NA DANAŠNJI DAN

dan pobjedeDan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.

Na taj datum 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin  čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja!

više

KUDA IDEŠ, ČOVJEČE

piše: Žarko Delač
large_1380Unatoč masovnoj letargiji uzrokovanoj velikim vrućinama i opuštanjem od briga i poslovnih obveza tijekom godišnjih odmora veliki je broj događanja koji nas ne bi unatoč tome ne bi smio ostaviti ravnodušnim. Primjerice šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, veliki požari u Sibiru, pojava superbakterije otporne na sve do sada primijenjene lijekove ili nediplomatska komunikacija sa susjednom državom u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Uzimajući pri tome u obzir o čemu raspravljaju naši političari i …

više

MIROTVORAC

tekst: Marijan Gubina/ autor knjige “260 dana”

marijan-gubina-101-520x245Sama riječ kaže sve, a možda nekome opet ništa. Logički, mirotvorac je osoba koja gradi mir, dok je u praksi mirotvorac osoba koja pokušava razviti kulturu mira u svojoj zajednici susrećući se s nizom problema.

Mir počinje u našim glavama (razmišljanju i dijalogu), počinje kada postanemo svjesni da mir ne dolazi sam od sebe, nego se on gradi i održava, a posljedice ne-mira opasne su do mjere da drugi gube samopouzdanje, slobodu i, u čestim slučajevima, život.…

više