Slučajno sam Vas našao na internetu

SUSRETI
piše: Emil CIPAR

🙂 Slučajno sam Vas našao na internetu. Ugodno me iznenadio dio koji se odnosi na poeziju.
I ostali dijelovi koje sam gledao su dobri. Samo naprijed.

Tako je glasio jedan od brojnih mailova koji je stigao u našu redakciju. Čitatelji nas pronalaze na razne načine. Najčešće i ne traže nas, nego su u potrazi za nečim drugim, pa tako „nabasaju“ i na „Hrvatski glas Berlin” poput Željka Rudara iz Zagreba. 

Ne ostajemo dužni odgovora. Ponekad nije lako odgovoriti na sve, ali trudimo se. Sreća je što funkcioniramo tako kako funkcioniramo, pa je svejedno tko od nas dvoje prije ugrabi vremena. Ovaj put je to bila Sonja:

🙂 Zahvaljujemo da ste nas i slučajno našli. To nas jako veseli. Poeziju volimo, cijenimo lijepu hrvatsku riječ, oko nje se trudimo. Pogledajte malo i našu prozu …priče …kolumne. Raduju nas Vaši pogledi. Pišete li i sami, javite se kojim prilogom.  Slobodno i komentirajte. Zahvalni. Pozdravljamo,
Hrvatski Glas Berlin
Sonja Breljak i Emil Cipar

I Željko …sada više ne slučajni, nego stalni čitatelj iznenađen brzinom odgovora, piše:

🙂 Ugodno sam iznenađen sa Vašim tako brzim odgovorom. Komentare ću vam sigurno slati. Dosta lutam po internetu, jer imam vremena. Umirovljeni sam hrvatski časnik (pukovnik), pa na ovaj način ubijam vrijeme. Za sada toliko.

Ovaj puta sam ja bio brži. Odgovaram Željku:

🙂 Dragi Željko,
naš portal živi od entuzijazma naših suradnika i nas. Ima nas iz svih krajeva svijeta i većinom se osobno ne poznajemo, ali se identificiramo sa “Hrvatskim glasom Berlin”. Dajemo priliku našim suradnicima izjasniti se na temu koju druga glasila ignoriraju. Valjda zbog toga nam broj posjetitelja stalno raste. Sada je oko 8000 dnevno.
Njegujemo ispravnu hrvatsku riječ, istinite i zanimljive životne priče i …kako ste i sami primjetili, pokušavamo spasiti od zaborava lijepu poeziju.
Radujemo se Vašim prilozima i pozdravljamo Vas.
Sonja i Emil

…Tako je počelo jedno novo poznanstvo. Željko živi u Zagrebu, doživljava događaje na svoj način, bilježi ih i dijeli svoje mišljenje s nama. Mi se radujemo još jednom originalnom suradniku i postajemo sve više ono što smo oduvjek željeli biti …glas ljudi dobre volje i poštenih nakana.

Nije prošlo dugo vremena od Željka nam stiže njegovo gledanje na aktualne događaje:

🙂 Moje viđenje stanja u Hrvatskoj.
Vrlo mi je teško dati ocjenu trenutnog stanja u Hrvatskoj. Gospodarstvo slabo,  gotovo nikakvo, sve više nezaposlenih i umirovljeni ka. Ono malo što radi (sretnici) više ne mogu izdržati teret, svih onih kojima trebaju dati, da bi država funkcionirala. Čak ni svijetla točka turizam, više nije dosta da nadoknadi sve moguće financijske dubioze.
Europa nam izgleda jedini spas, a da li je to tako, to će se vidjeti, kad uđemo, ako se i ona prije ne raspadne. I oni imaju svojih problema, pa smo im samo još mi falili ( Grčka, Italija, Španjolska ). Hoćemo li znati nešto izvući iz fondova koji nam se nude ne znam. Ma mali prosječan čovjek uopće ne zna što nam donosi Europa, koje su prednosti ulaska, kako ta zajednica funkcionira, što nam daje a što uzima. Sve ono što je ispregovarano, za nas je još tajna.
I pored navedenoga ipak podržavam ulazak u Evropsku zajednicu, teško da nam može biti gore nego što je sada.
Politička situacija. Ovo je teško poglavlje. Politička scena svaki dan je sve uzburkanija. Kampanja samo što nije počela. Teme su raznolike, i uglavnom se svode na ono, mi smo ovo napravilo ovako, a oni su od 2000. do 2003. radili onako. Mi ne prodajemo naša nacionalno blago, a oni su ga prodali (INA, HT, banke). Samo se prepucavaju,  još uvijek pomalo vređaju, ali kako stvari idu biti će sve gore i gore. Sve su učestalije teme iz prošlosti, partizani i ustaše. Ne ovo pitanje ne treba zatvoriti, dok se ne riješi u potpunosti, ali od prepucavanja, prigovaranja samo u kampanjama nema ništa. Nikako shvatiti da podjele na crvene i crne nikome ne donose dobro, a oni mladi  koji sada trebaju raditi, stvarati, pa na kraju živjeti i uživati, od toga nemaju apsolutno ništa, a vjerujem da većina o tome ni ne zna gotovo ništa. Ma vrlo malo znaju o Domovinskom ratu, a kako će onda i nešto znati o tom dijelu naše povijesti.
Mislim da se je u potpunosti izgubio odnos desnih i ljevih stranaka. Svi  vuku ka centru, pa tu nastaje gužva, i teško je raspoznati prave razlike, kojh gotovo da i nema.
Nadam se da će u daljnjoj kampanji, sve političke opcije, jasnije dati svoju viziju bolje, poželjnije, posebno poštenije naše predivne domovine.

I sada se nameće pitanje: Može li bilo koji novinarski oblik biti bolji, ljepši, sadržajniji, orginalniji, iskreniji…
Zahvaljujemo Željku i molimo ga da nastavi s promatranjem svijeta oko nas i da s nama podijeli svoje mišljenje. I vas dragi čitatelji molimo …slijedite Željkov primjer. Vaši svjetonazori, narodnost, vjera, starosna dob nisu niti prepreka niti preporuka. Zanima nas samo Vaša osoba i vaša spremnost na suradnju.

Adresa je: hglas.berlin@gmail.com

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Da ne bi slučajno zaboravio..da ima i postoje neke stvari koje se slučajno događaju ..tako se slučajno i naleti na neku internetsku stranicu.. slično i na ..Hrvatski Glas Berlin ..No.. ako pak sve ..ili baš sve.. prepustimo slučaju ..teško ćemo broditi i napredovati i u Europskoj uniji.. ili bez nje. Postoje nažalost i neke manjevrijedne ili ćak neobične stvari..koje nam se događaju ..namjerno ili poput slučajno ..a nebi se smjele ..događati ..nit bi ih smjelo ni trebalo biti ni postojati ..pa se ipak slučajno ili ne slučajno događaju ..ima ih i postoje ..a najmanje ima onih slučajnih dobrih ..žalosno zar… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Emile I sam se slažem sa gospođom Biserkom Knežići drago mi je da nam se uz druge javio i Željko sa željom i nadom da nam se suradništvo i čitateljstvo još više poveća. Mene čudi nešto drugo..nije tajna da osim u Hrvatskom Glasu Berlina.. komentiram i na stranicama bloga..Večernjog-lista i da se je preko moga nika..odnosno imena..a nisam član ni jednog kluba..promaklo nekoliko internetskih klubova i pojedinih društava.. slično to činim i za.. Hrvatski Glas Berlina..Moja ideja je to bila.. i moja dobra volja..nitko me nije natjerao na to ..niti sam to morao.. nit mi je potrebno nekih posebnih… Read more »