SLAVONIJO SLUŠAJ OVO

SUSRETI
piše: Emil Cipar

Pretpostavlja se da je broj Brođana koji žive izvan Broda jednak broju Brođana u Brodu. Otišli ljudi iz raznih razloga …na „privremeni“ rad, na studije, u avanture, udali se, oženili se… I svi su oni na sebi svojstven način ostali Brođani.

Kakva je njihova veza s Brodom i Brođanima u njemu danas, kakav im je odnos, kakvo mišljenje…?

Imao sam ovoga ljeta dosta susreta sa „našima u svijetu“. Navratili iz različitih razloga u Brod, kao što su ga iz različitih razloga i napustili. Neki su se udaljili više, neki manje, neki gledaju s visoka neki sa strane, a ima ih koji su ostali isti, pa se čovjeku čini da nikada nisu ni napuštali Brod.

Najviše su se udaljili iseljenici. Oni očekuju da Brod bude onakav kakvoga su napustili prije 40 godina. Začudi ih da se Brod nije razvijao u istom pravcu kao i oni.

Brod se razvija u svojim uvjetima. Snašao se i preživio u ratu, a ni poslije rata ga sudbina nije milovala. Svoje dnevne probleme Brođani rješavaju sami, zahvalni su za svaku pomoć, ali ne žele skrbništvo, pa čak niti onda ako je ono dobronamjerno.

A iseljenici živeći u drugom okružju kojega nikada nisu prihvatili kao svoje …žele da Brod bude kao okružje u kojemu oni žive i za kojega misle da se snalaze u njemu. Tu dolazi do neshvaćanja, jer kako rekoh …slobodni Brođani ne vole skrbnike i pametnjakoviće koji će im soliti pamet i koji ne znaju njihove probleme.

Živio je ovaj Brod u raznim carstvima i vilajetima, služio raznim gospodarima, ali zahvaljujući svome zajedništvu i sklonosti zajedništvu uvijek preživio.

Na početku devedesetih nije bilo lijepo živjeti u Brodu. Grad je bio napadan od četnika preko Save i svaki dan granatiran i bombardiran. Ginulo se.

Brođani se opet stisnuli zajedno u podrume i skloništa, a mnogi uzeli pušku u ruke. Nažalost …neke puške su došle u krive ruke, pa je njima učinjena veća šteta nego od četničkih granata.

Tako su na primjer „Borci iz kafića“ u nedostatku kuraže boriti se na prvoj crti bojišnice svoje neprijatelje tražili u blizini kafića u kojemu su „držali liniju“. U jednom izljevu „hrabrosti i domoljublja“ ispališe jednu tromblonsku minu na stan Rajka Svilara akademskog slikara i omiljenog sugrađanina, vidjevši valjda u njemu neprijateljski bunker.

Rajko je s obitelji spasio živu glavu i od tada živi u Rovinju. Počinitelji nisu uhićeni, nisu kažnjeni.

U znaku toga događaja živjelo se dalje. Rajko se nekako snašao u Rovinju, slikao, stvarao, radio… Počinitelji ostali u Brodu, pili, kladili se, rušili srpske kuće, dobili mirovinu i PTSP…

Dvadeset godina poslije Rajko izlaže u Brodu. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je jučer napustio Brod, kao da želi reći …evo to sam ja nešto u zadnje vrijeme napravio, pa ako vam se sviđa

A svidjelo se Brođanima. Ne onima što mu baciše minu na balkon, ne tim „vitezovima“, već onima što su tada boravili na prvoj crti, ili se skrivali po skloništima. I na otvorenje došlo ih bezbroj i svi žele svome Rajku stisnuti ruku. A on …škrt na riječima zbog neke knedle u grlu, ozareno prihvaća svaku ruku i svakoga oslovljava po imenu.

Došao Rajko kao da ništa nije bilo. Ne soli pamet, ne dijeli savjete, ne mudruje, ne osvećuje se… Tu smo …kakvi smo takvi smo …svoji smo.

Drugi dan pogledah Rajkove slike u miru, a one sve govore o Rajkovoj ljubavi prema Brodu, prema Slavoniji. Ispod jedne na kojoj je prepoznatljivi slavonski motiv stoji: Slavonijo slušaj ovo, ja te volim i gotovo. Jednostavne, lijepe, duboke riječi.

Da su svi Brođani koji ne žive u Brodu kao Rajko …komunikacija bi bila super. Ali nisu svi skromni, jednostavni i samozatajni.

Ali šta ćemo! Brod pripada svima …i Rajku i Brođanima u Brodu i Brođanima koji ne žive u Brodu i „vitezovima iz kafića“ i borcima na prvoj crti.

Susret s Rajkom obogaćuje i gaji vjeru da će svaki susret s Brođanima izvan Broda biti lijep i da će pružiti svima zadovoljstvo i užitak, ili…

…tako izgledaju susreti kada do njih dođe iz ljubavi prema Brodu, prema Slavoniji.

Dođi nam opet Rajko!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Sa ovim riječima gospodin vređa iseljeništvo

Iseljenici su skupo platili.. soljenje pameti pojedinih u domicilu.

Citat:
A iseljenici živeći u drugom okružju kojega nikada nisu prihvatili kao svoje …žele da Brod bude kao okružje u kojemu oni žive i za kojega misle da se snalaze u njemu. Tu dolazi do neshvaćanja, jer kako rekoh …slobodni Brođani ne vole skrbnike i pametnjakoviće koji će im soliti pamet i koji ne znaju njihove probleme.kraj citata.

Josip Mayer
12 years ago

Što se tiče slika Rajka Svilara …slike su mu vedre boje …pravo umjetničko dijelo.. koje me podsjeća i na umjetnika svjetskog glasa.. Antuna Cetina..a imao sam ga priliku upoznati u Stuttgartskom Mercedezu …uz pratnju naše iseljeničke svjetski poznate pijanistice Diane Brekalo..u kojemu je gospodin Cetin šest tijedana imao priliku prikazati svoju umjetničku izložbu.