ANKICA KARAČIĆ-DIREKTORICA ICAA ZA HRVATSKU

piše: Sonja Breljak
Iserlohn-Berlin/ Bračni par Karačić, Ankica i Ante, dvoje neumornih entuzijasta u oblasti umjetnosti i organiziranja likovnih natječaja za našu djecu širom svijeta. I samo što su zatvorili vrata jednog natječaja “ISERLOHN-ZÜRICH 2012., na temu MOJ SVIJET, evo ih u danima poslije kad treba pobrati plodove urađenog ali i misliti  na nove naslove, nove male i mlade umjetnike što će po cijelome svijetu, “šarati po bloku papira” i povezati se s vršnjacima u drugim zemljama.
– Danas smo  završili sve sa natječajem. Radove smo poslali za Švicarsku (10 kg paket), zahvalnice i diplome za Hrvatsku, preko 50 pisama. Za ostale zemlje sam poslao zahtjev veleposlanstvima, ja pošaljem njima a oni da pozovu djecu i nastavnike i  uruče im diplome i zahvalnice. Argentina mi je već pozitivno odgovorila. Dakle  sve to iziskuje puno posla a i nešto i košta. Ali šta da radimo …kao ti i Emil …vozi bicikl dok ne stane. Kako se ovo počelo razvijati nema nama odustajanja …pišu nam naši prijatelji, bračni par Karačić koje smo kod posljednjeg likovnog natječaja, medijski podržavali, te među prvima, objavili kako natječaj tako i njegove rezultate.

Raduje da i veleposlanstva RH pozitivno reagiraju na natječaj te podržavaju i potiču sudionike uručenjem diploma i zahvalnica. Jedno takvo pismo Karačićima je stiglo iz Argentine, iz Buenos Airesa.
Zahvaljujemo na vašem pismu i sa zadovoljstvom prihvaćamo vaš prijedlog da ovdje u Buenos Airesu uručimo diplomu i zahvalnicu. Vrlo rado ćemo  profesorici Mariji Dujmović i njenoj učenici uručiti vaše nagrade kada nam ih dostavite, te ćemo vas povratno o tome izvijestiti, stoji u pismu što ga je potpisala Duška Paravić, otpravica  poslova u Veleposlanstvu RH u Beunos Airesu.
Prema podacima Ankice i Ante Karačić, na netom završenom natječaju sudjelovala su djeca iz 9 zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske, Francuske, Australije, Chilea, Njemačke i Argentine. –Nema odustajanja, poručuju Karačići te pozivaju na predlaganje  naslova i domaćinstva, novog natječaja. A dok to ponovo nezaustavljivo ne krene, evo još jedne dobre vijesti iz Iserlohna. Naime, slikarica Ankica Karačić, imenovana je direktoricom ICAA za Hrvatsku …stoji u poruci iz Iserlohna na koju uzvraćamo pitanjem i željom pojasniti i nama i čitateljima, što je to ICAA? Odgovor nam poučno kaže:
ICAA  je međunarodma umjetnička asocijacija sa sjedištem u Seulu, Južna Korea. Predsjednica udruge je LEE BO SUK (2009 godine je bila gost na našoj  koloniji  ILOK 2009). ICAA svake neparne godine organizira svjetski festival umjetnosti.Prije je to bilo u Koreji ali i je sada politika da se po mogućnosti uvijek održi u drugoj Zemlji, zato  je prosle godine bio u Kini. ICAA ima preko 50 zemalja članica a tendencija je da se proširi na sve  zemlje. 15, 12 2011 članicama su postali: Kuvajt, Chile, Mađarska,  Argentina I Hrvatska. Kada jedna zemlja postane članica ICAA  imenuje se i direktora za tu zemlju. Tako je Ankica postala direktor za Hrvatsku. Uloga direktora pojedine zemlje je u prvom redu, da bude selektor za odabir umjetnika iz svoje zemlje za izložbe, ukoliko se zemlja odluči za organiziranje svjetskoga festivala,  direktor je tada i glavni i odgovorni za tu priredbu. Daakle, to je jedna visoka umjetnička i  i statusna funkcija koja donosi puno obaveza ali i pruža mogućnost upoznavanja umjetnika i organizatora, umjetnosti u čitavome svijetu.
Njen je director Cristian Psih koji živi u Dortmundu …saznajemo iz poruke pristigle  iz Iserlohna. Natrag u Iserlohn poslasmo tople čestitke kako na netom privedenom natječaju, tako i na imenovanju direktoricom ICAA! Svaka čast!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments