NAŠE MALO MISTO

ŠTORIJE IZ MALOG MISTA
piše: Jadran Šantić Šangarelo

-Kako vi to radite sa suradnicima? Kako dolazite do njih? …Vidim imate ih puno, kako to plaćate? …pita me kolega i prijatelj ovih dana. Razmišljam i sam. Gledam „Hrvatski glas Berlin“ …stvarno je zavidan broj onih koji pomažu da se sadržaj dnevno ažurira, da se uvijek javljaju novi autori sa zanimljivim temama.
Nemamo neki recept, kojega bi mogli preporučiti drugima, jer sve autore smo sreli na različite načine. Neke smo mi potakli na pisanje, neki se javljaju sami, neke nam preporuče čitatelji.
Uzmimo kao primjer najnovijeg. To je Jadran Šantić – Šangarelo, autor nove rubrike Štorije iz Malog mista.

Na promocije monografije „Brođani u Berlinu“ i na zabavi Brođana gostovala je klapa „Kačić“ iz Gradca na Makarskoj rivijeri. Upoznali smo se sa članovima grupe, a oni po povratku upoznaše svoga počasnog člana i mjesnog kroničara s nama. Nedugo poslije toga stiže nam mail od njega. Jadran nam šalje svoje priče, male zabilješke iz malog mjesta, pune života, pune duha, pune mediteranskog kolorita.
I par riječi o sebi. Bez slike. Sliku moramo posebno tražiti. I evo što nam piše Jadran Šantić – Šangarelo:
Dobivši od klape “Kačić” iz Graca …vaših gostiju ovog tjedna informaciju o vašoj web-stranici slobodan sam da Vam u ime kulture pošaljem nekoliko mojih radova već publiciranih u RH. Nadam se da će ugledati svjetlo dana na vašim prostorima. Ja se zovem Jadran Šantić-  Šangarelo, dragovoljac sam domovinskog rata i Hrvatski ratni vojni invalid, otac sam hrvatskog vojnog invalida Domovinskog rata koji je napravio suicid 2001.
Uz to sam prvi pjesnik koji je izdao zbirku ratne poezije 1992. Nositelj sam ordena reda Danice Hrvatske sa likom Katarine Zrinske i još niza ratnih odlikovanja. Počasni sam doživotni

član klape “Kačić” iz Graca i prvi pokretač lista invalida Domovinskog rata RH. Pišem i dalje poeziju i prozu i bilo bi mi jako drago da dio tog mog opusa bude objavljen na vašim stranicama. U privitku vam šaljem jednu moju poemu koju sam objavio 1999 a koja je do danas jako aktualna. Lijep pozdrav svima Vama u inozemstvu.

A priče koje nam je Jadran poslao u privitku su kao komadić u mozaiku kojega smo dugo tražili. Potpuno se uklapa u našu ideju, obogaćuje sadržaj, proširuje vidike… Napisane slikovitim dalmatinskim govorom, ali …prosudite i sami.
Da ne duljim …Jadran je s nama. Na taj način glas o Gracu …lijepome Malom mistu na Makarskoj rivijeri, širi se. Isto tako kao i glas o nekada malom „Hrvatskom glasu Berlin“. Uskoro ćemo dnevno pozdraviti 10 000-eg čitatelja naših redaka.

Vidim, nisam kolegi uspio pojasniti to sa suradnicima. Naučio on sve to rješavati novcem. Da postoji i ljubav prema napisanoj riječi, prema ispričanoj priči …zaboravio kolega. Ili drži da je to nemoguće. A „Hrvatski glas Berlin“ je dokaz da je moguće.

U svakom slučaju …dobro nam došao dragi Šangarelo! Osjećaj se kod nas kao u voljenom Gracu. Pokaži nam svoje misto, ljude u njemu, navike, običaje… i upoznaj se sa svijetom u kojemu žive naši suradnici!

napisao: Emil Cipar

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

Uvatilo me malo da prigledan komentare stare godinu dan i moran reč da san ispa pravi tovar ča nisan nikom,en odgovorija. Ka prvo pozdrav Sumartinjanu šjor Ivu Dorotiću pa gosp Josipu Majeru i na kraju i sviman oniman koje neznan a zaželili su mi dobrodošlicu u Hrvatski glas Berlin. Evo malo kasno ali nadan se časno i da če mi bit oprošteno. Živi i veseli bili pozdravja vas vaš morski čovik Šangarelo.

Dorotić Ivo
Dorotić Ivo
12 years ago

Dragi Jadrane, lijepa su ta naša mala mjesta, naročito liti. Ja sam rođeni Sumartinjanin s otoka Brača. Mjesto je drugo po ribarstvu na našoj strani Jadrana, odma iza Kalija, a ipak ovog ljeta nisam mogao dobiti slane inćune ili srdele, jer ih skoro pa i nema. Morati ću pokušati sam soliti kao i prijatelj Zvonac (Ivan Zvonimir Čičak), što može on trebao bi moäi i znati i ja. Turista je bilo mnogo, iako Sumartinjani i dalje plaču. Sezona je donijela 48% više noćenja i to samo onih prijavljenih. Pošto sam bio skoro 6 mjeseci na Braču dosta vremena sam proveo… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Dragi moji prijatelji i suradnici imam potrebu reći

kako se ono kaže.. dobar glas se daleko čuje..a lošiji još i dalje..a što kazati vrijednom čovjeku gospodinu..Jadran Šantić Šangarelo.. treba je i njemu to sve uz ono privatno i što je sve već doživjeo izdržati..još k tome za mnoga zalaganja i društvene kreativnosti.. nije ni plaćen..pa evo ga ovdje među nama..kako ja ono volim reći i sam svojoj dijeci..među borcima na slobodi..

Josip Mayer
12 years ago

Dragi Emile

Netko će sad reći.. vidi ga opet kritizira ..a meni često padne u stvari neka dobra.. ponekad i poticajna ideja na pamet.
Svaka čast čovjeku koji misli, za razliku od naših političara i politikanata ..pošten o..dobro i kvalitetno ..da su i hrvatski iseljenici.. na ovoj kugli zemaljskoj.. netko i nešto …a što sada drugo reći na sve to …već
Dobro nam došao gospodine …Jadran Šantić Šangarelo.. iz maloga i te kako velikoga mista.