KUŠLEC

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Američki film “Zameo ih vjetar” ili „Prohujalo s vihorom“, u kojem glume Vivien Leigh (Scarlett) i Clark Gable mnogi filmoljupci smatraju za jedno od najboljih filmskih ostvarenja svih vremena, a poljubac bogate i razmažene Scarlett i ljepotana “Gableca”(kak smo mi Zagrepčanci zvali Clark Gabla), jedan je od najljepših i najduljih u povijesti igranoga filma. Poznato je da poljubac može biti izraz zaljubljenosti, poštovanja, iznenadnog susreta, trenutka slabosti, ali i uspješno završenog posla. Pogotovo trgovačkog ili političkog.

Tak smo prošloga tjedna bili svjedoci političkog kušleca (poljupca) između donedavnih protivnika Jadranke Kosor i Željka Keruma tj. s njim su potvrdili predizbornu koaliciju Hadezea i Hrvatske građanske stranke. Da se u politici preko noći zaboravljaju mnoge podlosti, prozivanja i podmetanja …dokaz je ovaj predizborni sporazum koji je najprije šokirao splitske Hadezeovce da bi dan kasnije na brzo sazvanoj tiskovnoj konferenciji negirali bilo kakve nesporazume sa gradonačelnikom Kerumom kojemu su, da usput spomenem, bili žestoka opozicija u Splitskoj gradskoj skupštini.

Sada su sve to polizali i, kaj je krajnje licemjerno, pokušali uvjeriti javnost da sukoba i uvreda uopće nije ni bilo. Zaboravili su, kak su im Kerum i njegovi podanici u Skupštini govorili da su 20 godina pljačkali državu, birokratizirali je i centralizirali.

Poznato je, da je Kerum nedavno raspisao javni natječaj (zbog nedostatka kvalitetnih ljudi) za popunu izbornih lista a sada mu se javila predsjednica Hadezea i pristala na političku trgovinu: u zamjenu za jedan mandat više (koalicija s Kerumom) splitski gradonačelnik dobio je treće mjesto na listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici koje mu jamči ulazak u Sabor, a saborske mandate mogla bi osvojiti i njegova sestra Nevenka i šogor Petroslav Sapunar. Kaj je još važnije, mogli bi imati svoj obiteljski zastupnički klub! Tko bi rekel da jedan kušlec može biti tak učinkovit i, trgovački gledano, profitabilan!

Kao i uvijek do sada, u ovih dvadeset godina hrvatske samostalnosti, i Crkva se, na neki način, uključila u predizbornu kampanju u obliku poslanice hrvatskih biskupa vjernicima za koga glasovati na izborima. Međutim, ovoga puta moglo bi se reći da biskupska poslanica izgleda više kao zahvala Hadezeu i premijerki Kosor koji su sada, kao tehnička Vlada, odlučili djelomično nadoknaditi i obeštetiti oduzetu Crkvenu imovinu na taj način kaj će joj predati Titovu političku školu u kojoj su se školovali i ideološki usavršavali mnogi perspektivni komunistički kadrovi među kojima i sadašnja premijerka Jadranka Kosor. Ali, vremena se mijenjaju pa su i bivšim partijskim aktivistima oprošteni njihovi ideološki grijesi. Mene, kao katolika i vjernika, zanima kakva me “nebeska” kazna čeka ako ovoga puta ne glasam za Hadeze i na taj način ih kaznim za sve ono što su njihovi rukovodeći kadrovi u ova dva zadnja mandata učinili narodu i Lijepoj našoj? Ili bih trebao postupiti po naputku: “oprostiti,ali ne zaboraviti?” Kaj god!

Zagovornici teze, a ima ih, “o povratku komunizma u slučaju da Hadeze izgubi vlast” zaboravljaju ili prešućuju činjenicu da je Hrvatska članica NATO-a i da je pred ulaskom u EU pa su priče o nekakvoj “crvenoj opasnosti” čiste fraze i besmislice. Pa što onda ako pobijedi Kukuriku ili neka druga, lijevo od centra, opcija? Zar će nestati slobodne Hrvatske? Zašto ne dati, osim HDZ-u, i drugima da pokažu što znaju i mogu, da pokušaju zemlju izvući iz gliba?

Hadeze je imao šansu od Hrvatske napraviti zemlju blagostanja, ali umjesto da rade za dobro naroda, neki rukovodeći kadrovi vladajuće stranke našli se u Remetincu. Koliko je samo vlada palo u susjednoj Italiji (sada i Berlusconijeva), pa zbog toga nije država propala.

Hadezeovo plašenje birača, pogotovo starijih ljudi, povratkom u mračni komunizam …priče su za male bebače.

U svom tjednom pregledu tjednik Nacional (8.11.2011.) piše da je premijerka na odlasku (nadam se zauvijek) u Ogulinu otvorila knjižnicu koja će s radom početi sljedeće godine. U sljedećem nastavku povratka u budućnost premijerka otvara Pelješki most. Ne znam kaj se to događa s Likom, ali svi važniji Hadeze čelnici stalno obilaze taj lijepi hrvatski kraj i obećavaju ljudima bolje sutra. Jasno, ako glasaju za njih!

