POZDRAVITI U IME ILI ISPRED

MALI JEZIČNI SAVJET/ Iz naše arhive …objavljeno 15.07.2012.
Časopis Jezik

Biranost je i njegovanost jezičnoga izraza u javnim nastupima neobično važna – obično se na ono što uglednici izgovore ugledaju i ostali pa ako je dobro rečeno, zahvaljujući tomu još je bolje, ali i pogrješke su tim veće.

Tako se u nekim novinama nedavno moglo pročitati kako je održan znanstveni skup na kojem je uvodnu riječ održao ugledni predstavnik Ministarstva znanosti i tom prigodom pozdravio sudionike skupa ispred Ministarstva. Iako su sudionici pozdravljeni pogrješnim riječima, vrijedni je novinar doslovce prepisao tu pogrješku, očito ne dvojeći o pravilnosti izrečenoga i napisanoga.

Pozdraviti ispred Ministarstva znači da je uvodna riječ održana ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo i da je ugledenik stojeći ispred zgrade pozdravio sudionike skupa  u hrvatskom jeziku pojam koji je označen riječju ispred koje je smješten prijedlog ispred (ispred kuće, ispred škole, ispred stola) može značiti samo mjesto ispred kojega je što smješteno, nalazi se ili zbiva. A naš rječiti uglednik očito nije stajao na ulici ispred zgrade u koju je smješteno Ministarstvo pozdravljajući skup, nego je samo pozdravljao u ime Ministarstva, odnosno, namjera mu je bila imenovati Ministarstvo kao uputitelja pozdrava.

Pozdraviti ispred znači uvijek mjesto pozdravljanja koje s uputiteljem pozdrava ne mora biti ni u kakvoj svezi. Primjerice, u rečenici: Prijateljica me pozdravila ispred mosta., jasno razaznajemo da je most samo mjesto ispred kojega je prijateljica pozdravila, a naravno da ne znači kako je most uputitelj pozdrava. Pozdrav je uputila prijateljica, rečenica je jasna i jednoznačna, ne treba joj objašnjenja.

U rečenicama u kojima imenujemo ustanove (poduzeća, škole, fakultete) može doći do zabune, pa su objašnjenja potrebna – ustanova može biti i uputitelj pozdrava, ali i mjesto ispred kojega se pozdravlja. Zbog toga valja razlikovati: ako je ustanova uputitelj pozdrava onda se pozdravlja u ime ustanove – u ime Ministarstva,Županije, Gradskoga poglavarstva, Filozofskoga fakulteta, a ako je mjesto na kojemu je smještena ustanova, zgrada u kojoj je ustanova ujedno i mjesto pred kojim se što zbiva, tada se može pozdraviti ispred ustanove – stojeći ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo, Županija, Gradsko poglavarstvo, Filozofski fakultet…

Upotrebljavajući pozdraviti ispred Ministarstva u značenju Ministarstva kao uputitelja pozdrava, griješimo, jer pozdraviti ispred Ministarstva znači pozdraviti stojeći ispred zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo, a pozdraviti u ime Ministarstva znači da je Ministarstvo uputitelj pozdrava.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments