HACIENDA

HACIENDA NA VISORAVNI IZA SELACA NA BRAČU

tekst i foto: Ivo Dorotić
Kada se vozi iz Supetra u pravcu Sumartina, otprilike dva kilometra prije Selaca, uoči se jedno lijepo i neobično kameno zdanje, malo etno selo koju je njegov vlasnik i graditelj, Vjekoslav Bošković zvan Avliž, nazvao HACIENDA. Tai vizionar i inače vrsni maslinar i vinar,  ostvario je svoju zamisao i prije 30 godina izgradio u suhozidu ovo predivno imanje. Centar svega je guvno, oko njega u krug su izgrađene druge zgrade, kao i glavna zgrada.

Selo je izgrađeno u stilu 17. stoljeća od bračkog kamena, kojeg hvala dragom Bogu na Braču ima i za bacat. Oko Haciende se nalaze vinogradi i maslinici obitelji Bošković. Danas je tu odličan Agro-restoran, kojeg vodi Venceslav Bošković, sin od Vjekoslava. Iz razgovora sa Venceslavom smo saznali da je dobar prijatelj našeg Tihomira i da su se prija često družili.

Restoran ima bračka kuhinja uz obvezno janje na ražnju ili špici, iz vlastitog stada. Mogu se dobiti i drugi specijaliteti, koji nisu čisto brački, ali su tu “zlu ne trebalo”.

U selu postoje i tri bungalova, gdje su kreveti pričvršćeni na plafon i gdje se može prespavati i odmoriti.

U glavnoj zgradi se mogu vidjeti posude s domaćim vinom i uljem, a na zidovima se nalaze mnogi nekadašnji uporabni predmeti iz povijesti bračkog kraja.

Ukoliko se ikad netko od čitalaca bude vozio tom rutom u pravcu Sumartina, isplati se zaustaviti i napraviti par slika, jer se takvu ljepotu ne može vidjeti na nekom drugom mjestu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotić Ivo
Dorotić Ivo
11 years ago

Hvala Jakove, ima tu još mnogo zanimljivih stvari, naprimjer: Klesarska škola u Pučišćima (jedna od tri u Europi), Podgažul Etno-selo obitelji Bežmek i tako dalje.

Jakov Vranković,Koblenz

Ko ptrovi Brocanin zaljubjenik u svoj dragi škoj i svoj Sumartin-Bravo šjor Ivo i puno lipih pozdrava Vami i supruzi

Dorotić Ivo
Dorotić Ivo
11 years ago

Nešto zaboravih, a vrlo je važno jelo (Bračka janjetina)
je bilo izvrsno, naravno uz domaće vino.

Dubravka Borić
11 years ago

Super- Ivo!
Super- Brač!