ŠTO SIPAMO, LIJEMO, TOČIMO …

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis Jezik

Glavno je značenje glagola sipati nešto sipko istresti, nešto što sliči kakvomu prahu, u što ili po zemlji. Može se sipati brašno u zdjelu, šećer se sipa ili usipa u što, pijesak i cement se sipaju u miješalicu za beton. Glagol se sipati može upotrijebiti i u frazemu: sipati znanje iz rukava, a tada skupa s ostalim riječima u tom frazemu znači znači ‘izvrsno znati, biti sveznalica’. Usitnjene i sipke tvari poput brašna, soli, šećera i pijeska mogu se sipati, prosipati i rasipati.

No tekućine se ipak ne mogu sipati. Njih točimo ili lijevamo. Točiti znači ulijevati, odnosno puniti vodom ili drugom tekućinom. Dakle, toči se, odnosno pretače vino iz bačve u bocu, iz boce u čašu. Glagoli liti i lijevati znače puštati tekućinu da teče u mlazu u što ili na što. Voda se iz slavine lijeva u čašu, a iz čaše se može proliti na pod.

Vladimir Brodnjak u Rječniku razlika glagol sipati određuje kao obilježje srpskoga jezika u značenju lijevanja, ulijevanja ili točenja tekućine. Hrvatsko je značenje tomu glagolu istresati što sipko, primjerice pijesak. U razgovornom se jeziku ta značenjska razlika gubi, pa rečenicu Nasipaj mi vode mnogi smatraju valjanom.

Stariji su hrvatski pisci najčešće glagol sipati upotrebljavali u prenesenom značenju, frazemski : Ante Kovačić u romanu U registraturi: „Misli, izreke, djela – kada se počnu sipati – to samo hvataj u pero!“, Nikola Tordinac u Odabranim crticama i pripoviestima: „… na hajduke sipati kletve!“, August Šenoa u Karamfilu s pjesnikova groba: „pa stade sipati na naše nemirne glave vreću latinskih poslovica.“, Ksaver Šandor Gjalski u zbirci Pod starim krovovima: „…i odmah stane sipati kao iz koša silne svoje doživljaje sa pojavama drugoga svijeta.“

Poštujući hrvatsku pisanu tradiciju i suvremeni hrvatski književni jezik, glagol sipati ne ćemo rabiti u značenju lijevanja, ulijevanja ili točenja tekućine jer hrvatski jezik jasno u svojoj rječničkoj riznici ima i glagol sipati i glagol lijevati sa svojim zasebnim značenjima.

Savjet napisao: Borko Baraban

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments