PROSLAVA 125. OBLJETNICE POSVETE CRKVE SVETOG SEBASTIANA

crkva17Berlin/ U nedjelju, 01. srpnja, misno slavlje u crkvi svetog Sebastiana, gdje je i sjedište Hrvatske katoličke misije Berlin, počinje u 11 sati ( a ne u 11 i 30 kako je to uobičajeno). Ova izmjena je radi obilježavanja i proslave 125. obljetnice posvete crkve svetog Sebastiana.

Misno slavlje će ovom prigodom biti zajedničko i dvojezično, za njemački i hrvatske vjernike. Nakon misnog slavlja, iza crkve će biti objed i druženje vjernika i svećenika.

U ostale dvije crkve gdje se nedjeljna misna slavlja održavaju na hrvatskom jeziku, početak je: u 10 sati u crkvi svete Marije na Spandau i u 13 i 30 sati u crkvi svetog Bonifacija.…

više

ROĐENDAN “MOSLAVAČKOG KRUGA”

piše: Marija Matijašević
IMG_6800Osekovo/ Likovna kolonija “Moslavački krug” iz Popovače, proslavila je svoju dvadeset i treću godinu postojanja!

Postoji u susjednom selu Osekovu “Ranč bistrički” – seoski turizam, koji već godinama uspješno radi i jako je poznat u okolici. Posjeduje i kamp gdje se nalazi dosta životinja.

Baš zato se predsjednik “Moslavačkog kruga”, Josip Kovač-Đoni, i odlučio za to mjesto za našu proslavu.…

više

ZELENA SLOVENIJA, UMJESTO HRVATSKA

piše: Žarko Delač
U iščekivanju novih dobrih igara i rezultata naše nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, nastavku teniske muške rapsodije i početku dobrih igara košarkaške reprezentacije jedna misao ne uklapa se o ovo sportsko blještavilo.

Riječ je o sportskoj rekreaciji i amaterskom sportu. Konkretnije, nedavno sam bio na planinarenju u Alpama na granici Italije i Slovenije i zapazio kako naši susjedi imaju drugačiji odnos prema prirodi i sportu.…

više

MAGLAJ – TVORNICA PAPIRA

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige “Moja sjećanja na minulo stoljeće”

U Maglaj sam stigao vlakom oko deset sati. Na željezničku je postaju pred svaki vlak dolazio tvornički kombi kojim sam se odvezao uzvodno uz rijeku Bosnu, u oko dva kilometra udaljenu tvornicu.

Lijepa upravna zgrada bila je stotinjak metara udaljena od porte. Vozač mi je rekao da je kadrovski odjel na prvom katu, a kad sam tamo službenici rekao zašto sam došao, ona je nekog nazvala putem telefona i rekla mi da će me primiti drug direktor.…

više

BALADA O DVJEMA DUGAMA

Sven Adam Ewin

…….Pjesnikinji s Lesbosa
Gle, nebom dvije zagrljene duge!
(Je li to gornja…  donju dugu snubi?)
Dok nježno im se dodiruju pruge,
Sad gornja duga – donju dugu ljubi.

Tad donja reče, glasom punim tuge,
Kao da sluti, ah, rastanak grubi:
Ako je ovo performans za druge,
Izađi sunce! I odmah nas ubij!

više