KRUNICA ILI RUŽARIJ

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/Nakon dužeg vremena, ponovno je u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, obnovljena tradicija održavanja Dječje krunice. Održana je u organizaciji mladih obitelji, naravno u suradnji sa župnikom fra Petrom Čirkom i svećenicima fra Radoslavom Tolićem i fra Ivanom Antom Rezićem. Molitva krunice privukla je priličan broj djece i njihovih roditelja. Pjevao je Zbor mladih Hrvatske katoličke misije Berlin. Riječ “krunica” umanjenica je od riječi “kruna”, a uveo ju je dominikanac Heinrich Seuse iz Konstanze. U njegovo vrijeme bio je običaj među zaljubljenima, da se međusobno darivaju krunama – vijencima ruža. To ga je navelo na ideju da Bl. Djevici Mariji  isplete vijenac od 150 ruža, i tako je nastao dvostruki naziv krunica i ružarij

Krunica je jednostavna molitva satkana od temeljnih molitava naše vjere:Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo.
Sastoji se od niza molitvi pod nazivom Zdravo Marija. Na početku svakih deset Zdravo Marija umetnut je Oče naš, koji molitvu dijeli na desetice, nakon kojih se izgovara Slava Ocu. Krunica ima pet desetica. Sastoji se od 15 otajstava, koja su podijeljena na tri jednaka dijela, odnosno,  tri, tematska kruga, koji obuhvaćaju Isusov život:  Tako se na temelju biblijskih  teksta razmišlja o radosnim, svjetlosnim, žalosnim i slavnim otajstvima. U povodu Velikog jubileja 2000. godine papa Ivan Pavao II. uveo je četvrto otajstvo pod nazivom otajstvo svjetla.
I ove su subote u Berlinu, djeca u crkvi svetog Sebastiana, svesrdno i radosno, molila desetice Zdravo Marija, okupljeni oko oltara. I Zbor mladih izvrsno je pjevao Evo nas pred tobom Marijo, Isuse volim te i Velik si.
Po završetku molitve Dječje krunice, u crkvi je ostao još Zbor mladih. Fra Ivan Rezić uručio je potom mladim pjevačicam koje su nastupile na Olimpijskom stadionu za papina posjeta Berlinu, dar biskupa Reiner Maria Woelkea -krunicu sa papinim znakom. Lijepa gesta. Mladi su bili zadovoljni pažnjom. S istom pažnjom su pljeskom pozdravili urednicu Hrvatskog Glasa Berlin te joj darovali papinu krunicu radi suradnje i svesrdnog izvještavanja o osnivanju, radu, djelovanju, uspjehu  Zbora mladih Hrvatske katoličke misije Berlin. Na naše veliko zadovoljstvo!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments