BOŽIĆNOM PŠENICOM DO SUSRETA MLADIH U SISKU

ČLANOVI ZBORA MLADIH I FRAME ŽELE  PRODAJOM UZRASLE PŠENICE NA ČETVRTI ADVENT PRIKUPITI SREDSTVA ZA PUTOVANJE NA SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI 2012. U SISKU
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Lijepa je to ideja a bilo je to i lijepo okupljanje i druženje. Naime, članovi Zbora mladih i Franjevačke mladeži Hrvatske katoličke misije Berlin, okupili su se s kraja tjedna u dvorani HKM-a s posebnim  zadatkom. Posijati pšenicu nabavljenu u domovinu u puno malih zdjelica, odnjegovati ju, zalijevati i paziti te na četvrti advent nakon nedjeljnih svetih misa, ponuditi vjernicima na prodaju. Naravno, uz uzraslu pšenicu idu i odgovarajuće svijeće …jedna ili tri već prema želji i običaju …a svakako i hrvatska trobojnica koja obavija nježne strukove pšenice. Okupljanje mladih ovim je povodom proteklo u vrlo lijepom druženju. Ujedno su od suhih kolača napravljena ukrasna božićna drvca no te rukotvorine mladih potpomognutih i po kojom vrijednom mamom, rasprodaše se već i za trećeg adventa. Očekuje se kako će i u nedjelju pred nama biti izniman interes za kupnju uzrasle i ukrašene pšenicu. Prihod koji mladi prikupe prodajom pšenicu, namijenjen je za ostvarenje planiranog putovanja u Sisak na Susret hrvatske katoličke mladeži 2012.
O toj nakani Zbor mladih je putem letka poručio sljedeće: -Hvaljen Isus i Marija dragi vjernici, “U svjetlosti hodimo” je geslo Susreta hrvatske katoličke mlkadeži 2012. u Sisku. Susreti se održavaju godišnje u Hrvatskj i Bosni i Hercegovini a cilj im je mladima dati mjesto zajedništva …
Mi, Zbor mladih naše misije, želimo sudjelovati na tom susretu u Sisku, 05. svibnja 2012. Razmišljajući kako prikupiti sredstva za troškove putovanja proučavali smo između ostalog, stare hrvatske, božićne običaje, te se odlučili za sijanje i prodavanje BOŽIĆNE PŠENICE. Mi mladi želimo svojim trudom pokriti dio troškova putovanja. Da Vas sve podsjetimo na taj stari hrvatski običaj, posadit ćemo za Vas Božićnu pšenicu koju smo nabavili u domovini, zalijevat ćemo ju i brinuti se oko nje, te je Vama ponuditi 4. nedjelje došašća iza svih svetih misa, tako da Božićna pšenica može krasiti i Vašđ božićni stol. Sav doprinos služit će pokrivanju troškova našeg putovanja u Hrvatsku. Neka Vas Bog blagoslovi za podršku nas mladih. Želimo Vam kroz došašće, vrijeme radosnog iščekivanja Isusova rođenja ...stoji u letku koji su mladi već podijelili vjernicima. Pšenica je posijana i sad raste u toplim domovima mladih do nedjelje, 4. adventa kad će stići u brojne domove vjernika u Berlinu.
Tijekom pripreme, sijanja pšenice i izrade božićnog drvceta od kolača,  mladima je koordinatorica Hrvatske nastave, Suzana Mihaljević, iznijela par zanimljivosti iz kršćanskog života o kojima ponekad svi zajedno malo znamo. – Božićna pšenica se prema staroj hrvatskoj tradiciji sije na sv. Barbaru, (04. 12. “na prvo celo Božića), a u nekima na sv. Luciju (13.12.). Naučili smo da se u nekim krajevima u posijanu pšenicu, stavlja jedna svijeća, a u nekim krajevima trojstvo-tri svijeće koje se pale pred Božić za obitljskim ručkom. U svim našim krajevima pšenica se veže s trobojnicom. Božićna pšenica simbol je novog života, plodnosti i blagostanja …doznali smo svi zajedno prigodom  sijanja pšenice. Želimo mladima da pšenica isklija i lijepo naraste do nedjelje i da im se san o putu u Sisak, i ostvari!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments