SDP JE HDZ-LIGHT

IZ DRUGIH MEDIJA ….sbplus / kolumna HRVATSKA …WAS IST DAS
Predizborna dilema
piše: Emil Cipar
NEKIDAN …ne znam točno koji je dan bio, jer po ovoj vrućini svi dani izgledaju jednako, sjedim s društvom u jednom od brodskih kafića. Naručiti piće koje ću piti za vrijeme razgovora mi je uvjek problem, a po ovoj vrućini je on još veći. Nešto ne volim, nešto ne smijem, pa tako… Društvo me nagovori na radler, kojega do tada nisam kušao.
– Ma to ti je nešto na bazi piva, ali nije tako gorko i nema toliko alkohola!
I stvarno! Tragovi pivske arome se osjete, napitak ima i blagi okus limuna i može proći po ovoj vrućini. Nije pivo, nije limunada, a ipak nešto jest. Uglavnom, bio sam zadovoljan izborom.

Nadam se da će ove vrućine proći i da ću se moći vratiti svome omiljenom napitku …indijskom čaju.

Toliko na temu izbora napitka u brodskim kafićima kod temperatura iznad 30.

Ali predstoji mi jedan teži i odgovorniji izbor krajem ove godine i već sada valja razmisliti što ću tada reći konobaru. Nije to neki obični izbor, nego kraljica svih izbora …pogađate već …Parlamentarni izborni.

Među ponuđenim nema ništa gdje bi čovjek mogao reći …to je ono pravo. Nešto ne volim, nešto ne smijem …pa tako. Za sada se nudi samo paket …plati jedno uzmi pet i …isto to samo u light verziji.

Ono jedno što treba platiti je HDZ. To je uvjek pretjerano skupo, a odavno nije ono što bi trebalo biti. Sadržaj ne odgovara onome što piše na pakiranju. Na paketu piše Hrvatska demokratska zajednica, a u sadržaju nema pomenutog ni u tragovima. Jer …što podrazumjeti pod pojmom Hrvatska? Patetično držanje ruke na srcu, odustajanje od ZERPA, nedostatak Zakona o hrvatskom jeziku, prekomjerno inozemno zaduživanje. To mi baš ne izgleda pretjerano hrvatski.

Demokratska!? Demokracije ima samo u nazivu. Stranku već godinu dana vodi osoba, koja je na taj položaj postavljena od predhodnika, kojemu se više nije dalo voditi stranku. Lider stranke bez demokratskog legimiteta, a stranka se zove demokratska!?

Jedan ogranak te stranke, ovaj u brodsko-posavskoj županiji ostao je iznenada bez svoga predsjednika. Županijski odbor demokratski izabere privremenog nasljednika, a vodstvo stranke, nakon kraćeg vremena učini taj demokratski čin ništavnim i postavi svoga čovjeka.

Zajednica!? Ako zajednica dolazi od zajedništva ljudi istih pogleda, interesa, ideala…, koji su se ujedinili da bi zajedničkim snagama ostvarili svoje ciljeve na dobrobit članova …naziv je opravdan. Ali …ako se postavi zahtjev da njihov rad bude legalan i moralan i da neće nikome svojim djelovanjem nanijeti štetu, onda imamo problem.

Hrvatska demokratska zajednica nije dovoljno hrvatska, još manje je demokratska, a najmanje je zajednica.

Ostalo u paketu nije vrijedno spomena, ali navest ću ipak šta još nudi paket …plati jedno, uzmi pet.

HSS – Hrvatska seljačka stranka. Kao samostalna stranka ne vrijedi ništa i može se prodavati samo u paketu s drugima. Seljaka i seljaštva odavno nema, selo kao socijalna zajednica izgubilo je svaki značaj. Okrupnjivanjem imanja, sve je manji broj onih koji žive od poljoprivrede, pa tako ni HSS nema nikakvu budućnost.

HSLS – pređe li izborni prag učinit će ono što je i do sada činila …borba za ministarske fotelje. U koaliciju donosi samo par ruku koje se automatski dižu kada je to potrebno.

Zastupnici manjina – Svaka čast zastupnicima manjina, oni svoj posao rade dobro, ali ja nisam obuhvaćen njihovim poljem djelovanja. Oni se brinu za položaj nacionalnih manjina, ostvarili su puno toga, ali s mojim glasom ipak ne mogu računati.

