O PIJETLU I DRUGIM TEMAMA

S PROMOCIJE KNJIGA FRA JOZE ŽUPIĆA
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “V.F. Mažuranić”, u prostorima Hrvatske katoličke misije Berlin, održana je  promocija knjiga fra Joze Župića, naslova “Pijetao u duši” i Svrni svete oči blage”. Fra Jozo Župić je nekadašnji voditelj HKM Berlin a danas svećenik u HKM München. Rođen je u Sinju 1948. godine a za svećenika je zaređen 1973. godine, također u Sinju, odakle je krenuo putem svećeništva dugim skoro 40 godina. Uz svećeničke obveze, fra Jozo se bavi i pisanjem.

Objavio je deset knjiga od kojih su neke prevedene i na njemački jezik. O fra Jozinom djelu je na berlinskoj promociji kratko govorio Stjepan Lozančić, predsjednik “Mažuranić”  a potom je par pozdravnih riječi gostu iz Münchena izrekla i Mirjana Božić, ministrica-savjetnica u Veleposlanstvu RH u Berlinu. Tekstove iz knjige Pijetao u duši čitala je Marija Šarić, tajnica “Mažuranića”. Posjetitelji …među kojima je bila i Manuela Freisem, odgovorna za grafičko oblikovanje promoviranih književnih uradaka, s pažnjom su saslušali čitanje i predstavljanje a imali su i raznih pitanja za gosta iz Münchena.

Zanimalo ih je kako i kada autor piše, kako bira teme, jesu li priče istinite …? Fra Jozo je pojašnjavao način na koji dolazi do tema u ssusretima i doživljajima iz svakodnevnog života. Odgovorio je i na pitanje, kad je počeo pisati: – Bio sam treći razred osnovne škole, Učiteljica Danica Vidić, izdvojila je nas pet učenika, tri dječaka i dvije curice. Rekla je da izaberemo temu i pišemo. Tada je u Slobodnoj Dalmaciji izlazila i rubrika Dječji kutak. Toj rubrici su bili namjenjeni naši sastavi. I dogodilo se eto, baš moj rad je bio izabran i objavljen. Nosio je naslov “Došla je voda”, ispričao je fra Jozo Župić, prisjećajući se kroz pitanja i razgovor, i vremena provedenog u Berlinu kada su i počele nastajati njegove priče o iseljenicima (“Glas iz tuđine” , “Crtice iz života misionara”, kasnije bauštelac i Charly.) Napisao je deset knjiga, Suradnik je u više tiskovina u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Fra Jozo je za gostovanja u Berlinu, pojasnio i porijeklo naslovo (“Pijetao u duši”)netom predstavljene knjige. Naime, u vrijeme predstavljana knjige “Bauštelac” …pripovjeda autor ..u Hrvatsko kulturnoj i sportskj zajednici Berlin, jedan čovjek je svako malo kukurijekao. Ljudima bilo neugodno, ne znaju kako da reagiraju. Ja kažem ...pustite, čovjek, je sigurno bolestan u duši, u duši nosi pijetla, čežnju za domom. Inače, pijetao kao simbol označava dolazak svjetlosti a u kršćanstvu i uskrsnuće.

Ilustracije u knjizi i njenoj naslovnici, radio je akdemski slikar Zvonko Kermc. Gost iz Münchena je potom predstavio i svoju najnoviju  knjigu naslova: “Svrni svete oči blage” u kojoj je u povodu 300-te obljetnice obrane Sinja od Turaka, prikupio na jednim mjestu pjesme posvećene Gospi Sinjskoj.
-O čemu će pisati u narednoj knjizi, odnosno na čemu sada radi, pitali su na kraju berlinski Hrvatsi i saznali kako iduće godine fra Jozo obilježava 40 godina  svećeničke službe. Tim povodom ima namjeru istražiti …na tome upravo i radi …i objaviti knjigu o prezimenu Župić, njegovu porijeklu i onima koji su ga nosili i nose.

Gost iz Munechena je na kraju zahvalio berlinskim domaćinima na gostoprimstvu, Slobodnoj dalmaciji koja je njegove tekstove u rubrici Hrvati u svijetu (svojevremeno …jer danas tih stranica više nema) redovito objavljivala te Matici iseljenika čiji časopis Matica od prije nekoliko brojeva, objavljuje redovito i njegove priče.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments