ŠTO JE TO DEMOKRACIJA

piše: Žarko Delač
thumbHrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo vlasti opravdano je svakodnevno u fokusu interesa hrvatske javnosti.

Osobito posljednjih mjeseci kada svakodnevno dolaze do izražaja političke egzibicije, strančarenje, nepoštivanje najvišeg sudskog tijela u Hrvatskoj ili recimo slučaj predsjednika vlade koji je tijekom zasjedanja sabora preuzeo ulogu njegovog predsjednika.

Posljedice su to dugoočekivanih demokratskih promjena  koje pojedinci shvaćaju olako i zanemaruju činjenicu kako je između anarhije i demokracije vrlo tanka nit. Takva, na velika zvona  proklamirana  demokratičnost u jednoj je našoj parlamentarnoj stranci dovela do velikih podjela i stranačkog osipanja.

Zato je potpuno jasno zbog čega su stupovi društva poput vojske i policije ustrojeni hijerarhijski, a trebali bi biti i apolitični. Tome je najbolji primjer institucija koja je unatoč mnogim poteškoćama opstala već više od 2000 godina.

Riječ je naravno o katoličkoj crkvi.  No, unatoč tome naši veliki demokrati, koji kao da su došli iz domovine demokracije, u političkom i javnom životu uzimaju si za pravo da im je sve dopušteno. Pri tome se skrivaju iza zastupničkog imuniteta ili javnog djelovanja pa nas svakodnevno iznenađuju mnogobrojnim blasfemijama i dovode do medijske kakofonije .

U tu skupinu pripadaju  izjave jednog saborskog zastupnika koji je referendum udruge U ime obitelji  proglasio prljavom  inicijativom ili političkog birokrata u EU parlamentu koji je  udrugu usporedio s nacističkim pokretom.

Ove su konstatacije, srećom, u potpunoj  suprotnosti s onime što sam mogao vidjeti tijekom prikupljanja potpisa za referendum.

Naime, ostali su mi u sjećanju  mnogobrojni simpatični volonteri koji su danima vrijedno prikupljali potpise i često  bili izloženi vrijeđanjima i ponižavanju  manjinskih neistomišljenika. Zbog toga mi nije jasno kako bi oni kao neodvojivi dio ovog projekta i akcije mogli biti naši prljavi sugrađani.

Jedino je objašnjenje kako je ta izrečena prljavština posljedica doslovnog shvaćanja slobode građana, medija, misli ili djela u kojima nema granica i sve je dopušteno. U tom kontekstu danas se svi zagovornici obitelji, morala, etičnosti ili  domoljublja mogu nekažnjeno i uz blagoslov pojedinaca etiketirati kako su prljavih  namjera i ciljeva.

Drugo je pitanje ljudske savjesti i morala koja nas čini toliko različitim od ostalih živih bića.  Uvjeren sam kako  upravo zbog te čovjekove osobine ovakvi pojedinačni istupi nisu prava slika i realnost Hrvatske. Nadam se kako se takva situacija neće promijeniti unatoč krajnje agresivnim metodama, bučnim nastupima i smišljenim strategijama protivnika aktualnog referenduma.

Vjerujem kako je i svima jasno da se iza toga krije napad na vjernike, crkvu i nacionalni identitet. Iako je nacionalni identitet ugrađen u osnovne dokumente i rezolucije Europske unije.

Isto tako osuđuje se i komunizam kao totalitarni režim ali u našoj se državi slobodno osniva komunistička partija i na mala vrata uvodi verbalni delikt koji je obilježio taj režim!? Svi koji to ne razumiju postaju lagani plijen neoliberalnog,  sekularnog  i anacionalnog djelovanja.

Zbog toga nije na odmet još jednom podsjetiti kako ne čineći  ništa  dajemo legimititet i prostor takvom djelovanju i pojedincima. Na nama je stoga obveza želimo li dobrobit i bolju budućnost našoj državi da ih prepoznamo u našoj sredini i to im ne  dopustimo !

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments