NE LAJE PAS ZBOG SELA, NEGO ZBOG SEBE

ČUKINE PRIČE
piše Jacky alias Čuko

Draga moja teta Sonja,
nadam se da me nisi zaboravila, jer se nisam dugo, duuuugo javljao. Krivac je opet moj gazda, ali to je posebna priča, pa ne bih sad o tome.

Ja sam uglavnom dobro. Vrućina je, pa sam šetnje po brodskim parkovima sveo na najnužniji minimum. Uglavnom vrijeme provodim gledajući TV. Sada je u Hrvatskoj program jako zanimljiv, jer je vau-vau koalicija došla na vlast i nema više onoga barba Ive, ali ovi su sada puno bolji.

Na čelu države je čika Radimir, a on je još bolji od barba Ive. On je sve …i predsjednik države, i ministar vanjskih poslova, i predsjednik vlade i papa i dragi Bog i …sve. Baš je po mojoj mjeri. Po cijeli dan laje na novinare i na ministre, na zvijezde i na cijeli svijet.

A može mu se. Ima široku podršku u narodu. Preko tri posto Hrvata bi glasali za njega da su sutra izbori, a to je jako puno, jer ostali ne bi dobili ni glasa.

Tako čika Radimir suvereno vodi državu u propast. To je on obećao prije izbora i po svemu sudeći …uspjet će. Oko sebe je okupio najveće stručnjake.

A i pametan je čika Radimir. Nije sebe postavio na čelo, na sam vrh. Neeeee! Na ta mjesta je postavio svoje vjerne sluge, koji ga ponizno slušaju.

Tako sada Hrvati misle da je predsjednik države čika Ivo. Ne znaš koji? Ma znaš, pa imali ste razgovor s njim. Ma znaš onoga što cijeli dan stoji pred ogledalom i stalno govori …Nu mene!

Još uvijek ne znaš? E jebiga! Ma onaj što izgleda ko sveti Franjo nakon 30 dana posta i stalno govori: pravda i pravičnost, pa svijet misli da s njim nešto nije u redu. E taj! Taj glumi predsjednika države.

Predsjednik vlade je neki mali koji još nije naučio svoju ulogu. Mislim da se zove Zoki, ili tako nekako. Njega je čika Radimir postavio slučajno na to mjesto, jer nije našao nekoga odraslog ili doraslog …kako se to kaže. Ali to nije neka važna uloga, pa nije ni važno tko će ju glumiti. Pojavi se samo ponekad na sceni i kaže što mu upravo padne na pamet, a obično mu ne padne ništa na pamet. Svoj tekst ne može naučiti, pa većinom i ne govori ništa.

Nekidan je bio kod nas u Slavoniji i slučajno je progovorio. Slučajno mu je palo na pamet da je Hrvatska slučajna država, a trebao je reći …čika Radimir mu napisao …Hrvatska država je slučaj. Ali …ono …bila vrućina i mali Zoki se zbunio kad je vidio kukuruz i svinje i krave i telad oko sebe. A bio i u društvu kronično zbunjenog ministra poljoprivrede, pa nije ni čudo.

Jooj, kad sam već kod tog ministra za telad i ostalu stoku sitnog i krupnog zuba, moram reći da je to jaaako pametan čovjek. Nije to što je iz Broda, ma nema to veze …stvarno je prirodno pametan. Šteta što je samo ministar od stoke, trebao bi biti u najmanju ruku Obama ili Putin.

Nećeš vjerovati teta Sonja, ali taj ministar se sam samcat dosjetio, kako bi se mogla pobijediti suša.  Ne vjeruješ!? Pa i kako bi kad je to tako genijalna stvar.

Ali stvarno …čika Tiho, tako se zove taj ministar koji je i za pse nadležan, rekao je nekidan kako se suša može pobijediti navodnjavanjem. Zbunjenim seljacima je izjavio kako trebaju svoje njive navodnjavati. Ma reci ti meni teta Sonja ‘ko bi se toga sjetio. Svaka čast čika Tiho!

E sad druga je to stvar što su oni koji su ga poslušali, da prostiš …najebali. Njima čika Tiho nije rekao da je voda državna, čak i ona pod zemljom na njihovim njivama i da ju treba platiti onome debelom ministru kojemu nikad dosta novaca i koji stalno tješi narod izrekom …dobro vam je, na jesen će biti gore.

