Dar ili poklon

Mali jezični savjeti
od Časopis Jezik

Ako mislimo na šarene zamotuljke ispod drvca na sličici – onda možemo reći da su to božićni darovi ili božićni pokloni.
Stvar koju drugoj osobi dajemo u znak pažnje, nježnosti, zahvalnosti, nazivamo dar ili poklon, dar darujemodarivamo ili poklon poklanjamo.
Osim toga zajedničkoga značenja, dar i poklon imaju još i svoja posebna značenja.
Uz značenje poklona, dar znači i sposobnost koja nam je urođena …primjerice, dar vida, sluha, ljubavi, mišljenja; znači i osobitu sposobnost, nadarenost …primjerice, dar za pisanje, slikanje; darovi Duha Svetoga pripadaju Božjim odabranicima. Dar ima i pravna značenja, pa tako postoji i darovni ugovor, porez na darove. Osoba koja često daruje, darežljiva je osoba darežljivac. Osoba koja što daruje, a da pri tom ne mora biti darežljiva, ta je darivatelj. U pravnom nazivlju darovanik je onaj koji prima dar, darovnica je isprava o darovanju, darovština je imetak stečem darovanjem. Umjetnici su darovite osobe.
Uz značenje dara, poklon nema drugih značenja. Kadgod se (pogrješno) uporijebi u značenju naklona pri pozdravu ili naklona pred gledateljstvom. Izricanje poštovanja i odanosti vladaru naziva sepoklonstvom, ali poklonstvo ne dolazi od pokloniti, nego od pokloniti se …poznato nam je poklonstvo triju kraljeva Isusu.
Pokloniti se možemo pred oltarom, pred gledateljstvom, pred vladarima, pred vlastima; pokloniti se možemo do crne zemlje. Ne valjaju vladari i vlasti koji traže da se poklonimo ili da se uklonimo.
Za Božić, Novu godinu, Uskrs, Valentinovo, rođendane, imendane, uspjehe, nježne godišnjice – za svaku prigodu …darujte darove i poklanjajte poklone …male i velike znake pažnje. I samo poljubac može biti darovani poklon ili poklonjeni dar.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments