu ropstvo i zločin.

To je bilo Napoleonovo carstvo, isto tako i Austro-Ugarska, to je bilo Hitlerovo i Musolinijevo okviraštvo, Boljševička Rusija, Čehoslovačka, kao i obje Jugoslavije.

Te pouke iz europske povijesti jasno ukazuju na pravilo da svaki okvir nikada nije imao drugog osnova i temelja za svoje postojanje osim nereda i nasilja. Sloboda u njima uvijek je bila samo iluzija i san. Okviri su bili i bit će ustanove nereda i nasilja.

Na temelju povijesnih događanja i primjera to će biti i ovaj europski, jer danas u Europi ima onakvih moćnih naroda koji druge narode koncipiraju tj. osjećaju i shvaćaju kao područje na kojem bi trebali imati posebno pravo ideološkog, političkog i osobito ekonomskog utjecaja. Ima onih naroda koji se nisu okanili barbarskih, nekulturnih i podlih misli i namjera, a to ne donosi mir, pravednost, jednakost, uravnoteženost i slobodu.

Zato će on za sve narode u njemu predstavljati nesigurnost, jer će u njemu postojati dominacija ( već postoji) jednih naroda nad drugima, a njegov neoliberalno-kapitalistički ustroj garantira i socijalno-ekonomske neslobode i nejednakosti tj. dominaciju klasa i staleža nad drugim klasama i staležima.

Prema tome ta nova kombinacija neće riješiti ni sigurnost, ni socijalno-ekonomsku stabilnost, ni ravnopravnost, te je nama Hrvatima potpuno nepotrebna, a opredjeljenje da se toj kombinaciji i tom okviru pristupi pod svaku cijenu je jedna nova pogrešna orijentacija kojom ne ostvarujemo drugo do li otvaranje vrata , u prvom redu, Talijanskom, Njemačkom, Austrijskom i Mađarskom imperijalizmu ekonomskog karaktera. ( EU i nije ništa drugo, nego jedna vješto prikrivena imperijalistička podloga ekonomskog karaktera, a pohlepa za ekonomskom moći jedan je od glavnih motiva te ideje). Pohlepa za ekonomskom moći i akumulacija moći i vlasti samo na nekolicinu stvorit će ( već stvara) nejednakost, tenzije i nepravde, a to onda vodi nasilju

Je li to stvarna potreba i smisao hrvatskog naroda danas? Nismo li svega toga iskusili u ogromnoj mjeri?

Logično razmišljajući pravi smisao jednog naroda je taj da ima i da organizira svoju državu, da sam upravlja svojim odnosima s drugim narodima i svojim unutrašnjim poslovima, a to može samo ako ostane suveren i nezavisan. Stoga podupirati i zastupati ideju okvira znači onemogućavati narodu sva ona prava koja ima kao državni narod, a to je apsurd, ludost i neznanje.

Ali apsurd, ludost i neznanje nisu i jedini razlozi zbog kojih skupine i pojedinci poput Josipovića čine sve da se Hrvatima EU okvir, čija ideja je anti hrvatska i predstavlja izigravanje hrvatskih nacionalnih težnji, učini milijim od njihove težnje da ostanu nezavisni.

Naši kolonijalisti su kroz povijest uvijek među Hrvatima nalazili podobne i pohlepne budale pomoću kojih su nas kolonijalno pljačkali i to sve uz protuuslugu za nekoliko činova, medalja, titula ili sličnih bolesnih ambicija. Nalazili su uvijek beskičmenjake koji su iz niskih pobuda pristajali na gubitak suverenosti i nezavisnosti i na ekonomsko izrabljivanje vlastitog naroda. Pobude današnjih hrvatskih beskičmenjaka svakako su i  težnja i pohlepa za neograničenom vlašću, vlašću koja izopačuje etičke i moralne vrednote , a takvu vrstu vladavine trenutnom hijerarhijskom vrhu današnji kolonijalisti u mogućnosti su osigurati i produžiti  i to zadovoljstvo je zapravo bitni smisao njihovog opredjeljenja i njihovog europejstva.

Zato se može konstatirati i reći slijedeće: Jednako kao što je uspostava nezavisnosti bila važna za hrvatske komunističke strukture, jer su umjesto da budu srušeni s vlasti prevarom i obmanom tu vlast zadržali, tako je za njih i današnji Ugovor s EU jednako važan, jer im on, nakon što su pokrali sve što se dalo pokrasti, prodali sve što se dalo prodati, u trenutku kad je njihova totalitarna vladavina i diktat, uslijed svega, ugrožen u svome stanju  , nudi mogućnost ostanka na vlasti.

Zbog takvog zadovoljstva izdaju hrvatske nacionalne interese, što govori da je konstatacija o njima, da su svi, s malim izuzecima, skloni izdaji, točna, a sve to zbog pohlepe za posjedovanjem vlasti uz bezobzirnost prema drugima, pa čak i na njihovu štetu. To je njima jedan ružan dobitak, sudbina takvih je gorka sudbina ( Izr 1,19).

