KAKO JE BILO NA VIDOVO

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše:
Marija Matiješević
Stružec
/ Iako je sve već dogovoreno za  proslavu i podijeljene uloge za posao, s nestrpljenjem se ipak budim. Da li će sve biti kako treba? -pitam se i brinem. Ustajem se u 4:00 sata. Nosim u autu 50 grmova ljiljana i ruža te vaze i trake. Nosim prekriv za oltar. Poklonila mi ga je kolegica i susjeda koja živi u Njemačkoj već nekih 45 godina. Kaže …njezini nemaju interesa za to, a ja eto, vidjela je, skupljam starinu, pa zato. Novi je prekriv sa jastučnicom – našiven je sa svilom. Motiv je prekrasan i boje su tamnije. Dva jelena i vjeverice. Prošle godine ga župnik nije htio, no ovaj puta, kada ga je vidio, svidjelo mu se.

Ukrašavam sjenicu, vežem stručke ljiljana na ogradu. Okolo sv. Vida stavljam cvijeće. Prekrivam oltarnik. Onda slažem štand od radionice, i slažem stvari napravljene u njoj. Za dvije curice sam napisala pjesmice o svetom Vidu. Došle su kod mene, dan prije, da mi izrecitiraju. Sve OK. Idu u prvi razred i zovu se Viktorija i Natalija. Kažu mi da su te pjesmice recitirale i u školi.

Na klupici ispred oltara smo postavili prekriv, gdje će se prinijeti misni darovi – zemlja, maslina, kruh i vino. Traže se parovi koji će ih nositi. Uzimaju se obučeni u narodne nošnje i uniformirani nazočnici svete mise.

Zvonarica pomeće cijelo jutro okolo crkve, uređuje sve. I onda dolazi župnik. Zadovoljan je. Sprema se. Odlazi na početak sela, i svi idu u prošenciju po selu, do crkve. Počinje sveta misa.

Vrućina nesnosna, no nikome nije pozlilo. U hladu je 32 stupnja.

Misu predvodi gost-svećenik iz reda karmelićana iz Remeta.

Četiri para u narodnim nošnjama i uniformirane osobe ovdašnjega DVD-a, priijele su misne darove.

Puhačka glazba iz Gornje Stubice, svirala na misi i poslije.

U prigodi svete pričesti, su curice počele sa recitacijom. Natalija je to odrecitirala glasno i razgovjetno, a onda je predala mikrofon Viktoriji. No ona je samo klimala s glavom. Ne ide, pa ne ide.  Obuzeta velikom tremom nije mogla smoći snage da izusti barem riječ. A zatim suze …Pljesak je ohrabruje, na putu do mame.

Poslije mise počinje prigodan kulturno-umjetnički program. KUD „Lepoglavski pušlek“ je izveo dva skeča i razveselio nazočne goste. Šteta da je bilo tako vruće, pa su stariji ljudi morali otići doma. “Banova Jaruga” je bila do kraja. A Zagorci – do posljednjeg tona. Još jednu, pa još jednu …pa preskočili smo jednu, pa još zadnju …I tako u nedogled. Baš su pravi veseljaci.

Druženje se nastavilo u domu, gdje je bilo malo hladnije. Bilo je puno pjesme i plesa. Prekrasno proštenje koje će se dugo ..barem do idućeg pamtiti  spominjati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments