STRAH

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

U današnjoj (10.10.) Večernjakovoj anketi na pitanje: Je li kampanja HDZ-a prljava i promašena? …od 5098 glasova čak njih 73% odgovorilo je DA! Na Hadezeovim tzv. “mini-saborima“, stranačka svita na čelu sa predsjednicom Kosor obilazi županije i u ritmu glazbe  pred članstvom na pozornici poskakuje i poručuje: –Mi vas se ne bojimo! Ja vas se ne bojim!

Ma kome ona to poručuje? Za pretpostaviti je oporbi, ali i radnicama i radnicima Kamenskog, Vranjica, đakovačkog  Žitoprometa, tisućama nezaposlenih i onih koji rade a mjesecima ne primaju plaću. Kak ih nije sram obećavati napaćenom narodu brda i doline kada nam je svima, ili bi trebalo biti, jasno da će bez otvaranja novih radnih mjesta, izvoza i smanjenja unutarnjeg i vanjskoga duga sve otići k vragu. Licemjerno je reći …mi smo svoje redove očistili od kriminala i korupcije pa je sada na vama (oporbi) red da napravite isto.

Međutim, treba ići dalje i pitati se zar je za pljačku narodne imovine kriv samo Ivo Sanader a svi drugi, u prvome redu stranački poslušnici nedužni su i krivo optuženi? Danas se nitko od najbližih Sanaderovih suradnika i lažnih prijatelja ničega ne sjeća a zajedno su donosili i glasali za sve  važnije odluke. Da …takvi bez imalo srama upiru prstom u druge i traže novi četverogodišnji mandat za vođenje Hrvatske. Optužuju protivničku stranu da su komunisti i da žele obnoviti nekakvu “crvenu Hrvatsku” a nemaju snage narodu reći istinu da su svi članovi (osim jednoga koji je bio premlad) sadašnje koalicijske Vlade bili članovi KPJ!

Ovih dana apsolutni hit na internetu bila je objava članske partijske iskaznice (KPJ) aktualne hrvatske premijerke Jadranke Kosor pa je ona zadnja osoba koja bi trebala plašiti hrvatske birače sa “crvenom” Hrvatskom! Pokušalo se, vjerojatno po nalogu prozvane, objavljenu partijsku knjižicu proglasiti falsifikatom i oporbenim podmetanjima, ali činjenica je da je gospođa premijerka pohađala partijsku školu u Kumrovcu tj. da je bila članica Partije koja je odgojila mnoge bivše ali i sadašnje rukovodeće kadrove.

Dosta je takvih koji se pokušavaju opravdati kao …moralo se, takva su bila vremena, moglo se izgubiti posao i slične nebuloze. Zbog toga mi je “barba”Luka, svojom izjavom da je bio komunista i da od toga ne bježi, postal na neki način simpa. Na gore spomenutim Hadezeovim „mini-saborima” pojedini istaknutiji članovi nastoje biti što oštriji prema oporbi a najviše se napada SDP jer im je on najvekši, politički protivnik prema kojemu se puca iz svih “oružja”. Tak je Josip Đakić, hadezeov saborski zastupnik i predsjednik HVIDRE, na osječkom stranačkom “mini-saboru” skandalozno izjavio: …Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade… Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu a ne hrvatsku …prozvavši SDP čelnike kao nekakve protuhrvatske elemente jer nemaju “prava” hrvatska imena.

Tu skandaloznu izjavu osudili su mnogi hrvatski političar pa čak i neki iz Hadeze redova. Osuda je stigla i od  Pučkog pravobranitelja a packa Hadezeu stigla je i od EU. Jasno, zbog skandalozne izjave Đakić neće stranački biti sankcioniran jer nosi dosta glasova a to je stranci sada najvažnije. Hadezeovi “mini-sabori”podsjećaju na putujući cirkus u kojem gledateljstvo plješće i ne mari kaj se događa iza kulisa. Tak pojedine “birače-gledatelje” ne zanima da Jadranka Kosor zemljom putuje kao premijerka, a nastpa i govori kao predsjednica HDZ-a čime si osigurava medijski prostor i na taj način stavlja oporbu u neravnopravan položaj.

Za one birače koji, bez obzira na stanje u državi, uvijek glasaju “za Vranju i adeze” a za uzvrat  ne traže ništa više nego da svakodnevno na telki vide njihovu Jadre. A ona im njihove želje s velikim žarom ispunjava ne pitajuć koliko to sve skupa državu, ali i sve nas koji punimo državni proračun…košta. A možda i ne košta, jer tko zna  ne postoji li negdje još koji crni fond za ovako raskošnu i skupu predizbornu kampanju?