HSU – Ne znam stvarno kako bih komentirao ovu stranku. I sam sam umirovljenik, ali pomisao da bi ova stranka mogla zastupati moje interese mi je potpuno strana. I sama ideja …osnivati takvu stranku je na samom rubu pameti. Najveća socijalna skupina u Hrvatskoj trebala bi jednako biti briga svih ostalih stranaka. Svojim postojanjem HSU ugrožava međugeneracijsku solidarnost, bez koje nema ni sigurnosti u starijoj životnoj dobi.

To bi uglavnom bilo to što paket nudi. I izašao ovaj dodatak u paketu samostalno na izbore ili ne, paket će nakon izbora izgledati tako.

Ako mi se paket Plati jedan uzmi pet ne sviđa, kao što mi se ne sviđa ni pivo, onda na izboru postoji i navedena light verzija. Sve je u principu isto ali su substance nešto ublažene i učinci su blaži, blijeđi, jadniji…

Paket se zove plati jedno uzmi pet – light. Glavni sastojak je SDP, a ostalo nije vrijedno spomena. SDP je isto što i HDZ ali jalovije, mršavije, jadnije… Kao i onaj radler s početka …nije pivo, nije limunada, ali neki napitak ipak jest.

Bit će problem staviti križić na pravo mjesto …vidim već sad. HDZ, ovakvog kakav jest, ne želim birati, SDP …mislim HDZ-light, ne mogu birati, a ono gratis u paketima ionako je višak koji nikome ne treba.

Želio bih konačno imati izbore u Hrvatskoj u kojima ću izabrati nekoga, a ne isključiti nekoga. Do sada sam uvjek glasovao PROTIV, a ne ZA. Za sada nije ponuđeno nešto što ima substancu, što je prepoznatljivo i svakodnevnom životu i potrebama građana prilagođeno.

Postoji još mogućnost učiniti glasački listić nevažećim. Ne bih to učinio rado, ali za sada ne vidim neku drugu mogućnost.

Ne izaći na izbore je najgore moguće rješenje. Time samo potvrđujem status quo trenutnog stanja u stranačkom katalogu hrvatskih političkih stranaka. Jer …neizlaženjem na izbore omogućujem i onima koje najmanje želim mjesta u Saboru.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Toni
12 years ago

Pogledajte ovu videosnimku kao dokaz demokracije u HDZ-u.
http://www.youtube.com/watch?v=vT-8KLvxb8s

HDZ ne može funkcionirati drugačije. Njima je potreban jedan vođa, koji će reći gdje i kako postupiti dalje. HDZ je neideološka, većinom slaboobrazovana grupacija koja teži lopovluku i teškom gospodarskom kriminalu. Pogledajte samo tko vodi tu stranku: poluobrazovana, pohlepna suradnica ratnog profitera I.S., Jadranka Kosor.
Ta stranka ne zaslužuje glas građana.

Pozdrav, Toni.

Josip Mayer
12 years ago

Hadeze koga još uopće i zanima Već je dugo vremena prošlo od toga skorom desetlijeće.. kada sam prvi puta napomenuo ovim riječima. U ovom globalnom svijetu..šanse će imati biti izabrani jedino političari koji će se više zauzimati za one male siromašne i neimoćne..kako nebi pod svaku cijenu stigli pod kotače velikih moćnika. Moj vapaj od tada do današnjeg dana naišao je na gluha uha..a tko u stvari i mora da mene sluša. O siromaštvu i neimaštini jedino spominje prijedsjednik RH gospodin Ivo Josipović.. dok se Milanović ponaša kao da siromaštvo i neimaština njega uopće puno ni ne zanima.. a stranka… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani gospodine Emil Cipar

Vi me podsjećate na Don Ivo Grubišića
mnogi mu zavide..
Treba ga pustiti jednostavno na miru..Čovjeku je vjerojatno dojadilo i samom mi je dojadil lopovlok koji se događa,
don Ivo Grubišić se zauziima za ljudske moralne vrednote i to je to što do sada malo tko čini a hrvatskim građanima nedostaje.SDP-u bi dobro došao.

Dr. Rajko Glibo
12 years ago

Stvarna vlast u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH i drugdje je jugoudba koja se u pozadini poštenih branitelja oplodila novim masovnim članstvom i još dok je rat rajao obučila mlađe kako se treba vladati i što se mora a što ne smije činiti. HDZ o tome šuti i sve krije kao zmija noge. Na taj crni period razmahanih ratnih profitera stavlfena je državn tajn i mirna Bosna. Primjeri ratnih profitera Tomislav Karamnarko, Ivan Jarnjak, Marko Dragiž, likvidirani Đuro Brodarac i kolona udbaša opljačkali su zemlju i sada se zavukli u udbašku mrežu pa odatle Ustav zemlje kroje u primjeni difetencirano… Read more »