IMPRESIVNA DOBROTVORNA AKCIJA PRIVEDENA KRAJU

Kako su utrošena sredstva prikupljena za pogođene potresom u Petinji i Sisku

Berlin/ Nakon razornih potresa od 29./30. prosinca prošle godine koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, najviše Petrinju, Sisak i okolna mjesta i naselja, val dobročinstva širio se i Hrvatskom i svijetom.

Željeli su pomoći i pomagali su, ne samo naši ljudi već i stranci, potaknuti slikama razrušenih domova u sred zime.…

više

OTAC HRVATSKE MEDICINE

Đuro (Armeno) Baglivi

prilog: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Đuro Armenius  rodio se 8. rujna 1668. u Dubrovniku. Otac Vlaho bio je podrijetlom iz armenske obitelji Jurja Armena, a majka Ana iz obitelji Jakova Lupisa.

U dobi od dvije godine Đuro i njegov mlađi brat Jakov izgubili su oba roditelja. Oni su umrli najvjerojatnije od tuberkuloze. Djecu je na odgoj preuzeo stric Jakov Armeno, a nakon njegove smrti djecu je podizala obiteljska služavka, seljanka Marija Dragišić.

Budući da su dječaci pokazali neobičnu oštroumnost, za njihov su se daljnji odgoj zauzeli dubrovački isusovci p. Miho Mondegai i p. Rafo Tudizić.…

više

OTVOREN NATJEČAJ “HAIKU KRUGOVI”

Pokreće se natječaj haiku poezije

prilog: urednički tim “HAIKU KRUGOVA”

“Urednički tim “HAIKU KRUGOVA” u suradnji s Lanterna magazinom, pokrenuo je haiku natječaj i kolumnu “Haiku krugovi” koji će svaki mjesec birati najbolja tri haiku rada na određenu temu te bit i nagrađeni i objavljeni u sklopu Lanterna magazina.

U budućnosti planiraju se i online haiku radionice preko Zooma uz gostovanje i brojnih već afirmiranih autira iz cijeloga svijeta kao i naših autora.…

više