KUDA IDEŠ, ČOVJEČE

piše: Žarko Delač
Unatoč masovnoj letargiji uzrokovanoj velikim vrućinama i opuštanjem od briga i poslovnih obveza tijekom godišnjih odmora veliki je broj događanja koji nas ne bi unatoč tome ne bi smio ostaviti ravnodušnim. Primjerice šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, veliki požari u Sibiru, pojava superbakterije otporne na sve do sada primijenjene lijekove ili nediplomatska komunikacija sa susjednom državom u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Uzimajući pri tome u obzir o čemu raspravljaju naši političari i gube pri tome energiju i vrijeme možemo se samo zapitati: Kuda ideš čovječe?

Naime pisanje ćirilicom ili latinicom, prijepori oko spolova, obrazovne reforme ili razglabanje o neuspjehu turističke sezone čine se toliko benignim i zanemarivim u odnosu na probleme o kojima ovisi čak i budućnost čovječanstva i našeg planeta. Pri tome jedan jedini razlog za ovakvu situaciju u koju smo se doveli je ljudska pohlepa i egoizam iz čega sve proizlazi.

Od samog rođenja današnji čovjek odrasta u takvoj klimi da treba što manje raditi i ne daj bože mučiti se, uživanje i hedonizam je na prvome mjestu, a materijalna korist glavna pokretačka snaga u društvu. Smiješno je čuti stoga kako su brojne manekenke i misice pronašle ljubav svog života među dobro financijski situiranim sportašima, poduzetnicima ili umjetnicima. Novac a ne ljubav postala je glavna pokretačka snaga na svim poljima pa tako i na emotivnom planu.

Privlačenje pozornosti putem društvenih mreža postao je unosni posao i ne biraju se načini kako to postići. U švercanje droge, ljudi i uništavanje prirodnih bogatstva za izgradnju građevinskih objekata upušta se sve veći broj nezadovoljnika željnih komadića slave i ugleda koja se u naše doba može vrlo lako kupiti.

Ovakav stil i način ljudskog ponašanja ne razlikuje se mnogo od naroda do naroda osim što kasni u državama koje su još uvijek sklonije tradiciji i opiru se suvremenim blagodatima koje donose više štete od koristi.

Vjerojatno svatko od nas može u svojoj sredini pronaći primjere koji potvrđuju negativni smjer kojim se, na žalost,  kreće ljudska vrsta.

Kuda ideš, čovječe?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments