BROJEVI …GLAVNI I REDNI

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Brojevi znače koliko je čega – pet savjeta ili znače koje je što po redu – peti savjet.

Ako broj znači koliko je čega, naziva se glavni broj i može se bilježiti i slovima i brojkama – jedan 1, dva 2, tri 3… uobičajeno je u tekstu bilježiti brojeve od 1 do deset slovima, a one od deset pa nadalje bilježimo brojkama. Dakle, pet savjeta, deset savjeta i 11 savjeta.

Ako broj znači koje je što po redu, naziva se redni broj i može se bilježiti i slovima i brojkama – peti savjet i 5. savjet; deseti savjet i 10. savjet, jedanaesti i 11. savjet. Bilježi li se brojkom, obvezan je dio te brojke i točka, bez obzira je li riječ o arapskoj brojci ili rimskoj: peti, 5., V., deseti, 10., X.

Isto se tako točka iza broja piše i ako poslije dolazi zarez, upitnik, uskličnik, dvotočje, zagrada – točka se kao znak rednoga broja piše uvijek, bez obzira koji pravopisni znak dolazi poslije:

Pročitala sam 5. savjet, 6., 10. i 23.; 18. ću pročitati sutra. Hoću li čitati 22.? Hm, ako budem stigla.

Pročitala sam V. savjet, VI., X. i XXIII.; XVIII. ću pročitati sutra. Hoću li čitati XXII.? Hm, ako budem stigla.

Pišemo li bez točke, možemo izazvati nesporazume, u gornjem primjeru ne ćemo znati čita li sutra šest savjeta ili šesti, deset ili deseti, naime 6 (VI) znači šest, a 6. (VI.) znači šesti – točka uz brojku mijenja značenje, broj od glavnoga postaje redni.

Savjet napisala: Sanda Ham

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danijela
Danijela
12 years ago

Imam jedno jezično pitanje povezano s brojevima: u 10. poglavlju, na 10.stranici, ali u poglavlju 10, na stranici 10? Jesu li drugi primjeri, bez točke, ispravni? Hvala unaprijed!