UZ 16. OBLJETNICU OLUJE

IZ DRUGIH MEDIJA …Večernji list/HRT
Šesnaestero djece poginulih branitelja otkrilo je spomenik Hrvatske pobjede Oluja ’95. na središnjem kninskom trgu na kojem su se okupili visoko državno izaslanstvo, branitelji, obitelji poginulih branitelja, predstavnici vojske i građani.
– Iz Knina, gdje je poražena velikosrpska Miloševićeva politika, poručujem da nikome nećemo dopustiti da revidira hrvatsku povijest i dira u naše svetinje. Slavit ćemo Oluju koja je donijela pobjedu i mir. Neka ovo mjesto postane mjesto hodočašća, ponosa i molitve iz kojeg ćemo slati poruku da smo znali obraniti dostojanstvo, sve što je hrvatsko i budućnost svoje djece – rekla je premijerka Jadranka Kosor.
Predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da danas obilježavamo jedan od najvažnijih trenutaka hrvatske povijesti – Oluju, u kojoj je hrvatska svojim vlastitim snagama obranila svoju čast, slobodu i demokraciju.
– Svi smo ponosni na hrvatske branitelje i na obranu slobode i časti da bi naša djeca uživala u slobodi i demokraciji. Hrvatska je danas bolja nego što je bila i možemo biti ponosni na nju. Bilo je i onih manje uspješnih stranica naše povijesti poput ratnog profiterstva, nepotrebnih zločina, kriminala. Sjetit ćemo se da, nažalost, još ima siromašnih i gladnih u ovoj zemlji, ali imamo snage, optimizma i želje da Hrvatska bude najbolja i prosperitetna zemlja, ne samo regionalno nego i u europskim okvirima …rekao je između ostalog u Kninu predsjednik Ivo Josipović u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

OLUJA  …podsjećanje
Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage u Oluji su oslobodile nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu državnog teritorija, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Kruna akcije bilo je oslobađanje Knina koji je bio središte i simbol srpske pobune koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Oluja je počela u petak, 4. kolovoza 1995., u pet sati, a u ranim večernjim satima tog dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu, čemu je prethodio i poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina koji se našao u njihovu okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.

U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, a oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica te drugih gradova i mjesta stigle su 6. kolovoza, a dan kasnije tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, završena akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ne ponovilo se nikad više,
Hvala im i slava bila svim hrvatskim braniteljima onima koji su dali svoje živte.. za obranu Hrvatske.. neka im bude lahka hrvatska zemlja.