KAZALIŠTE U RAZREDU

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album u dnu teksta
Berlin/U njemačkom glavnom gradu je gostovalo Zagrebačko kazalište mladih s predstavom naslova “Ideš dalje”, odnosno “Du bist dabei” ili ” E il tuo Momento”. Predstava ima trojezičan naslov  jer je dio međunarodnog projekta Mlada Europa u kojem sudjeluju tri kazališta iz triju zemalja- Hrvatske, Njemačke i Italije koje su članice međunarodne kazališne organizacije  European Theatre Convention. U ovom je projektu osim Zagrebačkog kazališta mladih, sudjelovao i Deutsches Theatar iz Berlina i Fondazione TeatroDuo iz Parme. Ideja projekta je postaviti isti tekst za mladu publiku u trima sredinama ali i povezati kazališne umjetnike koji na tome rade. Riječ je o tekstu austrijskog  pisca Holgera Schobera koji obrađuje temu casting showova (odnos prema medijima, slavi, novcu, životnim vrijednostima i identitetu), prepoznatu kao jednako akualnu i zanimljivu mladima svih triju zemalja. Osim istog teksta, kazališta je povezao i istovjetan izvedbeni format predstave. Riječ je o  kazalištu u razredu, odnosno o Klassenzimerstücke.
U Berlinu su se ovih dana sastala sva tri kazališta, nakon slična susreta u Zagrebu u travnju a slijedi i gostovanje u Parmi u studenome ove godine. Zagrebačko kazalište mladih je, pored susreta s druga dva kazališta u Deutsches Theatar, odigralo i dvije predstave za hrvatsku publiku. Jednu predstavu posjetila su djeca Hrvatske dopunske nastave a druga je upriličena u Veleposlanstvu Republike Hrvatske. Predstave je pohodio po “jedan razred”  mlađih i starijih znatiželjnika. Lika i Nives, dvoje aktera predstave, pred razredom  iznose svoje dvojbe, snove, nade, planove …Predstava  govori kako talent show utječe na tinejdžere. Nives i Luka, u predstavi snimaju dokumentarni film, traže put do zvijezda, opisuju svoj prvotni zanos te osvještenje kako su tek dio velike glazbene industrije te propituju i stavljaju i pred publiku, odnosno pred “razred” pitanje: Koliko daleko mladi čovjek mora (treba)  ići kako bi ispunio svoj san i postao zvijezda?
U predstavi glume: Barbara Prpić (Nives) i Petar Leventić (Luka). Redatelj predstave je Rene Medvešek. Predstava traje 45 minuta koliko i jedan školski sat. Nakon  izvedbe pred djecom hrvatske dopunske škole, organizator je priredio i razgovor s djecom na temu predstave. Dok su u Veleposlanstvu RH u predstavi uživali, pa djelomice i sudjelovali, odrasli. Velikim brojem zainteresiranih ne možemo se pohvaliti. Okupio se u Veleposlanstvu RH, niti jedan pravi razred (deset “učenika”) kojeg i načinismo zajedničku fotografiju s glumcima i redateljem.  Šteta pak ide na račun onih koji propustiše jedinstvenu prigodu pogledati odličnu predstavu  “Ideš dalje” te upoznati glumačko-redateljsku ekipu Zagrebačkog kazališta mladih.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments