ČIM JAČU!

IZ DRUGIH MEDIJAwww.crckarije.com
S debelim bokovima, jakim ručetinama, zdravo rumena u licu, pobožna i nevina, trebala je biti svaka snaha, odnosno žena sinčića nekadašnjih seoskih majki i očeva. U nastavku slijedi članak o snajkama i kakve su to one bile do, nama ne toliko davne, prošlosti.

Marija, Milka, Rozalija, Magdalena i ostala tradicionalna imena, bila su poželjna u svakom domu, a još ako bi znale pripremiti hladetinu i čvarke koje su, uz kruh sa solju i masti svakog jutra prije mužnje krava, hranjenja kokoši i ostalih domaćih životinja, u sebe znale ubaciti kao od šale, onda su stvarno bile za čistu peticu! A trebalo je i izdržati ostale radne obveze svakog dana.

Dok su muški, mladi muževi ovih razvijenih snaha, uživali protekciju vladarica domaćinstava, tj. njihovih starih majki …te polupijani lunjali naokolo po selu i ispijali gemište …Marije, Rozalije i Milke morale su opako zasukati rukave i podignutih suknji s motikom u rukama zagaziti u blatna polja kukuruza gdje su bez pogovora radile, radile i radile.

U Primorju i Dalmaciji također se radilo na zemlji, ali više se ipak ljuljalo u barci na moru gdje je Kate, kao sivonja, morala veslati teškim veslima, bacati i dizati mreže dok je njen odabranik (češće odabranik njezinih roditelja) sa strane pušio, davio se u dimu, čekao da se riba ulovi u mrežu i samo zapovijedao. Ipak, on je kapetan broda i najbolje se razumije u more. A kada bi pristali uz obalu i kada bi se činilo kako je dnevnom zadatku došao kraj, Kate bi se grdno prevarila! Morala je još očistiti mreže te ih pokrpati jer kako će ribu loviti sutra ako je mreža probušena i šuplja!?

Kućni poslovi!? Uz more i rad na polju, predano i bez pitanja mogu li to one nakon svega, morale su biti spremne i na taj zadatak! Čišćenje prašine, ribanje drvenog poda na koljenima, kuhanje, a navečer i hopa cupa sa svojim dragim jer valjalo je i djecu izroditi.

E, to su bila vremena pravih žena, zar ne? J

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments