SLAVILI RADOSNU VIJEST

SVEĆENICI I VJERNICI HRVATSKE KATOLIČKE MISIJE BERLIN PROSLAVILI ISUSOVO ROĐENJE DVJEMA MISAMA POLNOĆKAMA
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/  
Crkva svetog Sebastiana gdje je središte Hrvatske katoličke misije Berlin, bila je tijesna za trajanja dječje polnoćke u 18 sati. Naime, brojni vjernici …više nego je to slučaj prethodnih godina …nazočio je upravo takozvanoj dječjoj polnoćki. Znatno manji broj se odlučio za tradicionalno misno slavlje u Badnjoj noći, s početkom u 23 sata. Obje mise ispunile su očekivanja vjernika. Dječja polnoćka je, već uobičajeno, sadržavala kratki dječji igrokaz. U pripremi i izvedbi programa sudjelovale su učiteljice i djeca Hrvatske nastave Berlin koji su prikazali i tradicionalne božićne plesove iz Hrvatske. Glazbeni dio dječje polnoćke pripao je klapi Berlin, potom Zboru mladih HKM-a te Mješovitom zboru s Weddinga. Na svečanom misnom slavlju u 23 sata pjevao je  mješoviti zbor koji inače kroz nedjeljna misna slavlja pjeva u crkvi svetog Bonifacija u Kreuzbergu.

Radujte se narodiNarodi nam seVeselje ti navješćujemTiha noć …samo su neki od naslova koje je pjevao crkveni zbor na polnoćki. Pjesmu naslova “Sad pjevajmo” pjevala je naša operna pjevačica, članica Berlinske Staatsoper, Evelin Novak u duetu s Monikom Cerovčec iz Zagreba koja je u posjetu Berlinu s prijateljicom Martinom Burgar, opernom pjevačicom koja se ovom prigodom isto priključila zboru HKM Berlin. Zbor je na orguljama pratio Ante Jerkunica, operni pjevač angažiran u berlinskoj Deutsche oper. Sve opisano dalo je lijep okvir misnom slavlju kojim je proslavljeno rođenje Isusovo.

Obje dječje polnoćke, hrvatsku i njemačku, tako i obje takve polnoćke, njemačku i hrvatsku, predvodio je župnik  obiju zajednica, hrvatske i  njemačke, fra Petar Čirko. -Ne može se reći kako je Isusovo rođenje bilo i po čemu idilično  …rođen u štalici, polegnut u slamicu, ležaj tvrd, roditelji siromašni …A kako je kod nas danas na taj dan? Sve sjaji, okićeno, darovi, jelka, mirisi …Kada bi danas došao u naš dom, ne bi se Isus ljutio radi našeg imanja, naših darova, našeg kićenja, ne bi se ljutio niti radi obilne hrane, radi popijenog ljutog …već  bi se jako ljutio radi našeg psovanja, spominjanja njegovih skromnih roditelja, radi nepoštivanja …isječci su iz propovjedi koju je održao fra Petar Čirko na polnoćki u Berlinu upozoravajući na …na žalost …sve veću zastupljenost psovke u svakodnevnom govoru hrvatskoga puka.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments