Ulica bleiburških žrtava, ili…?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Pitali ste Jezik: „Jedno pitanje: Ulica blajburških žrtava ili Ulica Blajburških žrtava? Ili nekako drugačije?“
Pitanje je neobično jer se pisanje naziva ulica nauči u početnim razredima osnovne škole pa se nauči da se prva riječ u nazivu piše velikim početnim slovom, a od ostalih riječi samo one koje su vlastito ime. Uz to, pridjev tvoren od imenice Bleiburg piše se prema izvornom liku, a ne prema izgovoru, dakle – bleiburški. Piše se malim početnim slovom jer se velikim početnim slovom pišu samo pridjevi od vlastitih imena tvorenih dometcima

-ov (Marko – Markov)

-ev (Kovač – Kovačev)

-in  (Vesna – Vesnin)

-ji   (Bog – Božji).

Dakle, Ulica bleiburških žrtava.

Ipak, pitanje nam je s pravom postavljeno jer se naziv te ulice piše različito, na Googleovoj se tražilici može pronaći da u Mostaru postoji Ulica Bleiburških žrtava, pa ulica Blajburških žrtava, Ulica blajburških žrtava. U Samoboru postoji i ulica kojoj je naziv Bleiburških žrtava, a tu se Bleiburški piše velikim početnim slovom jer je prva riječ u nazivu.

Savjet napisala: Sanda Ham

 

2 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krešimir Karamarko
Krešimir Karamarko
11 years ago

Admine,

baš na tu seljačku bunu sam mislio, ona je povijesni događaj, upravo kao i stradanja Hrvata neposredno nakon II. svjetskog rata. Inače, mislim da nitko nije toliko glup da misli da se sve seljačke bune trebaju pisati s velikim početnim slovom.

I još nešto. Kako se piše? S velikim slovom. Čime se piše? Rukom.

serdar
serdar
12 years ago

Admin kaze: Naziv bleiburske zrtve je prilicno nespretan za opis stradanja Hrvata, jer u Bleiburgu je bilo puno zrtava, koje sa Hrvatima nemaju veze???

Krešimir Karamarko
Krešimir Karamarko
12 years ago

Ako se Seljačka buna piše velikim početnim slovom, ne bi li se onda, slijedom iste logike i bleiburške žrtve trebale pisati velikim slovom, bez obzira na to, što se inače prijedlog bleiburške piše malim slovom?