I MAŠKARE IMAJU TARIFU

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević
Stružec/Danas i maškare maju svoju tarifu! Sjedimo u restoranu, ulaze dvije maškare, jedna veća …mama ili sestra, druga mala …kćer ili sestrica. Veća …maskirana u pirata a manja …u spajdermena. U ruci im košarica, u njoj sitniš i papirnatih 10 kuna. Idu ravno prema našem stolu i pjevaju:- Mi smo male Mace, došle smo iz Jaske, podajte nam pet šest kuna, da ne pjevamo za džabe! Podamo im. Kada su otišle priđe šefica restorana i pita:
Kolika im je danas tarifa?
Mi kažemo:- Pet-šest  kuna.
Kaže šefica:- Jučer su tražile 4 kune, prekjučer 3 kune …Što bliže Čistoj srijedi, to je veća tarifa!

Kod kuće, po podne, navratile maškare iz sela. Djeca. Poslikam ih. Kako ih je bilo više, podam im papirnati novac, a one nisu ni zaokrenule na cestu …već dijele. I žustro se prepiru.
Maškare. Lijepi mi je to običaj. Danas je malo velikih maškara. Po selu idu samo djeca. Za razliku od nekada, ove današnje uzimaju samo novac, a mi smo bili sretni, da nam je itko dao nešto …
I odlutaju mi misli u prošlost, u djetinjstvo …
Sjećam se …šivale smo kostime za maškare i mjesec dana prije. I bili su jako lijepi. Hodale smo po cijelom selu. Iz starih albuma potražila sam slike od maškara. Sjećam se … 1964. godine sam bila kauboj. Bijah u trapericama, koje onda nije imao svatko. Imala sam pištolj- plastični i veliki sombrero. Jahala  sam ujakovog konja. Sve je bilo dobro dok  nisam došla do ceste, gdje su prolazili auti. Tada se konj uznemirio, jednostavno okrenuo i …vratio nas kući!
Na starim slikama iz šezdesetih godina, imale smo haljine od perja, bile ciganke, ili imale haljine od najlona.
Lijepa su to sjećanja. Pogledajte sami.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marica Krstić
Marica Krstić
12 years ago

Razveselile su me slike maškara iz šezdesetih. Podsjetile su me kako je to tada bilo. Žao mi je da se ti obićaji nisu održali.U mnogim mjestima danas se održavaju karnevalske povorke a u Strušcu gdje je to bila tradicija iz prošlog stoljeća,da su ti obićaji prekinuti. Nadam se da će ove slike potaknut mlade ljude da potraže kod svoji baka slične priče i slike iz njihove mladosti pa organizirati slijedeće godine suvremene maškare na Stružečki način. Svim srdačan pozdrav!