ZBRKA OKO MIROVINA

Dosta nemira je unijela vijest kako će se od 1. ožujka 2012. U Hrvatskoj oporezivati inozemne mirovine. Iako smo već pisali da su njemačke mirovine koje naši ljudi primaju u Hrvatskoj oslobođene toga, svejedno se pitanje često postavlja.

Hrvatska je preuzela Ugovor o socijalnom osiguranju, kojega je SFRJ Jugoslvija sklopila s Njemačkom, još 1974., pa su umirovljenici s njemačkom mirovinom oslobođeni plaćanja poreza u Hrvatskoj, kao i podnošenja porezne prijave na njemačku mirovinu u Hrvatskoj.

Međutim to ne znači da se na te mirovine uopće ne plaća porez. Njemačke mirovine po njemačkom zakonu podliježu porezu i za njih je potrebno predati poreznu prijavu kod Poreske uprave Neu Brandenburg (Finanzamt Neu Brandenburg).

Naš čitatelj Josip Mayer pronašao je stručan i razumljiv, tekst koji je objavljen u časopisu Pravo i porezi iz kojega možete doznati detalje, pa ga objavljujemo u cijelosti:

Pri oporezivanju mirovina koje umirovljenici, rezidenti RH primaju od inozemnih nositelja mirovinskog osiguranja treba voditi računa o Ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ako ih je Republika Hrvatska sklopila s dotičnim zemljama.

Ako je prema međunarodnom ugovoru porez na dohodak plaćen u inozemstvu tada umirovljenik ne plaća porez tijekom godine ali je u nekim slučajevima obvezan predati poreznu prijavu do kraja veljače slijedeće godine kojoj prilaže potvrdu o plaćenom porezu u inozemstvu na temelju koje će Porezna uprava obračunati porez na dohodak prema tuzemnom Zakonu o porezu na dohodak i smanjiti tu obvezu za plaćeni porez u inozemstvu.

Međutim, obveza predaje porezne prijave se ne odnosi na sve umirovljenike koji primaju mirovinu iz inozemstva što također ovisi o međunarodnom ugovoru.

Npr. mirovine koje primaju umirovljenici iz Njemačke iste su oporezovane u Njemačkoj i ne podliježu oporezivanju u Hrvatskoj, što znači da ti umirovljenici nisu obvezni u Hrvatskoj plaćati porez niti su obvezni podnositi poreznu prijavu.

Za mirovine koje se isplaćuju iz drugih zemalja s kojima je Hrvatska sklopila međunarodni ugovor treba uzimati u obzir odredbe tih ugovora.

Doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje nisu obvezni plaćati umirovljenici koji primaju mirovinu iz zemlje s kojom Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju.Ako porez na dohodak na mirovinu nije plaćen u inozemstvu umirovljenik je obvezan porez na dohodak obračunati prema tuzemnom propisu u roku 8 dana od dana primitka mirovine. U tom slučaju nisu obvezni podnositi poreznu prijavu.

Ako umirovljenik prima mirovinu iz zemlje s kojom Hrvatska nije sklopila ugovor o socijalnom osiguranju, tada je obvezan plaćati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje prema rješenju Porezne uprave.

Posebni doprinos za zdravstveno osiguranje od 3% iz mirovine ne plaća se iz inozemnih mirovina.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na tekst “Zbrka oko mirovina” cinjenica je da Hrvati koji su se vratili u domovinu, moraju placati Njemackoj drzavi porez, nema […]

ADRIA Lohnsteuerhilfeverein

Bog dragi Ivek,
Hvala na ljepim rjecima i s moje strane jedan srdacan pozdrav Tebi i obitelji . Na ovu temu cu se jos obratiti…

Zeljko Vranic, ADRIA Lohnsteuerhilfeverein e.V., Berlin

Ivek Milčec
Ivek Milčec
12 years ago

U čitavoj zbrci oko oporezivanja inozemnih mirovina nitko nije spomenuo Betriebsrente (Firmenrente) pa me zanima jesmo li i na nju dužni plaćati porez tj. vodi li se i ona kao mjesečni prihod koji podliježe oporezivanju? Budući da je u jednom drugom tekstu, koji se bavi istom problematikom, spomenut gospodin Željko Vranić, vlasnik i voditelj Lohnsteuer agencije Adria, bilo bi dobro, čak poželjno da kao porezni stručnjak objasni svome pučanstvu o čemu se tu zapravo radi. Željko, srdačan pozdrav iz hrvatske metropole. Ivek.