Zakon ili zakon

MALI JEZIČNI SAVJET
Časopis Jezik
Pravopis uglavnom ne mora biti oslonjen na jezične zakonitosti i jezični sustav, kako što se često pogrješno ističe. Naime, nema u jeziku sustava i zakonitosti koji bi određivao zašto se Osijek piše velikim, a ne malim početnim slovom i zašto se ljubav piše baš tako, a ne Ljubav. Mi, korisnici pravopisa, prihvatili smo takav dogovor i vlastita imena pišemo velikim početnim slovom, a opće imenice malim. Posve je druga stvar što valja dobro znati što je vlastito ime, a što opća imenica – i to nije pravopisno pitanje – a tako se često žalimo da nam pravopis ne valja ako smo u dvojbi kako napisati koju riječ jer nismo sigurni je li vlastito ime ili nije.

Primjerice, nismo sigurni kako pisati Zakon o visokom obrazovanju kada se upotrebljava samo prva riječ – Zakon ili zakon? Nesigurnost ne ide od loših pravopisnih pravila, nego otuda što nismo sigurni trebamo li se prema jednoj riječi iz vlastitog imena odnositi kao prema vlastitom imenu ili općoj imenici. Dakle, pitanje tu i nije pravopisno, nego pojmovno.

Ipak, da ne ostanemo u zabuni – kada se dio vlastitoga imena upotrebljava umjesto cijeloga, valja ga pisati velikim početnim slovom: Zakon ako mislimo na Zakon o visokom obrazovanju, a zakon ako ne mislimo ni na koji određeni zakon.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju studiranje je besplatno makar Zakon propisuje da samo redoviti studenti ne plaćaju.Zakon o radu traži obvezno polaganje zaštite na radu jerZakon kaže da možemo dobiti otkaz ako to nismo položili. Ovdje se Zakon piše velikim početnim slovom jer se misli na točno određeni Zakon koji je vlastito ime.

Ako napišemo: Prema zakonu sva djeca moraju završiti osnovnu školu. Tada ne mislim ni na jedan određeni zakon nego zakon upotrebljavamo kao opću imenicu.

Takvo pravilo može tekst opteretiti velikim početnim slovima, ali to veliko početno slovo razlikuje vlastito ime od opće imenice pa je dobro razlikovati kada Zakon, a kada zakon.

Savjet napisala: Sanda Ham.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

O Zakonu nam nije dovoljno tek samo pisati i učiti gramatiku i te kako ga je dobro i preporučljivo uzput sprovodii i poštivati.
Jer Zakon je ipak zakon stvoren za ljude a ne obrnuto.

Lp-jm