TOMISLAV VELIČANSTVENI

 O ČEMU JE RIJEČ
piše: Žarko Delač

Nakon američkih i meksičkih sapunica hrvatski televizijski prostor u posljednje vrijeme sve više ispunjavaju turski serijali. Prokušan recept glamura, raskoši, neizostvnih ljubavnih zapleta, života na visokoj nozi nedostupnog običnim smrtnicima iskoristili su i naši euroazijski susjedi . Na taj su način ujedno uspjeli pokazati sliku svoje države u najboljem mogućem svjetlu, zainteresirati veliki broj gledatelja diljem svijeta za dolazak u njihovu zemlju i usput zaraditi na tim projektima. Pri tome se postavlja pitanje kako i mi na taj način nismo uspjeli snimiti afirmativan serijal o Domovinskom ratu ili hrvatskim povijesnim ličnostima i događajima.

Uvjeren sam kako su Penkala ili Grička vještica  kao i vladavina prvog hrvatskog kralja Tomislava nedovoljno poznati u hrvatskoj a osobito stranoj javnosti.. Naravno kako su takve produkcije vrlo skupe i složene ali nekada smo snimali vrlo uspješne partizanske bitke na raznim rijekama i nitko nije postavljao pitanje budžeta. Danas kada je turistička djelatnost najpropulizvnija, snimanje ovakvih serija mora biti i dio turističke promidžbe.

Dodatna nelogičnost i pitanje bez odgovora je nevjerojatna medijska kampanja i promidžba ovakvih serija. Da je na primjer odlična serija o hrvatskim kraljevima bila upola promovirana kao ove sapunice sigurno bi im i gledanost bila veća. Nažalost ovakav tip serija namijenjen je samo za domaću upotrebu. Za razliku od primjerice i crnogorskih serija među kojima je jedna od njih pridonijela  većoj posjećenosti istoimenom gradu na Jadranskoj obali.

Imajući sve to na umu nadam se kako će ministarstvo kulture i turizma poduzeti zajedničke korake kako bi se promijenila sadašnja situacija. Povijesne priče i spektakle treba staviti između i u funkciju promidžbe države i njezinih ljepota u čemu nam turska može biti primjer. I to ne samo samo u filmskoj industriji već i velikom gopodarskom napretku i razvoju  zemlje čiji proizvodi u posljednje vrijeme pariraju i kineskim. Ne samo cijenom već osobito kvalitetom.

Dok se trenutačna situacije ne promijeni možemo samo zahvaljivati pojedincima kao što je  američka novinarka  Ashley Colburn koja je snimila 7 odličnih okumentarnih filmova o Hrvatskoj. U posljednjem koji sam gledao zabilježen je i podatak o prvoj hrvatskoj pivovari u Osijeku što je gospodarska  promidžba koja se vrlo teško može platiti. Takvih neiskorištenih priča i potencijala imamo napretek i srećom to nam bogatstvo nitko ne može oduzeti. Nadam se samo kako će se s vremenom pojaviti netko tko će to znati iskoristiti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Istina je gorka,

da se naši političari ne znaju dovoljno nositi ..na taj način ni služiti za opće dobro..sa ljudskim kapitalom..znanja i umjetnosti..nit se znaju služiti te upotrjebiti sve bogate resorse koje Hrvatska posjeduje..kuda li da se sjete pronaći one od prošlosti,što je dodatno pogubno..za hrvatsko društvo i gospodarstvo.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
11 years ago

Imamo mi više velikana, a za mnoge nezna nitko. Uz Nikolu Teslu, tu su Spličanin Antun Lučić, koji je u Texsasu postavio prvi 200 naftinih platformi i koje su bile preteća današnjim platformama. Još je tu jedan velikan iz malog bračkog mjesta Sumartina, Mario Puratić, po Amerikancima Puretić, je sa njegovim “Powerblokom” ušao u ribarsku budučnost za vijeke vijekova, što su mnogi uvidili samo ne mi Hrvati. Barba Mariov izum je na Kanadskoj novčanici od 5$. Mario je bio počasni građanin Islanda i Japana. Dok naši još uvijek oklijevaju sa postavljanjem spomenika. Koji bi po naumu organizatora trebao biti internacionalan,… Read more »