Tak ministar zdravstva Milinović na predizbornom skupu u Gospiću objavljuje da će Hadeze u kampanji ući u svaki stan i kuću kak bi ljudima, oči u oči, objasnili zakaj trebaju glasati za njih. Ne vjerujem, da su svi Ličani oboljeli od glaukoma i očne mrene pa da ne vide da je vrag odnesel šalu. Iz kuhinje ministra Milinovića ovih dana izašel je novi “recept” koji bi trebal reformirati Hitnu pomoć kako bi bolesnici što brže dobili pomoć i bili dopremljeni u bolnicu …povećan je broj ekipa od kojih su neke bez liječnika pa su zbog toga dvije osobe ostale bez stručne pomoći koja bi im, možda,spasila život.

Možda bi i bez liječnika sve dobro svršilo da je osoblje (med.sestre itd.) osposobljeno, ali nažalost to kod nas nije slučaj kao napr. u Americi. U osvrtu na tu temu tjedni Forum između ostalog piše da ministar Milinović tvrdi da je problem s hitnom pomoći ispolitiziran jer su ljudi i ranije umirali! Kaj god!

Osim mnogih nedaća koje prate dužnike, od 1.siječnja 2012. u stanove ili kuće (prema novom ovršnom zakonu) moći će im ulaziti ovršitelji da bi namirili državu i banke. U pratnji ovršitelja, koji će predočiti sudsku odluku, naći će se bravar i eventualno policajac te dva svjedoka koji će posvjedočiti da je ovrha provedena po zakonu.

Ne zna se redosljed predmeta ili stvari na koje će ovršitelj uprijeti prstom, ali pravo prvenstva ovrhe imat će novac i dragocjenosti (zlato, srebro, umjetnine itd.) koje će se na dražbi lako prodati. Prema pisanju nekih novina veliki interes među pučanstvom (zbog novčane naknade) vlada za svjedoke, ali ni svjedok nije biti lako. Naime,treba ispuniti neke preduvjete da bi se moglo biti svjedokom ovrhe a to se posebno tiče muških svjedoka. Naime, svjedok može biti svaki muškarac koji nema tegoba s prostatom i koji nema problema sa dizanjem u bilo koje doba dana ili noći. Kaj god!

Hrvatskoj javnosti poznato je da se HŽ nalazi u ozbiljnim poteškoćama i da se razmišlja o ukidanju nekih, nerentabilnih pruga. Međutim, manje je poznato da se ta državna tvrtka suočava sa zabrinjavajućom pojavom krađe tračnica. Riječki Novi list piše da je u posljednje vrijeme ukradeno 150 metara u Mirkovcima, 250 metara u Selištu i na još nekim prugama, a sve radi prodaje u staro željezo. Znači,kradljivci su preduhitrili Upravu HŽ i puno prije shvatili koje su pruge nerentabilne. Da bi državi smanjili troškove oko ukidanja pruga, besplatno su uklonili tračnice i pokazali kak se uspješno bori protiv globalne krize i recesije. A mi se čudimo kak u našo zemlji još jedino trgovci posluju s dobitkom!

Da javnost ne bi zaboravila na najdugovječnijeg ministra vanjskih poslova dr. Matu Granića, pobrinuo se najpoznatiji hrvatski uznik dr.I vo koji je na “suđenju stoljeća” izjavio da je “Očenašek” potpisao ugovor s Hypobankom za kredit iz 90-tih. O aferi Hypobanka i višemilijunskome mitu za kejega se tereti Sanader, morat će svjedočit njegov bivši šef dr. Mate Granić. Bit će to vrlo zanimljiv, ali i neizvjestan dvoboj u kojem će Sanaderova arogancija pokušati narušiti “Očenašekovu”, svećeničku mirnoću i staloženost zbog koje je i dobio taj neobični, pobožni naziv.

Bilo kako bilo, dr.Mate Granić morat će kao svjedok odgovarati na teška pitanja suca Turudića, ali i optuženoga Sanadera koji će pokušati ama baš sve da napakosti bivšemu šefu. Jer podređeni ne vole šefove, pa makar se on zval “Očenašek!”

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
12 years ago

Hallo Ivek,kriticno gledanje na sve sio se radi je jako vazno jako lijepo si zamotal svoju kritiku u tekst.
Transparencija u politici a i u poslu je jedna od najvaznijih stvari da se zna “koja ruka”sto radi.
Kritika dali je pozitivna ili negativna treba pridonjeti razvitku kvalitete posla. Kriticni pregled pridonosi boljem poslu i sloboda misljenja razvija demokraciju.
Nastavi dalje tako! Volim citati tvoje tekstove.
A nasi politicari kao posvuda na svijetu, prije izbora obecavaju svasta… obecanje je ludom radovanje.. ili u nadi (da stvari razvijaju na bolje) je spas.

Josip Mayer
12 years ago

Ivek

Puno ste vi tu pronašli negativnosti..pa mi ništa drugo ne preostane već spomenuti.. po nekoliko puta onu staru..od Krleža..politika je.. kurva.. pogotovo ako je.. kurve vode.Još uvjek se nadam da će hrvatski građani progledati na parlametarnim izborima..te ih znati prepoznati.