„NARANYJIN PLAČ“ U BAD HOMBURGU

piše: Sonja Breljak
Bad Homburg
/ U predvečerje završnice, odnosno svečanog proglašenja najpopularnijih iseljenika u raznim životnim oblastima a prema glasovima čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista, organizirana je i promocije knjige, romana naslova “Naranyjin plač autorice Marijane Dokoza. Prisjetit će se naši redoviti čitatelji, Marijana je i naša draga suradnica koja vrijedno slaže nove stihove u vlastitoj rubrici Hrvatskog Glasa Berlin. Autorica je više knjiga poezije i proze te novinarka inozemnog izdanja Večernjeg lista.

Mladu autoricu, rođenu 1978. godine u Galovcu kraj Zadra, na netom održanoj promociji u restoranu Am Römerbrunnen, predstavio je urednik inoizdanja Večernjaka, Stipe Puđa.

Istaknuo je posebno Marijanin vrijedan rad u više oblasti, spisateljskoj, novinarskoj, pjesničkoj, humanitarnoj…

-Spisateljica,novinarka, pjesnikinja, supruga, majka …kraljica, Marijana je jedna od rijetkih hrvatskih novinara u inozemstvu koja je već prije imala novinarsko iskustvo. Podignula je visoko razinu novinarskog pisanja i na tome svemu joj i ovom prigodom želim odati priznanje …rekao je između ostalog Stipe Puđa. Potom je o knjizi “Naranyjin plač” govorila Jasna Lovrinčević, novinarka Večernjeg lista, pojašnjavajući njenu književnu strukturu i poruke.

Dijelove iz knjige čitala je glumica Vanessa Radman. Promociji je nazočilo dosta kolega novinara i gostiju koji su i u povodu održavanja Večernjakove domovnice doputovali iz raznih njemačkih gradova, potom iz Austrije, Švicarske,Belgije I Hrvatske.

Po završetku promocije Marijana Dokoza nam je izjavila:

-Knjiga je iz tiska izašla sredinom studenog prošle godine. Predstavljena je do sada u Argentini, Čileu, u Wiesbadenu, Koblenzu, Mainzu, Zagrebu, evo sad u Bad Homburgu, a potom krajem mjeseca, 28. ožujjka, u Zadru. Dobila sam poziv iz Dubrovnika, ima poziva iz Sarajeva i Japana ali to ćemo vidjeti.  Naranyijin plač nije baziran na istinitoj priči, radi se o fikciji ali je isto tako i priča koja se može dogoditi svakome. Sad radim na novoj knjizi, istinitoj priči o jednoj muslimanki, zlostavljanoj ženi i njenoj sudbini …rekla je kratko Marijana Dokoza.

Pripremajući se za promociju, knjigu sam čitala u dva navrata. To je knjiga koja duboko opisuje ženu ali je knjiga za sve i za svaku dob. Knjiga je vrlo emocionalna i čita se u jednom dahu. A priznajem, u dva navrata sam tijekom čitanja i plakala. Autorica i ja se poznajemo od prije, Marijana je i kao novinarka pratila moj rad, vidjela je kod mene nešto što ju interesira, neku emocionalost i to nas je zbližilo …rekla nam je Vannesa Radman, te ispripovjedala i o sebi par riječi za Hrvatski glas Berlin.

Ja sam glumica po profesiji, živim i radim u Kölnu. S jednom nogom sam u Hrvatskoj a s drugom ovdje …tipično iseljenički a i teško i tužno jer nikako se riješiti biti na jednom mjestu. Slobodnjak sam. U Njemačku sam došla još kao srednjoškolka, studirala sam na Sveučilištu za glumu u Essenu.

Inače sam iz Križevaca, a ja rado kažem iz svetog Petra Čvrsnice sela. Tamo se najbolje osjećam. To je jedan moj emocionalni prostor, tamo gdje je moja pradjedovina, tamo nekako najbolje i najbliže osjećam Boga kao nigdje drugdje.

Razmišljam jednoga dana tamo krenuti u potragu …rekla nam je Vannesa Radman i dozvolila nam da tijekom promocije, otkrijemo ne samo jednu zanimljivu osobu u liku autorice knjige već i drugu u liku hrvatske glumice u iseljeništvu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments