KAKO SMO SE PREDSTAVILI

IZDAVAČKA MEKA- 63. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU
tekst i foto: Marijana Dokoza
Frankfurt/Pod motom „Novo mišljenje u dijalogu“ od srijede, 12.-oga, do  nedjelje,  16.-oga, bila su otvorena vrata 63. međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu,  jednog od najvećih na svijetu. Na sajmu je predstavljena produkcija od oko 7400 izdavača iz 106 zemalja svijeta. Zemlja gost bio je Island koji je nastupio pod motom „Čaroban Island“, na hrvatski gotovo neprevodive igre riječi „Sagenhaftes Island“. Od značajnijih islandskih književnika u Frankfurtu su nastupili Ragnar Axelsson, Kristín Marja Baldursdóttir, Runa Bergmann, Thráinn Bertelsson i Bergsveinn Birgisson. Njemački su mediji veliki prostor posvetili i dolasku Davida Heymana, producenta svih osam filmova o Harryu Potteru,  holivudskoj zvijezdi Rupertu Everettu, režiseru blockbustera Rolandu Emmerichu koji je predstavio svoj posljednji film „Anonymus“.
Došle su, naravno, i književne zvijezde, nobelovac Mario Vargas Llosa i Umberto Eco koji je svojim najnovijim povijesnim romanom „Groblje u Pragu“ izazvao stare rasprave o nastanku zapisa sionskih mudraca.

Hrvatska se predstavila sa sedam štandova. U međunarodnom su paviljonu, u petici, posebne štandove imali nakladnici Božićević, Egmont, Fraktura, Dominović, Zrinski i štand Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore koji je imao ulogu nacionalnog štanda.

U trici, u međunarodnom dječjem i omladinskom odjelu, svoje je knjige bila izložila Grupacije nakladnika hrvatske dječje knjige Hrvatske gospodarske komore. Na zajedničkom su pak štandu istaknuto mjesto dobili V.B.Z., Profil, Verbum, Kršćanska sadašnjost, Naša djeca, Školska knjiga i Algoritam, a za ostalih dvadesetak moglo se saznati tek kad se zavirilo u svako izdanje. Reklo bi se, koliko para, toliko muzike.

Na ovom  najvažnijem, nacionalnom štandu na kojemu je trebalo biti posebno zanimljivo, da ne kažemo glamurozno, jer su četiri sjajne hrvatske autorice, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Olja Savičević Ivančević i Ivana Simić Bodrožić, trebale i htjele predstaviti svoja recentna izdanja, nije bilo nimalo dostojno ovog svjetskog sajma, a bome ni razine koju je postigla hrvatska književnost. Iako je frankfurtski sajam knjiga najvažnije mjesto izdavačke industrije na kojem se ugovaraju poslovi čija se vrijednost procjenjuje na više od 600 milijuna eura, velika većina hrvatskih izdavača nije se pojavila, barem ne ovi sa zajedničkog štanda. Sam štand bio je puno, puno skromniji nego prošlih godina, čemu se nema što prigovoriti, da nije vladala posvemašnja dezorganizacija.

Već prvog dana Sajma, u srijedu, Maša Kolanović je trebala u prijepodnevnim satima predstaviti svoj roman “Udarnik! Buntovnik? Potrošač…”, zanimljivu i poticajnu studiju o odnosu hrvatskog romana i popularne kulture od socijalizma do tranzicije, ali ta je promocija prebačena za poslije podne jer joj se na vrijeme nije moglo naći knjigu. Tako je u 14 h istoga dana Olja Savičević Ivančević predstavila Kolanovićkinu knjigu zajedno s knjigom Tanje Mravak „Moramo razgovarati“, zbirkom gorkootužnih ali i duhovitih priča o suvremenom hrvatskom mentalitetu.  Ne moramo posebno istaknuti da su se mlade dame same predstavile i da ih od organizatora nitko nije pozdravio. Nikakvo čudo ako se zna da je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, Neven Antičević, ujedno i organizator hrvatskog programa, vrlo malo vremena provodio na nacionalnom štandu. Ni party, središnja manifestacija hrvatskoga štanda, koja je organizirana u četvrtak poslije podne, nije prošla bez problema. Uzvanici su već bili stigli, a stolove za jelo i piće tek se počelo postavljati

Objavljen je i prigodan, dvojezičan hrvatsko-engleski, lijepo oblikovan „Katalog hrvatskih nagrađenih knjiga u 2011.“, u kojem su fotografije nagrađenih – sve skupa ih je 36, kratak sadržaj nagrađene knjige i slika naslovnice. U  katalogu nažalost nijedna knjiga nema svoj međunarodni standardni knjižni broj – ISBN.

Bez ikakvih poteškoća protekla je, a i najbolje je bila posjećena, subotnja promocija monografije „Brođani u Berlinu“ u organizaciji Udruženja bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta  – AMA Croaticae – Deutschland e. V. Knjiga je to autorice dr. Dragice Marije Anderle o Brođanima u Berlinu koji još od vremena Domovinskog rata pa sve do danas sve prihode od svojih kulturnih i društvenih manifestacija daju u dobrotvorne svrhe regiji iz koje su potekli – u Slavonski Brod i okolicu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja Smolec
12 years ago

Na žalost, takve se stvari događaju kad se radi bez prethodne pripreme, motivacije, volje, a često, na žalost, i bez adekvatnog znanja. Šteta.

Nije dovoljno samo doći…