U SVIJETU BAJKI

BRODSKE PRIČE
piše: Emil Cipar

Slavonski Brod šesti je po veličini grad u Hrvatskoj. To kažu samo statistike. Ništa ostalo ne govori o njegovoj veličini. Istina …postoje resursi koji bi mogli opravdati njegovu veličinu, ali oni nisu dovoljno iskorišteni. Kad kažem dovoljno …malo sam uljepšao sliku, jer ovo je priča za inozemno izdanje, pa bi trebala biti afirmativna. Objektivno bi bilo reći …nisu uopće iskorišteni.
Kao i ostalim gradovima, gradom upravlja politika. Slika koju grad pruža u svijetu jest slika politike koja ovim gradom upravlja.
Ako te zanima gdje je Slavonski Brod, možeš to učiniti samo izdaleka. Približiš li mu se i koristiš googlemaps …bože sačuvaj! Nazivi ulica i trgova uopće ne odgovaraju stvarnosti. Ako želiš upozoriti na neku manifestaciju u gradu …i želiš to učiniti na suvremeni način …odustani od toga! Gradska uprava se nije pobrinula da ovaj nedostatak ukloni, ili da upozori google na to. Bolje da nam ne dolaze …moto je ovdašnje politike.
A imao bi Slavonski Brod što pokazati. Možda najstarije strateško oružje na svijetu. To je naša tvrđava. Izgrađena je u doba najezde Turaka. Za tadašnje doba utvrda na kojoj bi neprijatelj sigurno polomio zube. Zbog toga je ostaviše na miru. Danas je tvrđava …dobro očuvana, ali skoro neiskorištena. Prijašnje gradske uprave osposobile su i uklopile u suvremeni život jedan njen dio, ali ostatak tvrđave još čeka gradonačelnike s idejama i vizijama.
Jednom u godini, gradonačelnik ovoga grada preda grad na upravljanje djeci. Ne čini on to zbog toga što se rado odriče vlasti, već ga na to obvezuje tradicija.
I za taj tjedan, koliko dugo djeca upravljaju njime, grad se preporodi i nije za prepoznati.
Moram pojasniti ovaj preporod.
Nekada davno, davno… živjela je u ovom gradu jedna izuzetna žena. Ivana se zvala. Misaono i osjetljivo biće. I njen život bio je okružen politikom, ali je ona pišući predivne bajke za djecu, uspijevala pobjeći iz njega. Stvorila je jedan drugi, fiktivan svijet u kojemu nije bilo politike. Njeni likovi …šegrt Hlapić, Neva Nevičica, Oleh ban… i bezbroj drugih, žive vječno i u svome svijetu, koji je paralelan surovoj stvarnosti.
Samo …nad ključem kojim se taj svijet otvara stoji jedna velika tajna. Isti je to ključ, kojim gradonačelnik svakoga jutra pokušava otvoriti taj čarobni svijet. Ali …ne uspijeva mu. Muči se, muči …svaki dan, ali ne uspijeva mu. Ono što mu se pokaže svakoga dana kada otvori vrata grada je ona sumorna slika, gore opisana …besposlica, neimaština, bezidejnost, apatija…
Ali čim preda ključ djeci …dogodi se čudo. Njima uvijek uspjeva otvoriti taj svijet. Tako i ove godine. I ono što posjetitelj, koji uspije pronaći Slavonski Brod vidi …vrijedno je pomena.
Prva slika su bezbrojna djeca iz svih dijelova Hrvatske. Na ulicama, trgovima, tvrđavi, šetnici uz Savu… I sva ta djeca ne vide svijet politike, nego onaj iz Ivaninih bajki. Šta se tu sve događa …možeš pročitati na službenom portalu U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić.
Zanimljiv je taj svijet. Puno je odraslih, koji služe i rade u njemu. Grad ima ljudske potencijale, prije svega ljude, koji na ovaj grad gledaju sa srcem, slijedeći savjet Maloga Princa. Sa srcem se mogu vidjeti i doživjeti stvari, koje su običnom smrtniku nedostupne.
Bilo mi je užitak gledati djecu, kako bez facebooka i playstationa uživaju u svojemu svijetu, kako prave sami svoje igračke, kako igraju igre, koje su se igrale u doba Ivane Brlić Mažuranić.
A Ivana? I ona je itekako živa u gradu u kojemu googlemaps ne funkcionira. Sjedi spokojno u parku ispred njenog doma i promatra bezbrojnu živahnu djecu u igri, radu u bezbrojnim radionicama, na izložbama, u predstavama…
Nažalost …gradonačelnik će opet uzeti ključ i pokušati sam otvoriti taj čarobni svijet. U trenutku preuzimanja ključa, nestat će čarolije i posjetitelji, ako ih uopće bude, vidjet će opet …nezaposlenost, zatvorene trgovine, bezidejnost, apatiju…
U šestom po veličini gradu u Hrvatskoj!!!
U gradu u kojemu su živjeli Ivana Brlić Mažuranić, Dragutin Tadijanović, Vladimir Becić, Branko Ružić…!!!

Vidi slike!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
belaj
belaj
14 years ago

eeeeeee…….prema mom skromnom mišljenju, “ključ” je u djetetu u nama. ne?