U Hadezeu vjeruju, kaj je sasvim legitimno, u svoju pobjedu tj. da Kukuriku koalicija neće dobiti 76 zastupnika za sastavljanje nove vlade pa će oni već u izbornoj noći svojim obećanjima i prokušanim trikovima pokušati formirati novu vladajuću koaliciju. No, to su samo puste želje a da li će se i ostvariti o tome će odlučiti birači na blagdan sv. Barbare, 4.prosinca. Na izbornim listama, osim parlamentarnih i izvanparlamentarnih stranaka, naći će se dosta nezavisnih kandidata a zanimljiv je i novosklopljeni savez Kerum-Jambo kao i uvijek ambiciozni Milan Bandić. Međutim, zaboravlja se na Sindikate tj. kojem će se oni prikloniti carstvu i što će svojim članovima reći za koga da glasaju.

Tako iz SSSH najavljuju razgovore sa šefovima Hadezea i Espedea kojima će predstaviti predizbornu platformu sa 16 zahtjeva sindikata. Svakako se tu radi o proširenju radničkih prava a za vjerovati je da u Sindikatima nema više sindikalista kao što je bio Boris Kunst koji je, kao što je hrvatskoj javnosti poznato, sve sindikalne dogovore kako zajednički nastupiti prema poslodavcima i vlastima,javljao bivšem premijeru Sanaderu. Za sluganstvo i dobro obavljen posao nagrađen je dobro plaćenim mjestom saborskoga zastupnika na listi Hadezea.

U ovo, predizborno vrijeme ne može se zaobići pitanje kome će se prikloniti Crkva. U svim dosadašnjim izborima Crkva je bila na strani Hadezea, ali nakon brojnih afera, u kako sebe vole zvati “najhrvatskijoj” stranci i crkveni vrh je, izgleda, okrenuo ploču. Tako jedan od vodećih katoličkih teologa Adalbert Rebić prije nekoliko dana izjavljuje “da je SPD nacionalna stranka, čija pobjeda na izborima ne bi ni na koji način ugrozila državne interese”. Ova izjava nije dana nasumce i daje na znanje svima da je Crkva spremna na suradnju sa, eventualnom, novom vlačću lijevoga centra.

Isto tako znamo da se je Hadeze od samoga osnutka pokušavao deklarirati kao stranka europske demokršćanske orijentacije, ali previše je tu rupa da bi se Crkvu prevelo žednu preko vode. Ne može se s jedne strane glumiti pravovjerne a s druge financirati predizborne kampanje iz crnih fondova i sada govoriti da se nije znalo za porijeklo novca. Osim toga, to je u suprotnosti s Božjom zapovijedi: NE KRADI!

Ovo se nikako ne sviđa Hadezeu jer žele pošto poto uvjeriti hrvatske građane da su svi krali i da u drugim strankama sjede lopovi koji moraju u zatvor. Jasno da svatko tko je krao treba ići u zatvor, ali najprije treba dokazati lopovluk i pljačku narodne imovine. Za sada, ZNA SE iz koje su stranke!

U prošloj kolumni spomenuo sam anketu o moralnom uzoru koju je među 200 uglednih građana proveo tjednik Forum. Pobijedio je političar (predsjednik Josipović) a na visoko šesto mjesto,”probio” se čovjek čija pozicija nije upitna. Radi se o Pateru Antunu Cveku, isusovcu iz zagrebačke Palmotićeve ulice, dobrom duhu grada i velikom prijatelju siromaha. Cvek duže od 40 godina pomaže svima kojima je pomoć potrebna a o njegovoj izjavi: …ili ćemo početi živjeti jedni s drugima ili ćemo nestati …trebamo se svi skupa duboko zamisliti, pogotovo političari tipa Josipa Đakića!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Ivek Sram ih bilo to su grozne činjenice.. i još prosvjednicima pošalju..naoružane specijalce skorom troduplo više nego prosvjednika..koliko samo to košta.. da nebi slučajno randalirali..tko će i randalirati s praznim želucem.. Ma kome ona to poručuje? Za pretpostaviti je oporbi, ali i radnicama i radnicima Kamenskog, Vranjica, đakovačkog Žitoprometa, tisućama nezaposlenih i onih koji rade a mjesecima ne primaju plaću. Kak ih nije sram obećavati napaćenom narodu brda i doline kada nam je svima, ili bi trebalo biti, jasno da će bez otvaranja novih radnih mjesta, izvoza i smanjenja unutarnjeg i vanjskoga duga sve otići k vragu. Licemjerno je reći… Read more »