Nazočan ili prisutan

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Upotreba riječi prisutannazočan ovisna je o našem osobnom izboru, obje su riječi pravilne i jezičnomu sustavu sukladne.

Isto tako birati možemo i između prisutnostnazočnost, ali izbora nema kada je riječ o prisutnosti iprisustvu – valja nam izabrati prisutnost jer prisustvo ne pripada hrvatskomu jezičnomu tvorbenomu sustavu.

Razlike između prisutan, prisutnost nazočan, nazočnost valja nam ponajprije potražiti u bivšem protuhrvatskom političkom ozračju jer je baš ono zaslužno što je riječima nazočan, nazočnost kao starijim i valjanim hrvatskim riječima, upotreba zamrla tijekom 20. st. Prema tomu, usuprot nekim mišljenjima, nazočannazočnost ne pripadaju nikakvomu novohrvatskomu jeziku, nego onim našim valjanim riječima koje su tijekom 20. st. bile protjerivane.

Riječi su se nazočan, nazočnost upotrebno proširile u posljednjih dvadesetak godina, toliko da već potiskuju prisutan, prisutnost prisustvovati. Poglavito je posljednja riječ, prisustovati, metom jezičnih čistunaca jer se općenito smatra da je prisustvovati običnije za srpski jezik, a da u hrvatskom valja upotrijebiti: biti, biti prisutan, biti nazočan, pribivati. Primjerice, u rečenici: Prisustvovao je na sastanku – valja upotrijebiti bio je, bio je prisutan, bio je nazočan, pribivao je: Bio je na sastanku, Bio je prisutan na sastanku, Bio je nazočan na sastanku, Pribivao je na sastanku. Koju ćemo od navedenih mogućnosti upotrijebiti, opet će ovisiti o našem osobnom izboru.

Naš se osobni izbor proširuje još jednom riječju –  glagolom nazočiti, pa bi naša rečenica mogla glasiti i ovako: Nazočio je sastanku. Nazočiti je stari hrvatski glagol. Potvrda je tomu i njegova upotreba u gradišćanskom govoru, starom hrvatskom govoru koji je sačuvao izrazita hrvatska obilježja još iz predturskoga razdoblja.

Osim svoje starine koja mu daje tradicijsko normativno uporište, glagol nazočiti dobro je jezično usustavljen pa mu ni s toga gledišta nema zaprjeke za upotrebu.

Savjet napisala: Sanda Ham

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
I. Doubek
I. Doubek
11 years ago

Drag moja Sanda u mnogome ste u zabludi. Pred desetak godina bio sam prisutan na jednoj večeri, a gost je bio pok. prof. Ladan, jezikoslovac. Kad su ga pitali kojoj od dvije riječi daje prednost rekao je : u svim slučajevima “prisutan”, osim ako mi osoba nije “na oči”, tj. sada kao vi ispred mene! Tada “nazočan”. On je doduše dao malo šire objašnjenje koje Vam ja ovdje neću iznijeti, već Vam prilažem članak kojeg možete naći na stranicama Matice Hrvatske (Vijenac) koji temeljito obrađuje ovo pitanje.
Srdačan pozdrav

Josip Mayer
12 years ago

Draga naša Sandra Ham

Uvjek ću biti i bio sam prisutan.. na našim hrvatskim blogovima.. slično sam prisutan i na vašem blogu..
Hrvatskog Glasa Berlin..a da sam nazočan..onda me se nebi samo čitalo..vjerojatno bi me se kao nazočnog..sa vama zajedno čulo i vidjelo..u slici i prilici ..ili možda nisam to razgovornost o nazočnosti i prisustvu.. dobro posložio..