ZA ZAGREPČANE I DOTEPENCE

ETIMOLOGIJA ZAGREBAČKOG POZDRAVA ‘BOK’ 
http://cerovac.blog.hr/
Zagreb je bio dugo godina grad pod Austrijom i Austro-Ugarskom. Tu su bile austrijske upravne, vojne i djelomično industrijske strukture, a s njima i utjecaj austrijske verzije njemačkog jezika.Građanski trgovci se obraćaju mušterijama arhaičnim austrijskim pozdravom: Mein Bücken, što je iskvarena verzija austrijskog njemačkog, koja se u Zagrebu čitala kao majn bokn  ili moj naklon. S vremenom, paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i odzdrava, tako da se pojavljuje i skraćena verzija: bokn ili naklon, a u susretu i skidanjem šešira. Od tog skraćenog bokn nastao je tipično zagrebački pozdrav BOK, s kratkim o ili ponekad dvostrukim o.Obje su se verzije mogle čuti kod trgovaca još 50-tih godina (kao i obraćanje mladićima sa npr: mladi gospon). Utjecajem pridošlica sa raznih strana pozdrav moj naklonpolako se gubi i gube se građanska obilježja samog grada usred burnog miješanja stanovništva.Pozdrav i odzdrav bok ne postoji u Rijeci, Splitu, pa niti u Osijeku. Tamo su neki drugi utjecaji bili dominantniji, pa je tamo ciao, adio i sl.Pridošlice u Zagreb, pogotovo u zadnjih 20 godina, zatekli su pozdrav BOK. Kako često dolaze iz drugih provincijskih kultura, veza s arhaičnim austro-njemačkim pozdravom kod njih nije postojala. Uz to, vremena su bila da se ističe hrvatstvo i pripadnost jednoj crkvi, pa su počeli koristiti izraz Bog!, koji nema nikakve veze s pozdravom bok.Spominjanje Boga u Zagrebu se koristilo kao odzdrav na rastanku u obliku s Bogom, kasnije zbogom kojim želimo nekome da ga na putu Bog čuva. Javlja se i verzija Bog daj koja isto nema veze s bok.

A iz razloga straha, da se ne spočitava vezanost za srpski jezik, izbjegava se hrvatski pozdrav i odzdrav zdravo jer je to kao “srpski” ? !
A nije …jer i najljepša hrvatska molitva počinje sa ZDRAVO…

CMROK – kako je dobio ime?

80-tih pretprošlog stoljeća, na današnjem je Cmroku bila je gostiona koju je držao gospon Rok, a koji je i svirao bajs u malom bendu. Navečer za ples !

Zagrepčani, oni jednostavni bi rekli: “Idemo k Bajsu”, kako su popularno zvali Roka.

A zagrebčani purgeri, oni koji su sve okretali na iskrivljeno “hoh” njemački bi rekli:
-Idemo zum Rok!
…i tako se polako taj zum Rok …a spikao se …cumrok, spajao u jednu riječ i ….ostalo za taj kraj današnje ime Cmrok!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Bok,
nas može odvesti na više pojmova..
a Bog..samo na jednoga.
Zato ću uvjek reći..geh mit Gott..
idi sa Bog.odnosno pozdravit sa Bog.