KOMENTAR TJEDNA

Komentar na tekst “Stanje je ozbiljno”, autora Emila Cipara, objavljen 20.01.2012.

Mirela
/21.01.2012./U EU nam sigurno neće biti lako, sve što dobijemo, trostruko ćemo vraćati! Bojimo se da će nas stranci preplaviti, pokupovati našu imovinu (vidi otok Vir u blizini Zadra)?! Pa zar nismo već sve, od čega smo mogli bezbrižno živjeti, prodali?! Tko strancima ili bilo kome drugome, a pogotovo dijaspori, koja ima hrvatsko državljanstvo i priča hrvatskim jezikom brani investicije i osnivanje raznih poduzeća?! NITKO!!! Zar mi ne radimo ionako svi u stranim poduzećima i koncernima?! I ono što je bilo naše, zar sad nije u tuđim rukama!?
Dijaspora – Iseljeništvo: Svaka vam čast, ali da se okoristim Emilovom rečenicom: Samo nisam siguran da su iseljenici željeli baš takvu Hrvatsku koju imamo danas.
E pa dragi Emile, nisu ni ostali Hrvati željeli baš OVAKVU Hrvatsku, inače bi bili u potpunosti retardirani kad bi svojevoljno pristajali na to da mjesecima rade i ne dobiju plaću, da im mirovine nalikuju uprošenoj crkavici i da samo što ne krepavaju od gladi!!! Kažete, NITKO vas ne pita ništa?! E pa dobro nam došli jer ni nas već godinama nitko ništa ne pita! A u ostalo, zašto bi vas se išta i moralo pitati? Zbog vaše love? Moja generacija kad čuje za dijasporu, njima smiješno …a to su ovi koji godinama donose glasove hdz-u… i zar nisu djelomično u pravu??? A dokle nas dovede sve ovo zajedno? I ako će nam EU oderati kožu, a od vladajućih praznoglavih i pohlepnih lopova napraviti, po cjeni budućnosti naše djece, političare, e pa dobro mi došli u EU! Puno gore ne more!!!
Emil Cipar/ 21.01.2012./Mirela, potpisujem sve što si napisala, samo je između nas razlika u percepciji pojma dijaspora ili iseljeništvo. Po meni to nisu oni koji nedjeljom sa zlatnim lancem oko vrata i kravatom sa hrvatskim grbom poslije mise jedini znaju kako Hrvatska treba izgledati i koji se eksponiraju u medijima i koji prosipaju mudrost i sole pamet. Oni su manjina, ali vrlo glasna, a na rezultate izbora u Hrvatskoj imaju manje utjecaja nego bilo koja manjina u Hrvatskoj. To su Hrvati od jučer koji će otići u prošlost. Mene zanima izgubljena i tiha većina koji sebe ne vide ili koji se ne žele vidjeti u takvom društvu. Njima dajemo riječ i do njih želimo doprijeti.
Ne vidim Europu kao kolonizatora koji želi prisvojiti bilo koju hrvatsku vrijednost. U EU vidim više mogućnosti za opstanak nacionalnog identiteta, nego u ovakvoj Hrvatskoj. EU ima vrlo jasna pravila i strogo ih se pridržava, a ona vrijede za sve zemlje članice.
Ja sam povratnik …znači tipična dijaspora, ali vjeruj mi s tvojom generacijom Hrvata u Hrvatskoj izlazim super na kraj i čak imam dojam da me cijene.
Znam i ja da dijaspora ne može imati nikakve recepte za poboljšanje stanja u Hrvatskoj i da ju ne treba slušati. Zbog toga su mi glupi argumenti da doznake iz inozemstva nešto znače za Hrvatsku i da bi se to trebalo posebno cijeniti. Moj DA za EU nije zbog mene, jer meni ne treba, ali je upravo zbog tvoje generacije, jer želim da imate jednake šanse sa ostalim mladima u EU pokazati svoje znanje i umijeće.
Danas sam čuo protivnike EU i kažem Bože sačuvaj! Kad to vidiš možeš samo reći: Bože čuvaj Hrvatsku! Najviše od Hrvata samih.
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments