PREKO SAVE U JAPANKAMA

iz SBplusa
napisao: Emil Cipar
Nizak vodostaj Save ovih dana. Jedan od najnižih uopće, ali ne ne i najniži. Uz vodostaj Save postoje razne legende u gradu. Jednu od njih čuo sam od slučajnog prolaznika na šetnici: …jebote, nije to još ništa! Nekada davno čovjek je pregazio Savu u japankama i nije smočio ni stopala.

Nizak vodostaj oslobodio je poduži sprud na istočnoj strani ade. Na njemu se udomaćila kolonija galebova. Za kratko vrijeme, nadamo se, jer nam je suše i s njom povezanog niskog vodostaja dosta.

Vodostaj!? Kako se mjeri, od kada se mjeri, zašto se mjeri?… Zanima me. Ne za novine, nego onako za dušu.

-Pa to ti je bar lako! …zna već prvi prolaznik …metneš baždarenu letvu i očitaš …i to je to!

-Ali odakle ćeš početi? Na koju visinu postaviti referentnu točku koja označava nulu?

-Pa zna se valjda gdje je referentana točka! To svako zna!

Živim u Znase zemlji u kojoj svi znaju sve, ali sam dugo vremena živio u drugoj, pa mi ovo osnovno znanje o određivanju visine na koju se postavlja referentna nula, nedostaje. Moram se raspitati.

Državni hidrometeorološki savez u Slavonskom Brodu. Nazivam. Oni znaju …kako se mjeri, od kada se mjeri, koliki je trenutni vodostaj, ali zašto je referenta točka tamo gdje jest …ne znaju. Misle da to ima neke veze sa nadmorskom visinom, jer su ostala njihova mjerenja povezana i odnose se na nadmorsku visinu, koja je u Brodu 89 metara. Upućuju me na Lučku kapetaniju. Kapetan riječne plovidbe Stjepan Benić …vrlo stručan i ugodan sugovornik …potvrđuje povezanost sa nadmorskom visinom i iznosi podatak da se referentna točka …ona nula od koje počinje mjerenje, u Brodu nalazi na nadmorskoj visini od 81,8 metara. Ne zna zašto i od kada, ali zna da je to tako najmanje 25 godina. Toliko dugo je on u službi i za to vrijeme se nije ništa mijenjalo.

Aha! Tu mo već malo bliže! Znači: ako Sava naraste 720 cm …loše nam se piše.

Ostaje samo doznati kako, kada i tko je odredio tu točku. E to je već malo teže, jer to pripada onome znasepodručju u kojemu sam slabo potkovan.

Nakon bezbroj onih koji to …naravno znaju, samo mi nisu mogli reći …nailazim na Tomislavu Bošnjak iz Hidrometeorološkog saveza Hrvatske u Zagrebu. Ona mi je ispričala povijest referentne točke za mjerenje vodostaja u Brodu.

Tako je bilo 2003. u Brodu

-Nekada se uzimao neki prosječni vodostaj, a sada se uzima najniži vodostaj i s njim se uspoređuje. Referentna točka u Brodu na nadmorskoj visini od 81.8 metara postoji od 1855., a zabilježene podatke o vodostaju Save u Brodu imamo od 1900. Mjerno mjesto je ušće rijeke Mrsunje. Najniži izmjereni vodostaj je -63cm, a izmjeren je 31. kolovoza 2003.

O vodostaju, o plovnosti Save, o značaju rijeke za grad i županiju… moglo bi se još puno reći, ali ostavimo to za neku drugu priliku.

E sada ..ona priča o čovjeku sa suhim stopalima i japankama, nekako mi zvuči neuverljivo. Ili je to bilo prije 1900. …ali tada nije bilo japanki, ili je prolaznik koji mi je to ispričao pobrkao pojmove. Postojao je naime čovjek koji je mogao hodati po vodi, ali to nema puno veze sa nadmorskom visinom i referentnom točkom za mjerenje vodostaja u Brodu.

Dok ovo pišem 20.srpnja 2011. vodostaj Save u Brodu je -18cm i dnevno opada za 7cm. U jednoj sekundi na jednom mjestu, Savom protekne 228 tisuća litara vode, a temperatura iste je 26 stupnjeva.

Prije stotinu godinu kroničar franjevačkog samostana u Brodu, zabilježio je za srpanj sljedeće:

“Pšenica je ove godine, hvala dobrom Bogu, dobro izdala. Već neima kiše valjda već šest nedjelja, pak se narod tuži na sušu, boji se da neće imati kukuruza, osobito mi u Posavini. Sava je vrlo malena, da se ni stariji ljudi toga ne sjećaju. Cijeli mjesec srpanj vlada vrlo velika vrućina. Ovdje je lahko pomoći, Sava je blizu, pak se čovjek ohladi. Ovoga mjeseca nas je pohodio brat franjevac iz Vareša – Bosna.” ( Iz Kronike Franjevačkog samostana u Brodu na Savi)


0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Dragi Emile

Nigdar više nebu kak je nekad bilo sve nas to upozorava,osim loših političara i ratova danas se moramo još više pribojavati i konfrotirati raznim vremenskim nepogodama pa i elementarnim katastrofama,poplavama,potresima i koje kakovim drugim predviđanjima opasnih po život čovjeka i drugih živih bića.

Lp-jm