I tako teta Sonja, konačno smo svoji na svome, što smo uvijek željeli. Niko ne voli nikoga, svi zavidni jedni drugima. Mene je neki dan ugrizao neki zavidan i ljubomoran pas, ali to je kod nas pasa normalno. Sad su se po ugledu na pse i Srbi u Hrvatskoj između sebe počeli gristi. Čika Ivo bacio među njih kost, pa nije ni čudo.

Meni je bilo jako žao što teta Jaca i barba Ivo nisu više na čelu države, ali mogu ti reći da su ovi iz vau-vau koalicije puno bolji. Umjesto barba Ive imamo čika Radimira, a on je nekako još arogantniji, još …ma onako baš kao što šef cijele Hrvatske mora biti. I on ima svoju Jacu samo se ona zove teta Vesna, ali to nije važno. Važno je da i ona kaže …kud Radimir tu i ja.

E …sad nije to baš ni tako dobro, ali teta Vesna nije baš od riječi. Putuje sama po inozemstvu ne ide baš svugdje kud i čika Radimir.

Teta Vesna je ministrica inozemnih poslova, ali ona ne zna točno gdje počinje inozemstvo. No međutim …ona je pametna žena, pa je odlučila sve ono što je sporno dati drugima. Bosancima neke otoke koji nam ionako ne trebaju, Slovencima Istru i tako to. Možda će na kraju već u ovom mandatu uspjeti rasprodati cijelu državu. Što prodati, što pokloniti, samo da nije naše.

To da teta Vesna ne zna gdje je to inozemstvo za kojega je ona zadužena dokaz je da se ona i u Hrvatskoj smije. Molim! Tko se osim nje još smije u Hrvatskoj. Smijeh su u Hrvatskoj uništili krediti u „švicarcima“, a ako je negdje nešto i ostalo to su pokupile plaće i cijene. Ali teta Vesna misli da je čim izađe iz stana već u inozemstvu, pa se zato smije.

Debelog Šukera je zamijenio, još deblji čika Slavko, a on je stvarno super. Svaki dan uvodi novi porez, ili povećava stari. I uvijek ima opravdanje. Uvijek je kriv dolar i njegova nestabilnost na tržištu. Nema veze raste li vrijednost dolara ili pada, čika Slavko poveća porez. Ili uvede novi. Za svaki slučaj! Sad mu je krivo što nije svojevremeno uveo porez na vrućinu i sušu. Al’ bi se napunila državna blagajna.

Draga teta Sonja, eto tako ti je trenutno u Hrvatskoj, a sve to bude na televiziji. Imam ja i radio, ali televizija je bolja. Na radiju upravo slušam tebe kako govoriš o tvom portalu „Hrvatski glas Berlin“. Fino je to da spominješ i Andreu, i Marijanu i Antoniju, al’ šta je brate s Čukom? Njega ne spominješ. Dobro …istina, nisam se dugo javljao, pa si me možda zaboravila.

Ove godine se nismo vidjeli u Hrvatskoj …možda dogodine …ako do tada Hrvatske još bude bilo. Ako teta Vesna, čika Radimir i ekipa nastave ovako kako su počeli …ne znam što reći.

U svakom slučaju pozdravljam te i pazi: Idući puta na radiju ne zaboravi Čuku. Možda me čuje čika Radimir i postavi za svoga savjetnika za dijasporu. Imam sve kvalifikacije. Učlanio sam se u njegovu stranku, a lajati znam…

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Čuko dobro je da si se i ti već jednom oglasio

Reci ti meni moj čuko

tko je tu lud ..a tko pametan..Radimir nam je obećao opravak u drugoj polovici ove godne..ako ne rekao je da ode..nije meni da on ode..već da izvršava svoja obećanja..ako me još dobro služi misao..pa to je od sada..Zoran nam pak obećava opravak..tek na godinu..a što ako se nebu opet ništa ..od toga svega obećanja dogodilo.

Kopic Elizabeta
Kopic Elizabeta
11 years ago

E,moj cuko nisam stvarno dugo cula o tebi i vjeruj da si mi nedostajao. Sada sam sretna sto si se ponovo javio u Hrvatski glas Berlin koji ja redovito citam svaki dan.
Samo tako dalje,i svako dobro zeli ti tvoja brodanka iz Berlina