NEMA 2 TREŠANJA

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik
Naraštajima školaraca brojevi zadaju muka – valja ih zbrajati, oduzimati, množiti, dijeliti, računati i preračunavati. Ali brojeve valja upotrebljavati i govoreći, a ne samo računajući. Da brojeve nije lakše govoriti, nego računati ih, pokazat će sljedeće rečenice u kojima brojeve 2, 3, 4 pokušajte postaviti u odgovarajući oblik: U sobi nema 2, 3, 4 stolova, Prilazim 2, 3, 4 stolovima. A što ćemo tek s rečenicom:U 2 voćnjacima nije bilo 4 trešnjevih stabala!

Matematički i gramatički broj nisu isto. U matematici od jedan do pet brojimo ovako: jedan, dva, tri, četiri, pet. Pet brojeva, pet riječi. U gramatici samo broj jedan brojimo 42 puta – u svim trima rodovima, u sedam padežnih oblika za jedninu i sedam za množinu; broj dva brojimo četrnaest puta –  u sedam padeža za muški i srednji rod (dva stola, dva sela), u sedam padeža za ženski rod (dvije jabuke); brojeve tri i četiri brojimo svaki samo u sedam padeža jer imaju isti oblik za sva tri roda (tri, četiri stola, sela, jabuke); s brojem je pet najjednostavnije jer ima jedan oblik za sve rodove i padeže. Ako sve to matematički zbrojimo, onda od jedan do pet gramatički brojimo 71 riječ. Tom zbroju valja pridodati još 28 gramatičkih jedinica jer gramatika broji i brojeve oba, obadva, obje, obadvije i to svaki u sedam padežnih oblika! Sada je gramatički zbroj brojeva uzrastao na 99 riječi.

Samo nam manji dio svih tih brojeva nije poteškoća – u upotrebi broja jedan i njegova 42 gramatička oblika ne griješimo, baš kao ni s brojem pet i njegovim jednim jedinim oblikom. Poteškoća su i najčešća jezična pogrješka padežni oblici brojeva dva, tri, četiri jer ih najčešće ne znamo, odnosno, redovito ih upotrebljavamo u nominativu, čak i ako u rečenici koju izgovaramo zatrebamo i koji drugi padež.

Uvijek ćemo pravilno reći: U sobi je jedan stol, U sobi su dva stola, a pravilno ćemo reći i kada se padež promijeni iz nominativa u genitiv: U sobi nema jednoga stola. Međutim, kada trebamo promijeniti padež broju dva, mnogi će pogriješiti, pa će reći: *U sobi nema dva stola. Zahvaljujući tomu što pravilan genitivni oblik broja dvarijetko upotrebljavamo, nismo čak ni svjesni svoje pogrješke, ali bi usprkos tomu naša rečenica ipak trebala pravilno glasiti: U sobi nema dvaju stolova. jer genitiv broja dva za muški rod glasi: dvaju, a ne dva. Ako ne znamo padežni dativni oblik za brojeve dva, tri, četiri, rečenicu: Prilazim 2, 3, 4 stolovima. uopće ne možemo ni upotrijebiti. Takav govorni čvor obično spretno razvezujemo pomažući si prijedlozima ili prema:Prilazim k dva, tri, četiri stola. ili Idem prema dva, tri, četiri stola.

Tako smo broj ostavili u nominativu, umjesto da upotrijebimo odgovarajući padež: Prilazim dvama, trima, četirima stolovima. I rečenicu: U 2 voćnjacima nema ni 4 trešnjevih stabala najjednostavnije nam je, ali i pogrješno, reći „brojevima u nominativu“: U dva voćnjaka nema četiri trešnjeva stabla. Pravilno bi bilo: U dvama voćnjacima nema četiriju trešnjevih stabala, ali su nam oblici dvama i četiriju neobični; neobični su jer se rijetko mogu čuti i jer je pogrješka „brojeva u nominativu“ već toliko čvrsta da ju smatramo pravilnošću.

Brojevi dva, tri, četiri u hrvatskom književnom jeziku imaju svoje padežne oblike koje valja znati i odgovarajuće upotrebljavati. Kratki nas jezični savjet tomu ne može naučiti, ali nas može potaknuti da u gramatičkoj knjizi hrvatskoga jezika potražimo poglavlje o brojevima i tako se prisjetimo onoga što smo već kao školarci trebali znati.

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vikar
11 years ago

Liepo objasnjeno. Mnogi i u Hrvatskoj to ne znaju.
Jedino sto mi uhu smeta je tresnjevo stablo.
Mislim, bilo bi razumljivije reci, tresnjino stablo ili mozda drvo? Drvo je stablo s korienjem.