NESRETNO IZGUBLJENO ČETVRTFINALE

Hamburger Panthers – SD Croatia Berlin 6:2 n.p. 2:2 (2:0) (3:0; 1:0)
piše: Ivo Dorotić

Hamburg/ Igrano 17. ožujka u Wundesbeck Sporthalle, pred oko 450 gledatelja, među njima oko 100 iz  Berlina. Ova utakmica se nije igrala pod dobrom zvjezdom. Više igrača je nedostajalo. O, već duže vremena, povrijeđenom Tomislavu Živiću ne treba ni govoriti. Damir Čorić i Patrik Podrigala pak nisu dobili slobodno od svojih klubova. Ovakvih problema ima čak i u hrvatskoj drugoj ligi, a kako neće biti u Njemačkoj koja ima samo 2000 registriranih igrača futsala. O maloj važnosti koja se u Njemačkoj pridaje ovoj igri govori i ova usporedba …jedna mala Nizozemska ima čak 75 tisuća igrača futsala. Marsel Marschal i  Özgür Öztavan su poslje podne igrali utakmice a nakon toga doputovali u Hamburg. To je za pohvaliti, ali ni to nije pomoglo, jer 90 minuta igre plus vožnja do Hamburga, nije preporuka za zadovoljavajuću igru. Ovakvo nešto se je dogodilo i 2008. godine. Danas je organizacija mnogo bolja, zahvaljujuči dobroj duši futsal ekipe, Slobodanu Ćesiću, ali ni on nije svemoćan. Krenut će nabolje tek kad DFB shvati istinu o futsalu. Ovu igru u svijetu igra  30 milijuna igrača.

Brojni nekadašnji i današnji nogometni velikani a među njima Zidan Zidan, Pele, Messi, C Ronaldo, Injesta i mnogi drugi …djeca su futsala. Ono što je nekad bio krpenjak i igra na ulici, danas je to futsal, igra loptom u dvorani ili na pjesku gdje lopta ne bježi …kao u Brazilu. Skoro u svim reprezentacijama na svjetu igraju Brazilci, to smo mogli vidjeti i na zadnjem prvenstvu Europe. Jedina reprezentativna vrsta koja nije imala Brazilca u ekipi, bila je ekipa domaćina Hrvatske i isto su bili četvrti. Možda da su imali 4-5 Brazilaca, kao što je bilo kod Rusije, Italije, Španije  …i gle čuda i Azerbejđan može da ih plati …Rezultat toga smo  osjetili na vlastitoj koži, nismo se kvalificirali za sljedeće svjetsko prvenstvo. A sada da pređemo na utakmicu u Hamburgu.
Ekipe su nastupile u sljedećem satavu: Hamburga Panther: Ceylani- Kuba, Kahlili, Mejer, Urusoj, Özbeck, Veselinovic, Aslan, Mokkadem.

SD Croatija Berlin: Drnda-Schrödter, Jurilj, Vukadin, Schuleta, Elezi, Reinhardt, Öztevan, Marschal, Milanovic-ET Gmeinhardr.

Golovi: 1:0 (2.) Veselinovic, 2:0 (11.) Urusoj, 2:1 (25.) Reinhardt, 2:2 (31.), 3:2, 4:2 (41. i 43.) Kahlili, 5:2 (43.), 6:2 (47.) Urusoy. Kod domaćih najbolji su bili nesavladivi Ceylani na vratima i igrač/trener Urusoy.
Kod SD Croatije ne bih nikog istaknuo, možda Drndu, koji je u posljednjim sekundama utakmice „izvadio“ loptu iz gornjeg lijevog kuta. Njegovi suigrači su se trudili, ali i pravili nepotrebne greške. Iz jedne takve pogreške pao je i prvi pogodak. Lopta je vraćena vrataru onda kada se to nije smjelo i tako je domaćin došao do prvog vodstva. Drugi pogodak za domaćina je pao u 11. minuti nakon 6 prekršaja. Kazneni udarac je izveden sa 8 umjesto 10 metara. To se ne može prigovoriti sucima već organizatoru koji nije markirao liniju izvođanja kaznenog udarca s 10 metara. Ni organizacija nije bila u najboljem redu, pošto je na kraju napadnut Noni Milanović.

Pogodak za 2:1 postigao Kevin Reinhard, manirom prvog „futsaliste“, loptu je rolao nekih 10 metara i onda je poslao neobranjivo u mrežu domaćina. Inače je Reinhard, kapiten i najbolji njemački igrač futsala „All stars Deutschland“. Izjednačenje iz kaznenog udarca  6m je postigao Sacha Schroder, to je bio udarac koji vratar domaćina nije ni vidio. Nakon izjednačenja igrači Croatije su morali baciti sve na jednu kartu, oni to nisu napravili i to im se u produženju osvetilo.
U produženju je domaćin dominirao, a nakon 5:2 Croatia je bacila sve na jednu kartu. U igru je uveden igrač/vratar, ali ni to nije pomoglo, domaćin je postigao i šesti pogodak. U regularnom dijelu je nakon 2:2 preostalo još 9 minuta, čudi me da tu nisu uveli igrača/vratara. Da su i izgubili 3:2 ili 4:2 bilo bi podnošljivije nego 6:2. I još nešto, tko pita, koliko minuta ste imali loptu u nogama (90%), rezultat je važan. Ovo je bila dobra škola, jer se iz grešaka uči.

Ovo je bila posljednja službena utakmica  Almira Drnde u dresu SD Croatie. Drnda će se oprostiti  od futsala na Finalu-Four u Lübeku na golu All-Star momčad Njemačke u utakmici protiv nacionalne reprezentacije Danske. Posljednje dvije godine nitko od Croatije nije igrao u tom sastavu, jer se ta utakmica uvijek igra kao predigra Finalu gdje je u posljednje dvije godine bila …i kao pobjednik finala izlazila, berlinska SD Croatia. Ove godine su u All-Star momčadi Njemačke sigurna najmanje dvojica iz SD Croatije, Kevin Reinhard i Almir Drnda.

Danas mi je jasna i izjava vlasnika Yasara, „Mi smo drugim mjestom izbjegli SD Croatiu!“ Yasar je u finalu u Cottbusu izgubio 9:5 od Croatije.

Nije mi pak jasno da jedan Hamburg daje dvije ekipe, a Berlin samo jednu. Činjenica, da se najbolji futsal igra na sjeveru i sjeveroistoku Njemačke i to bi trebalo biti honorirano. Možda ćemo i to jednom doživjeti. Nekada su se rugali ženskom nogometu a evo danas su oni puno dalje od futsala. Možda se to i  futsalu jednom dogodi. Kada? Ne znam, nisam prorok.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments