Nedaleko od Berlina, ili nedaleko Berlina

MALI JEZIČNI SAVJETI  …objavljeno 12.09.2011.
Časopis Jezik

Među češćim se jezičnim pogrješkama, osobito u novinskom stilu, pronalazi uporaba riječi nedaleko, premda je broj jezičnih savjeta koji upozoravaju na uporabu toga priloga u hrvatskom jeziku i ne tako mali broj.

Pogled u novinske naslove nekolicine hrvatskih dnevnih novina i portala potvrdio rečeno pa su, primjerice, “Seizmografi Seizmološke službe zabilježili (…) rano jutros dva potresa umjerene jakosti nedaleko Senja, (…)”, jedan je “požar buknuo nedaleko Zoološkog vrta”, nije promaknuo ni uzgoj marihuane “u šumi nedaleko Golubića”, zabilježena je i prometna nesreća “nedaleko Rovinja”, a popis bi se takvih uporaba mogao i dalje nastavljati.

Što u navedenim primjerima ne odgovara hrvatskomu književnomu jeziku?

Značenjski je u svim navedenim potvrdama riječ nedaleko pravilno uporabljena, u značenju “onoga što nije daleko” kako upozoravaju suvremeni hrvatski rječnici i gramatike. No jednako tako i rječnici i gramatike upozoravaju da je uz riječ nedaleko potrebno upotrijebiti od. Za naše početne primjere znači da je trebalo zabilježiti potres nedaleko od Senja, buknuli požar nedaleko od zoološkoga vrta, uzgoj marihuane nedaleko od Golubića te prometnu nesreću nedaleko od Rovinja.

Da postoji nesigurnost pri uporabi riječi nedaleko, može potvrditi kratka novinska vijest naslovom najavljena: “Nedaleko Virovitice iskopana narukvica stara 2220 godina”, a u tekstu iste vijesti pravilo uporabljen prilog nadaleko s prijedlogom od: “U potpunosti sačuvana, sjajna i glatka ženska staklena narukvica stara više od 2200 godina posljednji je “trofej“ znanstvenika koji istražuju keltsko groblje na lokalitetu Zvonimirovo nedaleko od Virovitice.”

Ako smo nesigurni pri uporabi riječi nedaleko, možemo ju zamijeniti riječju blizu ili izrazom u blizini te je i u navedenim primjerima moguće reći: potres blizu (ili u blizini) Senja, požar blizu (ili u blizini) zoološkoga vrta, uzgoj marihuane blizu (ili u blizini) Golubića, prometna nesreća blizu (ili u blizini) Rovinja, pronađena narukvica blizu (ili u blizini) Virovitice.

Savjet napisala: Jadranka Mlikota

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ndaleko i meni nekako čudno izpada..
poput u mijesto.. kako si..ili kako se osjećaš..jesi li dobro..
rađe ću reći.. u blizini..ili blizu..Senja
ili nekog drugog mijesta ili grada.