Predsjednik Josipović izdao je uz to i napustio sve vrednote koje je zagovarao prije ustoličenja, prije svega demokratski princip u načinu vladanja. Daleko od toga!

On sebe danas smatra onim hijerarhijskim vrhom koji sebi može uzeti za pravo i slobodu definirati se legitimnim predstavnikom i vođom. Uživio se u tu ulogu i svim Hrvatima i građanima RH nameće svoju oportunističku, pa čak i neprijateljsku liniju, kao jedinu ispravnu nacionalnu liniju.

To neodoljivo podsjeća na samovolju totalitarističkog vrha HSS-a i  tadašnjeg “vođe“ Vlatka Mačeka intelektualnog primitivca i konzervativca koji je svojedobno također obmanjivao narod hrvatskom slobodom i nezavisnošću, a zapravo je bio autor najveće političke prevare u hrvatskoj povijesti, jer je iz niskih pobuda ,umjesto za slobodnu Hrvatsku, bio za jugoslavenski okvir i u službi jugoslavenstva.

Uvodnu rečenicu ovog teksta komentirao je prije mene i don Ivan Miklenić. On ju je dvosmisleno shvatio i interpretirao. Piše: Tu smišljenu rečenicu može se na više načina shvatiti i interpretirati, npr. Da je Josipović htio reći kao što je po odluci Hrvatskog sabora o neovisnosti Hrvatska stekla neovisnost, tako se po potpisu hrvatskih predstavnika i predstavnika država članica EU-a Hrvatska odrekla pune nezavisnosti.

Ali se može shvatiti kao stav: kao što je odluka o neovisnosti bio sudbinski važan korak unaprijed za dobro Hrvatske isto je tako sudbinski važan za dobro Hrvatske potpis ugovora o pristupanju RH EU.

Valja nadodati kako potpis ugovora o pristupanju ne vodi dobru RH iz već navedenih razloga i , jer je EU jedna neuravnotežena zajednica u kojoj tek nekolicina dobro živi, dio zajednice živi na rubu dobra, a veliki dio ispod razine dobra i nema naznaka njihovom boljitku tj. ne vidi se kraj stanju koje prethodi njihovoj agoniji ili izdisanju.

Razlog zbog kojeg sam se još htio osvrnuti na pisanje don Ivana je i to, što se da primijetiti kako je don Ivan počeo na drukčiji način pisati o EU temama .

To se također može shvatiti i interpretirati na više načina, npr.  mijenja li to dio visokog klera,koji je do sada bio čvrsto na liniji okviraštava, a čija stajališta je zastupao i don Ivan, novom linijom, linijom očuvanja hrvatske suverenosti i nezavisnosti.

Može se shvatiti i na način da taj dio Katoličke crkve , koji je donedavno bio jedinstven za ulazak RH u novu kombinaciju, više nije jedinstvenog stajališta oko tog pitanja.

Ali se može shvatiti i na način da je to sve jedno obično politikanstvo i muljanje javnosti kako bi se ublažio i zamaskirao čin izdaje hrvatskih nacionalnih težnji i interesa od strane dijela visokog klera pri Katoličkoj crkvi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Trpo Burko
12 years ago

Kad smo već kod raznih okvira, a uskoro ćemo biti i doista ” uokvireni”, na um mi pade i naslovnica “Okvir za mržnju ” .
Ili se svijet u tih nekoliko godina promijenio?

Viktor Arbanas
12 years ago

Bezkralježnjaci ili licemjeri su ovi tkoji već 889 godina vladaju nad nama, ali smo i mi takvi zato što im podanički služimo i demokratski izabiremo. Ne samo to, nego na obstanak hrvatskoga naroda nitko ni ne misli, nitkoga ne zanima, svi se prave blesavi! Čast iznimkama! Europa nam ništo ne daje niti nam što oduzima. Sasvim je svejedno gdje je hrvatska država (samostalna ili u EU) jer Hrvatima država ne treba, njima je sve svejedno, državu im je dao Tuđman i sve VLASTI su ju skupa s velikom većinom Hrvata i narodnim manjinama samo RAZVALJIVALI. Žalostno je to što tom… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Mirko

Vaš se okvir nažalost neće ni nemože popuniti..jer to jednostavnonije..sa ovom veličinom broja stanovništva i siromašnih u hrvatskoj injezinih susjeda nije moguće.
Ne bi rekao da je ugovor s EU važan kao i neovisnost Hrvatske! kako je to naglasio ( Ivo Josipović ) već bi rekao.. da je jedan.. drugi po redu važniji dokument.
jer će se moći zajednički bolje boriti..protiv velikih moćnika..o kojima vi govorite..Crkva se već tome priprema..i svjesna tome..da im slabi tradicija.

Cadimir
Cadimir
12 years ago

Svaka cast 😀