IMPRESIJE SVJETLA I MORA

U KOMUNALNOJ GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA  SLIKA JÜRGENA MITRANSKY
tekst i foto: Sonja Breljak   …foto album ispod teksta
Berlin/
Prepun izložbeni salon Komunalne galerije u općini Charlottenburg-Wilmersdorf, posvjedočio je o priličnom interesu za rad i djela Jürgena Mitransky, akademskog slikara koji inspiraciju za svoja djela nalazi u igri svjetla i mora na otoku Murteru i okolo Murtera. Da, dobro ste razumjeli …našeg Murtera. Naime, Jürgen Mitransky je rođen u Rendsburgu (Schleswig -Holstein). Njegovo obrazovanje i zanimanje, vodilo ga je od dekoratera izloga, studija grafičkog dizajna, funkcije umjetničkog direktora raznih reklamnih agencija, do studija Likovne akademije u Berlinu i nastavne djelatnosti na gimnaziji a konačno i pri Akademiji likovne umjetnosti u Berlinu i Braunschweigu.
Mitransky se bavi promatranjem prirode, crtežima akta i predmeta, slikanjem krajolika, odnosa svjetlosti. Brak s Hrvaticom Nadom Putniković s Murtera, redoviti boravci na otoku, posebno dojmovi svjetlosti i mora, utjecali su na slikarstvo  Jürgena Mitranskog. Taj utjecaj mogao se osjetiti i na djelima iz sastava netom otvorene izložbe.
No redom … pred brojnom publikom, sve je najprije pozdravila Elke von der Lieth, voditeljica Komunalne galerije. Potom se nazočnima obratio Daniel Glunčić, II. tajnik Veleposlanstva RH te predsjednik Deutsch-kroatische Geselschaft koja nastoji produbiti i proširiti veze i učvrstiti kulturne mostove Hrvata i Nijemaca.
Glunčič je govorio i o značenju djela i povezanosti autora s Hrvatskom, impresijama koje ona u njemu izaziva. –Politikom se ne može praviti kultura ali se kulturom može praviti politika …rekao je Daniel Glunčič, između ostalog, prije no što je riječ predao Adrianu Stjepanu Kostre, urednika RTV postaje Rundfunk  Berlin Brandenburg, inače unuku pjesnika Nikole Šopa, koji je imao za kratko vijeme, obiman zadatak: -Predstaviti na zanimljiv način rad i postignuće Jürgena Mitranskog , njegove impresije: more, svjetlost, titraj, zoru, vjetar, nebo, zvijezde  …Sonatu boja. Vrijedi to vidjeti kao što je vrijedilo čuti i govore koji su prethodili otvaranju izložbe.
Trajanje izložbe je produženo je  do 5. veljaće 2012. godine. Adresa Komunalne galerije je Hohenzollerndamm 176, 10713 Berlin. Radno vrijeme Galerije je:  utorak, srijeda i  petak …od 10,00 do 17,00 sati i nedjelja do 11,00 do 17,00 sati. Ulaz u Galeriju je slobodan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments